Въпрос относно домашната луканка/суджук/. Правя домашна луканка с месо от месарница вече 10 години. Винаги става отлична. Тази година нещо се обърка - луканката не се стегна, стана някак си на парцали при нарязване, кафява. Да е развалена - не е, обаче вкусът е доста неприятен и се залсилва при нагряване. Има ли обяснение за случилото се? Предварително благодаря за всяко мнение.
Колега, няма много причини за този проблем, като цяло месото е "втасало", това се получава най-често когато има доста въздух в червата, получава се при пълнене..
Друга причина за този проблем е когато не са сушени както трябва, на пръв поглед е проста работа, мяташ суджука на върлината и......,но когато няма добра вентилация, температурата не е подходяща и ако са били на слънце, макар не винаги да е проблем, но се получава една твърда кора под червото, "запечатва" месото и трудно съхне в дълбочина..
Друг въпрос е какво е месото, казваш от магазин, но нали се сещаш какви меса има напоследък, уж прясно,но...20 г....такива меса са доста "подобрени", има всякакви консерванти, да седи свежо и с добър вид, имат доста водица и ред други "екстри"
Пробвай пак да направиш, но след като смелиш месото, премеси го 2 дена и тогава го напълни, след като леко завертят червата, разточваш и където има балончета...дупчиш с игла и пак точиш..
Предполагам ,че на някоя тераса ги сушиш, няма лошо.но ако е добре затворена е опасно, гледай да не ги нагрява слънце, по-добре е на сянка и да е проветриво...
Не казваш кайма ли вземаш или месо, това е много важен момент, ако не я мелят пред теб, никога не вземай готова кайма, идея нямаш какво има вътре...
Надявам се да съм бил полезен...