Съвети за начинаещи готвачи.
Здравейте,

Първа тема и първи коментар в този форум.
В двора имам 4 лехи с малини и реших да си направя вино от тях тъй като нямам какво друго да правя плодовете, а те са доста.
Някой може ли да сподели как става? :)
gogitko - специалист
Приготвяне на Вино от малини

Добре узрелите, но твърди малини намачкайте хубаво и ги оставете да ферментират в съд за 4-5 дена. След това прекарайте през преса сместа. Твърдите части промийте с вода в количество около 3/4 от отделилия се малинов сок. Отново прекарайте през преса.

Смесете втория сок с първия. На всеки 10 л течност добавете 1.5 кг захар. Може да добавите и малко дрожди, за да се ускори ферментацията и оставете да ферментира.

След завършването на ферментацията (около 2-3 седмици при температура между 20-28 градуса) виното от малини се избистря и се бутилира. Бутилките се държат в хоризонтално положение в хладно и сухо помещение.Или пък http://www.zdravni.com/hrani/70-hrani/2 ... alini.html
Илчо Илиев - майстор
При тази ниска захарност ще стане добър оцет,а за вино......
Според моите скромни познания, захарта трябва да е поне двойно ...
gogitko - специалист
Така ги дават рецептите.Виж че пише че ще стане ако е 16-18 градуса, а ако е 10-12 може да се вкисне.И най добре си мериш със захаромера да е над 20.
iivanov - майстор
При по-ниска температура само ще се забави ферментацията, нищо повече.
gogitko - специалист
Говоря за алкохолни градуси на готовото вино трябва да са 16-18.Иначе при правенето захарноста да се прави по захараромер колкото поеме за да стане 20 еденици и да седи на топло за да ферментира.
nautilus33 - майстор
Гледам, че темата е стара, но да попитам...
Предтой ми да правя вино от малини, за пръв път, а рецептите из нета бол, и при това всички различни.
Та, да попитам- някой от вас правил ли е, и да сподели личен опит :)

Тема "Малиново вино?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: