Предлагам ви една рецепта за производство за любителите на домашен кетчуп, която изрових от нета. Вече трета година я правим и се получава страхотен кетчуп.
Продукти:
5 кг доматен сок
2 с.л. сол
350 г захар
170 мл оцет
3 пакетчета натурално царевично или пшеничено нишесте (моите бяха от 60г)
Подправки:
1 с.л. чубрица
5 г смлян кимион
7 г смлян черен пипер
2 зрънца бахар
1 бр. дафинов лист
половин щипка смляно индийско орехче
2 бр. кардамом
5 зрънца кориандър
щипка смляна канела
2 бр. карамфил
Приготвяне:
Кипваме оцета с всички подправки (едните са смлени, другите не - горе в списъка съм посочила кои са смлени). Отстраняваме от котлона и оставяме да си отлежава под капак, докато му дойде ролята в рецептата.
Избираме здрави, добре узрели домати, които смиламе с машинка, която отстранява семките и люспите.
Поставяме доматения сок в подходящ съд и варим на силен огън, до извиране на 1/3 от него.
Добавяме солта и захарта. Изчакваме да се разтворят.
Отделяме около 600 мл от сока и оставяме да изстине. След това в него разтваряме нишестето. (През това време продължаваме с варенето на доматения сок)
Прецеждаме оцета и го добавяме към доматите. Оставяме да поври още 6 - 7 минути.
Наливаме разтвореното нишесте, на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Сместа веднага започва да се сгъстява и като се капне на чиния - капката трябва да се стича много бавно и застива, или проба няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно - да не са мръднали."
Сипваме кетчупа в чисти, сухи буркани или шишета и стерилизираме 5 - 10 минути.
Да в е сладко.
Продукти:
5 кг доматен сок
2 с.л. сол
350 г захар
170 мл оцет
3 пакетчета натурално царевично или пшеничено нишесте (моите бяха от 60г)
Подправки:
1 с.л. чубрица
5 г смлян кимион
7 г смлян черен пипер
2 зрънца бахар
1 бр. дафинов лист
половин щипка смляно индийско орехче
2 бр. кардамом
5 зрънца кориандър
щипка смляна канела
2 бр. карамфил
Приготвяне:
Кипваме оцета с всички подправки (едните са смлени, другите не - горе в списъка съм посочила кои са смлени). Отстраняваме от котлона и оставяме да си отлежава под капак, докато му дойде ролята в рецептата.
Избираме здрави, добре узрели домати, които смиламе с машинка, която отстранява семките и люспите.
Поставяме доматения сок в подходящ съд и варим на силен огън, до извиране на 1/3 от него.
Добавяме солта и захарта. Изчакваме да се разтворят.
Отделяме около 600 мл от сока и оставяме да изстине. След това в него разтваряме нишестето. (През това време продължаваме с варенето на доматения сок)
Прецеждаме оцета и го добавяме към доматите. Оставяме да поври още 6 - 7 минути.
Наливаме разтвореното нишесте, на тънка струйка, при непрекъснато бъркане. Сместа веднага започва да се сгъстява и като се капне на чиния - капката трябва да се стича много бавно и застива, или проба няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно - да не са мръднали."
Сипваме кетчупа в чисти, сухи буркани или шишета и стерилизираме 5 - 10 минути.
Да в е сладко.