Съвети за начинаещи готвачи.
Здравейте! Имам домашно казанче за ракия и искам да направя подобрение на охладителя. Може ли да ми каже някой дали охладителя трябва да бъде в някакво съотношение с обема на казанчето или може да бъде всякакъв по размер?
gnt69 - майстор
ср окт 31, 2018 8:00 pmВенелин Стефанов написа:
Здравейте! Имам домашно казанче за ракия и искам да направя подобрение на охладителя. Може ли да ми каже някой дали охладителя трябва да бъде в някакво съотношение с обема на казанчето или може да бъде всякакъв по размер?
Мерил съм на стар казан 250 литров професионален от комунизма, серпентината е 18 метра дълга ф50 мед. Охладителя е 1.80 висок. :partyman:
шоп - майстор
Изчислението на серпентината зависи от разликата в температурите на ракията и водата.
В този ред на мисли ако направим кожухотрубен топлообменик вързан на противоток изобшо няма нужда от обем и казан. От едната страна пускаме алкохола по тръба да кажем ф12мм и в обратна посока пускаме студена вода от водпоровода или от сондажа с температура примерно 12 градуса по тръба 20мм.
Дали серпентината ще е 5-10 или 20 метра зависи какво количество охлаждаща вода пускаме.
Успехи и наздраве!
kabakumcho - специалист
хидра-та понякога се базика, но в случая е дал точния калкулатор.
Ползвай го и няма да сбъркаш. :partyman:
preslav - майстор
Мисля, че в конкретния случай принципът "колкото повече - толкова повече" е най-добрия подход. Преоразмеряването на кондензатора няма да навреди, напротив ще доведе до по-ниски експлоатационни разходи.
Не се занимавам с казани за ракия, но съм се питал защо никой не ползва автомобилен радиатор за кондензатор, при това с вентилатор, а не с водно охлаждане.
Питащият не казва с какво грее казана, ако е на ток сметката за кондензатора е значително по-проста, на газ малко по-сложна, а на дърва невъзможна за мен.
lov - майстор
Ааа... ползват ползват само че не от радиатор на кола щото са споявани с оловен припой. Вече са на мода външно тяло от климатик барабар с вентилатора. :lol:
шоп - майстор
Е на това вече може да се каже прогрес.

За 40-50 лв и песнопойката е на шест:-)
lov - майстор
Ооо. ...ти не знаеш някои колко са на пред с техниката. :)
Ний сме си нация техническа с много вообръжение. Та в допълнение казана е пластмасов бидон с нагревател от бойлер. Вързан с прецизен терморегулатор. Лулата е твоето любимо гофре :) и всичко на бързи връзки. Ръга в контакта и само сменя кофата с изтеклото. Джибрето после през кухненско прасе в канала.Чисто и точно без никакви следи. :-D
В интерес на истината не мога да си кривя душата нищо, че в началото и аз го гледах с насмешка. Без малко да му тегля една дългосвиреща като ме помоли да му подкарам вентилатора. Ама бачка и качеството много добро, стига да не е гъст материала че може да загори. При така направеното регулиране на температурата дестилата е доста чист.

Тема "Охладител за домашно казанче за ракия" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: