От 2 години аз съм отговорникът по киселото зеле вкъщи и нещо не мога да го докарам както ми харесва.
Правя го с 40 грама сол на литър вода в пластмасов бидон. Слагам го през първата половина на ноеври. Претакам когато се сетя. За коледа изяждаме по-голямата част. После го забравяме и го дояждаме в края на февруари. Едната година пробвах с морска сол, другата - с готварска. Няма напредък.
Зеленцето иначе е вкусно и хрупкаво и се изяжда без остатък, но е по-скоро солено, отколкото кисело, особено чорбата. Даже накрая, когато почва да смърди, е много слаба киселата жилка.
Къде греша и защо се получава този солен ефект?
Правя го с 40 грама сол на литър вода в пластмасов бидон. Слагам го през първата половина на ноеври. Претакам когато се сетя. За коледа изяждаме по-голямата част. После го забравяме и го дояждаме в края на февруари. Едната година пробвах с морска сол, другата - с готварска. Няма напредък.
Зеленцето иначе е вкусно и хрупкаво и се изяжда без остатък, но е по-скоро солено, отколкото кисело, особено чорбата. Даже накрая, когато почва да смърди, е много слаба киселата жилка.
Къде греша и защо се получава този солен ефект?