Съвети за начинаещи готвачи.
Чираче
- майстор
35 мнения в "Как се съхранява печен патладжан в буркани?"
Svetoslavoff1
- майстор
- Мнения: 1050
Инфо, допуснал си грешка още в първия си пост. Не може просто да го сложиш в буркана със сол и да го стерилизираш.
И в линка с рецептата са писали - нарязва се на дебели резени, посолява се и се оставя около час да изтече горчивата вода! А ти искаш да си спестиш това.
Ако искаш да избегнеш пърженето, ние например не го пържим, а го задушаваме до омекване в мазнина и вода, става по-лек.
Хич не ми се види много времето от час-час и половина. Зеленият боб например след бланширането в буркани и около час и нещо стерилизиране.
Уважавам стремежа ти да опазиш постигнатото с кърски труд!
И в линка с рецептата са писали - нарязва се на дебели резени, посолява се и се оставя около час да изтече горчивата вода! А ти искаш да си спестиш това.
Ако искаш да избегнеш пърженето, ние например не го пържим, а го задушаваме до омекване в мазнина и вода, става по-лек.
Хич не ми се види много времето от час-час и половина. Зеленият боб например след бланширането в буркани и около час и нещо стерилизиране.
Уважавам стремежа ти да опазиш постигнатото с кърски труд!
Днес питах една комшийка как го прави дълги години. Като и казах че трябва да се вари > 90 минути ме изгледа доста учудено.
Тя го прави така:
- Пече патладжана на тенеке.
- Слага го в кофи/тенджери които покрива. Там се развива доста висока температура и трябва да са метални.
- Бели патладжана и го нарежда в тави да се изцеди.
- Леко го подсолява и го поставя в буркани. Не добавя вода или каквото и да е друго.
- Бурканите, вари само за стерилизация на капачките 10-15 минути... но не повече от 20.
Така го е правила дълги години и е жива и здрава.
Много рядко съседи съхраняват патладжан в буркан, но ще намеря поне още един, който го прави за да потвърди или промени времето.
Друг меши патладжана с домати и чушки и пак в буркани - макс. 15 минути варене. Но при него не е чист а смесен с други...
Тя го прави така:
- Пече патладжана на тенеке.
- Слага го в кофи/тенджери които покрива. Там се развива доста висока температура и трябва да са метални.
- Бели патладжана и го нарежда в тави да се изцеди.
- Леко го подсолява и го поставя в буркани. Не добавя вода или каквото и да е друго.
- Бурканите, вари само за стерилизация на капачките 10-15 минути... но не повече от 20.
Така го е правила дълги години и е жива и здрава.
Много рядко съседи съхраняват патладжан в буркан, но ще намеря поне още един, който го прави за да потвърди или промени времето.
Друг меши патладжана с домати и чушки и пак в буркани - макс. 15 минути варене. Но при него не е чист а смесен с други...
nikolovvd
- майстор
- Мнения: 3380
infomar написа: Друг меши патладжана с домати и чушки и пак в буркани - макс. 15 минути варене. Но при него не е чист а смесен с други...Ако ги смелиш по отделно и ги смесиш по определен начин, подбрани пропорции и с определени подправки, ще получиш много вкусна лютеница.
angelfilev
- специалист
- Мнения: 862
infomar написа:Днес питах една комшийка как го прави дълги години. Като и казах че трябва да се вари > 90 минути ме изгледа доста учудено.infomar, ние правим по същия начин много години и не сме имали проблем. Като време стерилизираме както всичко друго, 5-10-15мин.
Тя го прави така:
- Пече патладжана на тенеке.
- Слага го в кофи/тенджери които покрива. Там се развива доста висока температура и трябва да са метални.
- Бели патладжана и го нарежда в тави да се изцеди.
- Леко го подсолява и го поставя в буркани. Не добавя вода или каквото и да е друго.
- Бурканите, вари само за стерилизация на капачките 10-15 минути... но не повече от 20.
Така го е правила дълги години и е жива и здрава.
Много рядко съседи съхраняват патладжан в буркан, но ще намеря поне още един, който го прави за да потвърди или промени времето.
Друг меши патладжана с домати и чушки и пак в буркани - макс. 15 минути варене. Но при него не е чист а смесен с други...
От нашата градина само зелен фасул изисква повече от час, дори до два. По тази причина го замразяваме.
mcm
- специалист
- Мнения: 270
Ние го правим по следния начин:
- пече се на чугунена плоча от печка на дърва
- слага се в тави за да изстине и се бели.
- после в тава за да се отцеди.
- реже се на кубчета в една голяма тава и се осолява на вкус.
- пълни се в бурканчета 300-400 мл и се варят.
-варят се, засечено от завирането на водата в казана - 30 мин
- пече се на чугунена плоча от печка на дърва
- слага се в тави за да изстине и се бели.
- после в тава за да се отцеди.
- реже се на кубчета в една голяма тава и се осолява на вкус.
- пълни се в бурканчета 300-400 мл и се варят.
-варят се, засечено от завирането на водата в казана - 30 мин
torbalan
- Дървен философ
- Мнения: 7615
Ако патладжана вече е опечен - варенето е само и единствено с цел стерилизация...
20 минути са достатъчно.
Аз съм правил подобни консерви (ама не само патладжан, ами мешано - чушки, патладжан, концентриран с варене домат, печен морков и т.н.) дори във фурната. Нямам условия и желания да ги варя във вода
20 минути са достатъчно.
Аз съм правил подобни консерви (ама не само патладжан, ами мешано - чушки, патладжан, концентриран с варене домат, печен морков и т.н.) дори във фурната. Нямам условия и желания да ги варя във вода
mcm
- специалист
- Мнения: 270
Как хем не си варил, хем знаеш колко !!! Това което го пиша сме го приложили на практика и проблеми не е имало. Дори се е случвало да се отплесна и да прехвърля 30-те мин, и пак се е получавало добре, никога не си играя да засичам с хронометъра колко да варя, винаги съм около това време. Друго което не съобразяваш е че големите патладжани не винаги могат да се опекат равномерно отвътре и отвън, варенето изравнява това.
Във фурна можеш да си направиш само манджата, или най много някое сладко, истината е че най лесно и икономично домашни консерви стават само на огъня на двора.
Във фурна можеш да си направиш само манджата, или най много някое сладко, истината е че най лесно и икономично домашни консерви стават само на огъня на двора.
torbalan
- Дървен философ
- Мнения: 7615
Варил съм, не е като да не съм....
Писах, че 20 минути са достатъчно за да се стерилизират консервите, а не че ако го вари повече ще е лошо...
А във фурната освен манджа, още много други неща може. Може и буркани да се стерилизират. Преди седмица някъде направи 24 буркана с домати за готвене ;)
Писах, че 20 минути са достатъчно за да се стерилизират консервите, а не че ако го вари повече ще е лошо...
А във фурната освен манджа, още много други неща може. Може и буркани да се стерилизират. Преди седмица някъде направи 24 буркана с домати за готвене ;)
Тема "Как се съхранява печен патладжан в буркани?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!