Страница 1 от 1

Оцет от мед

Публикувано: нед ное 25, 2018 8:14 pm
от Цецо
Някой знае ли рецептата за приготвяне на оцет от мед ?

Re: Оцет от мед

Публикувано: пон ное 26, 2018 5:42 pm
от preslav
Не съм чувал за оцет от мед, но знаейки технологията за направа на винен или ябълков оцет се съмнявам, че само с мед ще стане оцет. Чувал съм, че медът вкисва, но не съм убеден, че това е оцетно вкисване - не съм спец, но зелето също вкисва, туршиите и те, но вкисването не е същото както при оцета.
Мога да ти предложа рецепта за ябълков оцет, в която да замениш захарта с мед, но не виждам смисъла да се зяносва мед за оцет.

Re: Оцет от мед

Публикувано: пон ное 26, 2018 8:17 pm
от Цецо
https://zelen.bg/biomagazin/veda/bio-ocet-pchelen-med/
Ябълков оцет си правя.Но понеже напоследък в търговската мрежа се продава оцет от пчелен мед /миналата седмица и в Лидл/ и аз съм пчелар съм любопитен как се прави ?

Re: Оцет от мед

Публикувано: пон ное 26, 2018 8:46 pm
от sian
Според мен това е ябълков оцет и вместо захар се слага мед. Трябва да попитам майка ми.

Re: Оцет от мед

Публикувано: пон ное 26, 2018 9:58 pm
от preslav
пон ное 26, 2018 8:17 pmЦецо написа:
https://zelen.bg/biomagazin/veda/bio-ocet-pchelen-med/
Ябълков оцет си правя.Но понеже напоследък в търговската мрежа се продава оцет от пчелен мед /миналата седмица и в Лидл/ и аз съм пчелар съм любопитен как се прави ?
Цитат от статията "При добавяне на вода и закваска медът се превръща в медено вино и чрез метода на оцетнокисела ферментация в модерни апарати- ацетификатори при строг контрол на температурата и количеството въздух, се получава този изключителен продукт – оцет от мед." - според мен там е разковничето, първо вино от мед, после оцет. Следвайки логиката на правенето на вина ще трябва медът да се разреди с вода до получаването на мъст с 15-16 захарни градуса, да се добавят дрожди за бяло вино и активатор (което е манджата за дрождите). След приключване на бурната ферментация, полученото слабо вино трябва да се остави при широк достъп на кислород т.е. съд покрит само с марля. По логиката на другия оцет, оцетната гъба ще се самозавъди, температурата трява да е над 25 градуса, времето за готовност на оцета, ще е 70-90 дни.
Успех!