Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
Една комшийка /туркиня/ правеше домашно масло в руска центрофуга за пране. За съжаление си отиде от този свят, мир на праха и!
Така и не видях процеса.
Някай има ли инфо по въпроса??

пп: Разбрах, че първо подквасва млякото, прави гъст айрян, но до тук.
пп1: Имам руска центрофуга.
Hoвoceлckи - майстор
Ние го въртехме ръчно в "буталка" - малко каченцче с перки и манивела отвън. Млякото го изчаквахме да прокисне (от самосебе си) като седмица. Над него се образуваше характерен каймак. При проба с пръст се усещаше накиселяването - признак, че е готово за биене. Сипваме го в буталката (10 литра) и добавяме чаша топла вода. Следва продължително въртене.(може би половин час). Добавяме още една чаша топла вода. И пак въртим. След още половин час. Отгоре започват да се наблюдават зрънца масло. Тогава сипваме студена вода (чаша). Продължаваме да въртим. Зрънцата се събират като в бучки отгоре. Добавяме още студена вода и въртим още малко. Изсипваме съдържанието в тенджера. Добавяме още малко студена вода и изчакваме десетина минути. С дървена лъжица обираме маслото плуващо отгоре и го слагаме в паница със студена вода като притискаме бучките да се съберат нацяло. Това е технологията на майка ми. Някои вероятно го правят различно. Как ще я нагодиш към изпълнение с центрофуга ... импровизирай.
Успех!
plamen6703 - майстор
Мама и тате и сега си правят масло, но без да подквасват млякото, знам само, че това, което издоят днес го "бият" утре. Ползват мотор от пералня направен на стойка като миксер и отдолу голяма кофа с пробит капак за миксера , но на 10 лт. мляко не съм сигурен дали изкарват 200-250 гр. масло. :partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Ти пък ... От какво животно мляко? Ние от козе мисля вадехме до към 1/2кг. Малко зависи и от сезона.
Знам, че някои са го въртели в пералня. Имаше едни малки руски пластмасови ...
kuger - майстор
Благодаря на отзовалите се!
Все пак ми се щеше да ползвам центрофугата, ще се пробва и решава в движение.
Поне краве мляко има, носят ми го топло, току-що издоено.

Тема "Как се прави масло от домашно мляко" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: