Съвети за начинаещи готвачи.
OwnerBG - специалист
Решихме да приемем предизвикателството да приготвим на живо две митични стари рецепти, приготвящи се по това време на годината. Ще възстановим технологията за приготвяне на покрекло и спържа. Колкото и странно да е, това са две различни ястия, с различна технология на приготвяне, независимо че продуктите донякъде са идентични.

И така.
За Юнашкото покрекло. Взимаме 40 кг. свинска плешка, 20 кг. бекон, 20 кг. бял дроб, 15 кг. тънки свински чревца, 10 кг. свински сърца, 5 кг. стар лук, 1 кг. чесън на глави, 3 низи сушени чушки, две шепи люти чушки, черен пипер /млян и на зърна/, червен пипер , дафинов лист, бахар, половин кофа бяло вино.
За Шопската спържа. Отделяме половината от готовото Юнашко покрекло и при останалото количество в тигана слагаме предварително сварени и накълцани на дребно с магданоз, дебели свински черва и праз лук. Ръсим две шепи сушени люти чушки и бъркаме внимателно поне 1 час. Готовите вкусотии се сипват в сухи бурканчета и се стерлизират поне един час.
Сипахме по глътка греяна ракийка и запретнахме ръкави. Запалихме огъня, загряхме Най-големия български тиган „Юнашкия тиган и “ след 8 часа сме готови. Започнахме в 8.00 ч. на 11.01.2014г. в Копривщица на Фестивала на автентичната храна " Кулинарен историк"

За тези които ще опитат за първи път ястията по тази рецепта, моля да не започват с дегустациите, преди да са подсигурили поне по 2 литра винце на бурканче.

Тема "Юнашко покрекло и Шопска спържа" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: