Има ли във форума любители на самардалата и към какви ястия я слагате.Как приготвяте шарената сол?
Съвети за начинаещи готвачи.
iivanov
- майстор
54 мнения в "Самардала"
zmiori
- специалист
- Мнения: 672
Аз и дъщеря ми сме и луди фенове.
Ще кажа как я е правила баба ми / съмняваме че ще се навиеш да го ползваш/.
В дървена чутора/ голям и дълбок дървен съд /чукало// се слага морска сол и прясно набрана самардала и че чука докато се получи гладка каша. Тази каша се нанася върху зебло/ плат/ опънато на дървена рамка. суши се на сянка. Като иссъхне се пресява това което остане в ситото се слага в чутората с новата "смес" и се повтаря така докато самардалата на полето /гората/ изсъхне. Потози начин е получава подправка с наситен пастелен цвят и уникален вкус. Няма оставаши в солницата солни остатъци. "Истинска" самардала съм ползвал преди повече от 10-15 години /баба вече я няма/. Сега щерката ми носи купешка от Варна ама само прилича на "онази".
Слага се на почти всички постни чорби. Ама наи много "изчева" с картофи. Варени или печени топли картофи се мацва чисто масло или маргарин поръсва се със самардардала и ако някой ти го пипне го убиваш и с удоволствие си доизяждаш парченцето.
Ако смяташ да береш самардала сега е момента само недеи къса средното листо защото от там ще излезе "кукудата" която ще хвърли семената.
Ако ти е здрав стомаха пробваи да си нарежеш прясна смардала с малко зелена слата /маруля/ /за убиване на лютивината и наситения аромат/. Като малък съм живял на село една година тогава съм виждал дядо ми и братята му да замезват такава салата ама редовно им "свършваше" ракията /ако изобщо може на балканджия да му свърши ракията/.
Ще кажа как я е правила баба ми / съмняваме че ще се навиеш да го ползваш/.
В дървена чутора/ голям и дълбок дървен съд /чукало// се слага морска сол и прясно набрана самардала и че чука докато се получи гладка каша. Тази каша се нанася върху зебло/ плат/ опънато на дървена рамка. суши се на сянка. Като иссъхне се пресява това което остане в ситото се слага в чутората с новата "смес" и се повтаря така докато самардалата на полето /гората/ изсъхне. Потози начин е получава подправка с наситен пастелен цвят и уникален вкус. Няма оставаши в солницата солни остатъци. "Истинска" самардала съм ползвал преди повече от 10-15 години /баба вече я няма/. Сега щерката ми носи купешка от Варна ама само прилича на "онази".
Слага се на почти всички постни чорби. Ама наи много "изчева" с картофи. Варени или печени топли картофи се мацва чисто масло или маргарин поръсва се със самардардала и ако някой ти го пипне го убиваш и с удоволствие си доизяждаш парченцето.
Ако смяташ да береш самардала сега е момента само недеи къса средното листо защото от там ще излезе "кукудата" която ще хвърли семената.
Ако ти е здрав стомаха пробваи да си нарежеш прясна смардала с малко зелена слата /маруля/ /за убиване на лютивината и наситения аромат/. Като малък съм живял на село една година тогава съм виждал дядо ми и братята му да замезват такава салата ама редовно им "свършваше" ракията /ако изобщо може на балканджия да му свърши ракията/.
gogin
- специалист
- Мнения: 79
На всякъде я слагам тази сол, така ми бе представена когато ми я донесоха. Скоро жена ми си сложи на една филия с олио шарена сол и пипер и реши да пробва и самардала, две седмици само това яде. Използвам я, но в минимални количества, че ме прдупредиха,че при по голяма доза накъртя и те погнусява.
zmiori
- специалист
- Мнения: 672
gogin написа:На всякъде я слагам тази сол, така ми бе представена когато ми я донесоха. Скоро жена ми си сложи на една филия с олио шарена сол и пипер и реши да пробва и самардала, две седмици само това яде. Използвам я, но в минимални количества, че ме прдупредиха,че при по голяма доза накъртя и те погнусява.Не се притеснявай аз съм на 46 г. израсъл съм с нея и още не съм се погнусил. Единствения период през който не съм я ползвал бе докато служих на границата.
Пък и по нагоре писах че старите хора са я яли /ядат/ на салата. Тогава вкуса и аромата са в пъти десетки пъти по наситени. Аз също си слагам ама само по няколко стръка в зелена салата ама ми е кофти стомаха та затова.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
По нашия край няма такова понятие-самардала, поне за толкова години не съм го чувал,но най-вероятно му казват по друг начин...
Ако може малко пояснение, какво ,от къде и как се приготвя...
Ако може малко пояснение, какво ,от къде и как се приготвя...
teon
- специалист
- Мнения: 672
...има инфо из нета...ето ти един линк...
http://www.google.bg/url?q=http://www.e ... SlQL8y8Pzw
...ако намериш луковици може да си сееш в двора...по туй време съм виждал да продават цели снопчета листа по пазарите...
http://www.google.bg/url?q=http://www.e ... SlQL8y8Pzw
...ако намериш луковици може да си сееш в двора...по туй време съм виждал да продават цели снопчета листа по пазарите...
iivanov
- майстор
- Мнения: 3024
Листото в напречен разрез прилича на трилъчевата звезда на мерцедес.Вкусът не прилича на нищо друго и трябва да се опита.А да,след похапване на прясна самардала не трябва да се излиза на обществено място,че вони по-зле и по-дълго от чесъна. Доколкото знам в диво състояние расте по средното черноморие,Странджа,Сакар и около Стара Загора.От години се опитвам да го завъдя,но с нищожен успех.Семената трудно кълнят и то в продължение на три години.Ей покрай това се облизвам,но не смея да късам
Последна промяна от iivanov на вт апр 23, 2013 8:46 am, променено общо 1 път.
Тема "Самардала" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!