Оцет от мед
Публикувано: нед ное 25, 2018 8:14 pm
Някой знае ли рецептата за приготвяне на оцет от мед ?
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
пон ное 26, 2018 8:17 pmЦецо написа: https://zelen.bg/biomagazin/veda/bio-ocet-pchelen-med/Цитат от статията "При добавяне на вода и закваска медът се превръща в медено вино и чрез метода на оцетнокисела ферментация в модерни апарати- ацетификатори при строг контрол на температурата и количеството въздух, се получава този изключителен продукт – оцет от мед." - според мен там е разковничето, първо вино от мед, после оцет. Следвайки логиката на правенето на вина ще трябва медът да се разреди с вода до получаването на мъст с 15-16 захарни градуса, да се добавят дрожди за бяло вино и активатор (което е манджата за дрождите). След приключване на бурната ферментация, полученото слабо вино трябва да се остави при широк достъп на кислород т.е. съд покрит само с марля. По логиката на другия оцет, оцетната гъба ще се самозавъди, температурата трява да е над 25 градуса, времето за готовност на оцета, ще е 70-90 дни.
Ябълков оцет си правя.Но понеже напоследък в търговската мрежа се продава оцет от пчелен мед /миналата седмица и в Лидл/ и аз съм пчелар съм любопитен как се прави ?