Домашният ябълков оцет е скъпоценна течност, позната и използвана от древността като лекарство и подправка.
За направата му...качвам една рецепта.Качвайте и вие ваши рецепти.
Примерна рецепта, за приготвяне на домашен ябълков оцет ( доза за една 10 или 11 литрова бутилка от минерална вода):
Подбират се добре узрели ябълки, около 6 кг. Ако ябълките имат загнили участъци, те трябва да се изчистят.
Ябълките се измиват добре и се настъргват, смилат или нарязват на ситно,, заедно със корите, сърцевината и семките. Махат се обаче дръжките.
Сложете настърганите ябълки в бутилката.
Преварява се 3-4 литра вода, в която след като поизстине се добавя около 300-350 гр захар или пчелен мед.
Отделно се разтваря 1 кубче мая за хляб. Разтворената мая и водата с прибавената захар се изливат в бутилката, като не се пълни до горе, а до извивката. Трябва да остане малко пространство, тък като първите дни ферментацията е много бурна и сместа се надига и кипи. Отгоре се слага марля или капачка, но без да се затяга, така че да може да става циркулация на въздуха. Бутилката се държи на тъмно или полутъмно място.
Първите 20-30 дни, тази смес трябва да се разбърква или разклаща 2-3 пъти на ден. След около 20-30 дни ( зависи от околната температура и процента на захарност, плода пада на дъното. Тогава се прави прецеждане на цялата смес, като се използва материя, която е подходяща и за изстискване на смляната маса. След прецеждане, течността се връща обратно в бутилката, а твърдата маса от смлени ябълки се изхвърля.
Следва период на ферментация, които е сравнително дълъг и е зависим от доста фактори. Обикновено са нужни поне 2 месеца за да стане оцета, но може да се наложи да чакате и повече. В бутилката се образува мътилка, която е нормална част от процеса и е форма на оцетната гъба. Не се притеснявайте от това и не я изхвърляйте.
След като завърши процеса на ферментация оцета е готов, е добре да го преместите в стъклени бутилки, като ги напълните до горе, за да няма много въздух. Съхранявайте на хладно и тъмно място, в добре затворени бутилки. Утайката по дъното, която представлява оцетна гъба, можете да съхраните в малко бурканче с малко оцет, добре затворено и в хладилник. Тази утайка може да използвате за ускоряване на процеса на ферментация, ако правите нова доза ябълков оцет.
За направата му...качвам една рецепта.Качвайте и вие ваши рецепти.
Примерна рецепта, за приготвяне на домашен ябълков оцет ( доза за една 10 или 11 литрова бутилка от минерална вода):
Подбират се добре узрели ябълки, около 6 кг. Ако ябълките имат загнили участъци, те трябва да се изчистят.
Ябълките се измиват добре и се настъргват, смилат или нарязват на ситно,, заедно със корите, сърцевината и семките. Махат се обаче дръжките.
Сложете настърганите ябълки в бутилката.
Преварява се 3-4 литра вода, в която след като поизстине се добавя около 300-350 гр захар или пчелен мед.
Отделно се разтваря 1 кубче мая за хляб. Разтворената мая и водата с прибавената захар се изливат в бутилката, като не се пълни до горе, а до извивката. Трябва да остане малко пространство, тък като първите дни ферментацията е много бурна и сместа се надига и кипи. Отгоре се слага марля или капачка, но без да се затяга, така че да може да става циркулация на въздуха. Бутилката се държи на тъмно или полутъмно място.
Първите 20-30 дни, тази смес трябва да се разбърква или разклаща 2-3 пъти на ден. След около 20-30 дни ( зависи от околната температура и процента на захарност, плода пада на дъното. Тогава се прави прецеждане на цялата смес, като се използва материя, която е подходяща и за изстискване на смляната маса. След прецеждане, течността се връща обратно в бутилката, а твърдата маса от смлени ябълки се изхвърля.
Следва период на ферментация, които е сравнително дълъг и е зависим от доста фактори. Обикновено са нужни поне 2 месеца за да стане оцета, но може да се наложи да чакате и повече. В бутилката се образува мътилка, която е нормална част от процеса и е форма на оцетната гъба. Не се притеснявайте от това и не я изхвърляйте.
След като завърши процеса на ферментация оцета е готов, е добре да го преместите в стъклени бутилки, като ги напълните до горе, за да няма много въздух. Съхранявайте на хладно и тъмно място, в добре затворени бутилки. Утайката по дъното, която представлява оцетна гъба, можете да съхраните в малко бурканче с малко оцет, добре затворено и в хладилник. Тази утайка може да използвате за ускоряване на процеса на ферментация, ако правите нова доза ябълков оцет.
Последна промяна от egomen66 на пон яну 18, 2016 5:41 pm, променено общо 1 път.