• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Въййй, тука е ставала една...мътна и кървава.
Както всяка година, ще слагам зелето. Тая малко окъснях, ама пък всяка година чета. То пък за къде да бързам, с тия безалкохолни пости?! Не пия, нервен съм, свадлив кавгаджия- не ставам за гости.
Вярно, духане му е майката и майстори много, ама колко знаят, че дрождите са анаеробни животинки, Силенцио. Живеят без кислород, кльопат захар и пръцкат въглероден двуокис.
Бръме, не е вкислителен процеса.
И аз съм духал, че по набързо от претакането.
По натам се изхитрих с помпичка за аквариум и таймер.
Тази година само ще го наредя и залея с готова саламура. Да видим!
Наще сортове зеле имали по високо съдържание на захар, което е добре за дрождите, добре за ферментацията, добре и за ракийката.
stamenov1 - специалист
От поне 20 години правя зеле без претакане, с анаеробна ферментация в херметичен бидон, като не го отварям първите 40 - 50 дни. Отваря се за Коледа. Зелето в бидона ми изкарва до средата на следващия октомври и чорбата е бистра и вкусна и тогава. Само зеле и 3 % солеви разтвор. Солта слагам според литрите вода наляни в бидона. Част от солта слагам в дупки на мястото на кучаните, престоява така 2 дни и допълвам водата и солта и затварям капака херметично.
Заредих бидона.
Както обикновено- сичку мий точну.
52 кила зели, след изчистване 45, напълниха 120л бидон на 20см под ръбЪ, в едно с 80л, 3.2% соленоводен разтвор.
Турих му 4 павета, върху плетени лозови пръчки, отгоре капака и ше го видим след 40ту.
Тогава, щот на 25ти съм на работа.
Доклада на свещи, ако ни забрая да си пия гинкобилобата.
Надявам се на сполука, както се получава при Стаменов.
EDI - майстор
Зареди ли......ората вече, кажи, речи, ручат новото зеле..... :lol:
А, не съм от най пъргавите, ама шес деня вече минаха бре!
То и с виното така- мойто става за Коледа, а някои вече го изпили, зер да н'са вкисни.

надлежно си спазвам идеята да не му бая с разни точения, претакания, помпения, духания...
Онзи ден само го погледнах с едното око- почнал е някакъв тайнствен процес.
bigdragon - майстор
Помоооощ!!!

От вчера чорбата взе да се точи, става за първи път.
Зелето е сложено преди 10 дни.
Вероятно е заради високите температури.

Утре ще източа чорбата, ще го промия, ще сложа нова саламура с 4% сол.
Дано да се получи.

Ако някой знае друг номер, да казва :? :? :?
Не е от високите температури. Лоша хигиена на съдинката.
Случвало ми се е с материал за ракия, кога прохождах в тая наука.
Понеже бяха в няколко съдини, подготвени по един и същ начин, с еднакви материали, спрях да давам ухо на разни глупави теории за захар и пр.
Не съм му баял- пусна си каквото беше по прогноза.

Не зная как се оправя.
Единствено, което мога да посъветвам- като сменяш саламурата, просто измий съдината качествено.
Многото сол няма да помогне.

пп. Големи ора, па като им опре....забравят за библиотеката.
Глей тука ко стаа!
viewtopic.php?t=35764#p374947
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт ное 22, 2022 8:19 pmbigdragon написа:
Помоооощ!!!

От вчера чорбата взе да се точи, става за първи път.
Зелето е сложено преди 10 дни.
Вероятно е заради високите температури.

Утре ще източа чорбата, ще го промия, ще сложа нова саламура с 4% сол.
Дано да се получи.

Ако някой знае друг номер, да казва :? :? :?
Определено не е заради високите температури
Хвърляла съм туршия така, заради кофти сол, непреварена
gogo7777 - майстор
вт ное 22, 2022 8:19 pmbigdragon написа:
Помоооощ!!!

От вчера чорбата взе да се точи, става за първи път.
Зелето е сложено преди 10 дни.
Вероятно е заради високите температури.

Утре ще източа чорбата, ще го промия, ще сложа нова саламура с 4% сол.
Дано да се получи.

Ако някой знае друг номер, да казва :? :? :?
Това е начина....Промий го в кисел разтвор след това в чиста вода. Махни най-горните листа от зелето. Сложи в бидона царевица......иииии не го бъркай често, веднъж на 2-3 дни е достатъчно. Това съм го виждал от дядо, но к'во и що като подробности не си спомням.....само съм му помагал :wink:
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: