Случи ми се да мина покрай хора,които си варяха сливовата. В кофата,кьдето течеше резултата на преварената ферментация,течността беше вече леко жльтнала. Попитах ги как го правят този номер,че да тече оцветена ракия и ми показаха 3-4 обелки от клон /вероятно на синя слива/ дьлги по около 15-20 см в кофата....
Абе то има и по-лесен вариант за оцветяване , директно от чучура, но не вярвам на някой да му хареса после....
Онзи ден сложих да сваря калта от виното...така тръгна, леееко жълтееше ...
Макар,че прекрасно знам, че ще загори, за да е шоуто пълно, сложих и 12-15л патоки и... 10-12 л ракия заминаха в канала.....
Имаше 3 кофи кал,но тя като нектар...като рядък мармалад... ,сложих въпросните патоки-12-15 л и 1 кофа вода, казана ми е 60 л, обаче си загоря като по учебник и освен цвят, друго хубаво нямаше....
Иначе ракията си я оцветявам с клечки от бяло меше(дъб)...