Тая магия със сланинката дядо ми, бог да го прости, я правеше с най-редовно преди 40-ина години, ама пусто не хванах неговата процедура, малък бях тогава.Вуйчо ми продължи след него, ама не ставаше както дядо успяваше да я докара.Дядо и риба правеше в каче.
- 1
- 2
Съвети за начинаещи готвачи.
EDI
- майстор
20 мнения в "Сланина"
jorkataG
- специалист
- Мнения: 338
И аз съм бил малък /отдавна не е гледано прасе у нас /родното ми място/ но съм виждал и питал как се прави и съм запомнил щото съм отраснал с хляб домати сирене и сланина на къра. . На доста хора не им се получава защото не спазват казаното -как да се направи. Също по спомен едно време хранеха прасето с бъркана коприва и требе да ви кажа че това има значение. И сега по нашия край има хора дето с това хранят. Смеските и преди ги имаше но беха други сега вече тия нищо не става от тях бъкани са с кви ли не глупости. Кво рекъл оня "И я моем, и тате мое ака козата си сака пръч" така че с трици маймуни не се ловят .
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Живот и здраве -ще пробвам рецептите тази есен и зима , че тук в клуба -много върви сланината .Аз друго да питам -от коя порода да е прасето , аз съм от Странджата -и тук криво ляво майсторим . пп- да питам ,понеже сланинката е тънка около 2 см , има една ципичка и още 1,5 -2 см още бяло , трябва ли да махам това след ципата -то какво ще остане .Аз ползвам порода Пиатрен -те нямат мн сланина .
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Не , питам само , повечето от свинарите тука -като отделят сланината от гърба на прасето я солят така както излиза .дебелината варира 3-4-5 санта .Като стане готова и се нареже за мезе се яде няма проблеми , но в разговор слушам че някой отделял само до ципата .Затова питам -при мен от кожата до ципата е само макс 2 санта .
koveslav
- майстор
- Мнения: 2214
Ние я редим в съд,слагаме обилно едра сол и накълцан на ситно праз между редовете,затискаме и заливаме с вода от сняг или обикновена преварена,естествено следа като е изстинала..Нивото на водата-2-3 пръста по-високо от най-горния ред.Отлежава на хладно в избата.
Правим от готовата сланина едно приятно мезе:от измита от саламурата и леко изкисната сланина нарязваме ивици с дебелина 2-3см.Нареждаме ги прави,с кожата нагоре в плитка кутия,така че между парчетата да остане минимално разстояние.Заливаме с оцет до нивото на парчетата(като заемат цялата площ на дъното на на избрания съд и разстоянието м/у тях е малко,отива малко оцет) и оставяме да престои около час.После се измиват обилно и се оваля в подправки на вкус.Парчетата се загъват в найлонови пликчета и се слагат в камерата.Така винаги имаме под ръка готово и приятно за консумация мезе,лошото е че вкуса на сланината "олеква", а възкиселкото и подправките разяждат и много лесно се прекалява... Наздраве и от мен.
Правим от готовата сланина едно приятно мезе:от измита от саламурата и леко изкисната сланина нарязваме ивици с дебелина 2-3см.Нареждаме ги прави,с кожата нагоре в плитка кутия,така че между парчетата да остане минимално разстояние.Заливаме с оцет до нивото на парчетата(като заемат цялата площ на дъното на на избрания съд и разстоянието м/у тях е малко,отива малко оцет) и оставяме да престои около час.После се измиват обилно и се оваля в подправки на вкус.Парчетата се загъват в найлонови пликчета и се слагат в камерата.Така винаги имаме под ръка готово и приятно за консумация мезе,лошото е че вкуса на сланината "олеква", а възкиселкото и подправките разяждат и много лесно се прекалява... Наздраве и от мен.
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Аз я ям до пръсване , е едно парче ми стига -с чесън .но сега спрях че контактувам с люде постоянно
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Тази есен ще пробвам рецептата ви ,до сега не бях ял сланина от диво прасе , комшията е ловец и горски и за мезе само такава донася .По принцип не си личи , но сега вече я познавам .Това зад ципата уж се маха - на масата са все гларуси -аз режа те лапат .
filmatoplo
- майстор
- Мнения: 17830
Ако на някой му е излишно полувин кило от миналата година да праща ,приемам по еконт за м сметка .Далеко е коледа , а миналогодишната свърши отдавна .
- 1
- 2
Тема "Сланина" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!