Не знам какво се случва при преваряването на саламурата, но вземи да сложиш превантивно 2-3 зелки във фризера - може разфасовани на листа - за да не останеш без нищо ако другото зеле се развали.
KokoBoko2 написа:Здравейте,Не исках да се обаждам защото точно твоя случай не съм имал никога, НО солта ти е била малко - прави се 4% според количеството вода т.е. в твоя случай е трябвало да сложиш 400 гр. на 10 л. Станалото-станало, според мен сега имаш два варианта, добавяш сол или махаш всичката саламура и слагаш нова (последното не съм го правил). Разсъждавам на глас, с преваряването ти практически си спрял процесите в саламурата, но казваш си получил и гаден вкус, който вероятно ще се предаде и на зелето, а важното е то - саламурата можеш да я прежалиш. Количеството не е голямо, аз бих направил опит, една част оставям в преварената саламура, другата слагам в кофа/и и заливам с нова - до Коледа ще знаеш кой е верния път и надявам се ще споделиш. Не се притеснявай от преосоляване, процесите ще вървят по-бавно, но зелето ще стане и ще се запази, а ако ти е прекомерно солено можеш да изкиснеш зелката във вода преди употреба - така поне пише по книгите.
Сори за забавянето не съм ви забравил.
В понеденлник извадих зелките и имаше такива дето не бяха готови.
Саламурата се точише много и никой не отговори дали ако пресека ферментацията ще и се нормализира вискозитета.
За това реших (за съжаление) да пробвам варианта с преваряването на саламурата и миенето на зелките.
За съжеление саламурата стана мътна и си мирише на варено зеле. Сипах чорбата обратно о ще видим дали зелето ше става за ядене.
Поздрави и благодаря за съветите.
Успех!
П.П. слагал съм по 4% сол на общия обем на бидона, точно заради замръзването на терасата или ранното превтасване - зелето си става, леко по-солено е, но това не пречи на манджите, а за салата или изкисваш или слагаш повечко олио - ял съм зеле и след Март, но тогава вече ти се ядат други неща. Прецениш ли, че зелето вече е станало, появи ли се бялата пелена можеш да пресичаш с калиев сорбат, но не избързвай, до Януари, Февруари има време.