Съвети за начинаещи готвачи.
5kof - специалист
В нашата къща е традиция от много години да слагаме по 8-10 буркана от компот с тая глезотийка. Зимата много върви с бобче, мръвчица а и с други вкусотии. Рецептата я знам от тъщата, която ни снабдяваше с материал, докато беше между нас, а сега - от пазара срещу съответната цифра. Преди два дни купихме със съпругата 4кг. Започнах да редя главите в буркани от компот. Е, да, ама в един буркан влязоха седем глави. Ядосах се и разделих скилидките без да ги беля до край. В същия буркан влязоха 9 глави и половина. Всичкият чесън влезе в 9 буркана. И по старата изпитана рецепта на тъщата смесих равно количество вода и отцет ( в случая две бутилки) и същите две бутилки, пълни с вода. Сол слагам на вкус, като винаги имаме спор колко да е и винаги жената надделява с по-голямата доза. Но толкова , че да се усеща и все пак да не забравяме, че става въпрос за КИСЕЛ чесън, а не солен. Сложих 1-2 клечици сух копър от миналата година и залях с готовия разтвор. След 40 дни е готов. Но ние имаме известни запаси от 2014 и не е мръднал. Миналата година пропуснахме чесъна по технически причини.
Бих искал да попитам някой дали е слагал дребен лук - Арпаджик или Балучка по същата схема? В Испания опитах някаква подобна вкусотия и много ми допадна. бих опитал есента 1-2 бурканчета.

Тема "Mаринован(кисел) чесън" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: