Направих около 30л ябълков оцет. Мелих ябълки, слагах захар, мая, мед...както си му е редът. Отлежава цяла година. И стана. Но един казва слаб е, друг казва силен е... Лично аз не мога да преценя колко градуса е. Има ли начин това да се измери по-прецизно, без да се ползва език? Щото нали има оптимални градуси... с по-малко не се хващат туршиите, с повече пак не е хубаво...
Съвети за начинаещи готвачи.
jordanvass
- майстор
38 мнения в "Колко градуса е домашният ми оцет?"
nikolson
- майстор
- Мнения: 5970
Kasap написа:Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.
toolegittoquit
- майстор
- Мнения: 2860
nikolson написа:Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.За това ли тези, които са правили зимнина с "фалшивият" оцет от кауфланд по 35 стотинки за литър реват как всичко поголовно се развалило? А като прочетеш състава, то е някаква киселина, разредена с вода. Добре, че ги накараха да го пишат поне "кисел продукт". Точно тоя чисто синтетичният оцет по мистериозни причини не става за консервиране.
jordanvass написа: Щото нали има оптимални градуси... с по-малко не се хващат туршиите, с повече пак не е хубаво...Взимаш една бутилка от скъпият оцет и поглеждаш какво пише отгоре. Имаше някакви градуси написани. Сравняваш с твоят. Само да спомена, че виненият оцет е за консервиране, ябълковият не го бива толкова в тая област.
nikolson
- майстор
- Мнения: 5970
toolegittoquit написа:За това ли тези, които са правили зимнина с "фалшивият" оцет от кауфланд по 35 стотинки за литърВероятно, заради по-ниската концентрация на оцетна киселина. Понятието "фалшив" е широко и може да включва противоположни, че и взаимоизключващи се причини. Достатъчно е продуктът да е некоректно етикетиран, независимо става или не.
Тя и 5% бира навремето беше безалкохолна, сега друга май няма. Даже и мътните бози, които промотират като "ретро", "традиционна" и др.
jordanvass
- майстор
- Мнения: 1026
nikolson написа:О, извини моята дразнеща некомпетентност. То затова и питам. Явно грешката е моя, но се дължи на факта, че на някои бутилки наистина съм виждал да пише градуси, а не %. Естествено, аз съм хванал грешната. Както и да е, благодаря за отговорите.Kasap написа:Най-лесно е да измериш pH-то му с лакмусова хартия и да го сравниш с това на купешки оцет.Правилен отговор на неправилен въпрос. Значение за консервиращите свойства на оцета има киселинността. Оцетът се продава като (6% и 9%) воден р-р на сухата оцетна киселина.
jordanvass
- майстор
- Мнения: 1026
gogo7777 написа:...Дрън-дрън-ярина.
Тема "Колко градуса е домашният ми оцет?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!