• 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger - майстор
съб ное 14, 2020 5:06 pmAndri01 написа:
:? И тогава как ти става....зелето? :? :partyman:
Става ми.... като го помпят :-D
:partyman:
То, духането или претакането, не е ли само заради солта, да се разтвори?
Ако е предварително разтворена, жива перверзия си е първото, си мисля.
preslav - майстор
Турихме го и ние зелИтУ - за поредна година от нашата градина. Спазваме си 4% сол спрямо водата и не берем ядове. Претакането е ежедневно през първата седмица, после писва и започваме да пропускаме, ама като видим пелената и се сещаме, че козата си сака пръч. Четирите процента сол може да се намалят до 3% ако помещението е топло и няма опасност от замръзване - надолу със солта не съм рискувал, предпочитам да измия зелката пред това да я ям мека.
"Механизация, автоматизация, модернизация."
https://photos.app.goo.gl/kxXpohaYJSun4uDa6
По 10 минути, през 8 часа. Курс на лечението 7 дни.
Седемте дни "претакане" минаха, ферментацията върви със страшна сила- мирише си на.....кисело зеле.
Дали да спирам автоматиката за претакане или не?
Andri01 - майстор
Спирай автоматика и я връщай в колата. Стига си ходил пеш!! :partyman:
kuger - майстор
Писах за автоматиката, а забравих да я покажа
Прикачен файл:
IMG_20201112_192930 (612 x 816).jpg
ето я, тия дни ще пресичам и след още няколко ще я зазимявам.
EDI - майстор
Е, аз още мога да духам. :lol:
Andri01 - майстор
Младо,блазя ти! А ние дъртите за това и не правим вече кисело зеле . Ракийката я караме на сухо :(.
Сериозно питам- да спирам ли претакането? Някъде четох, че претакането е само за да се разтвори солта. Принципно, покрай другите ферментации, знам че това си е анаеробен процес.
И по въпросът с пресичането. Не искам да ползвам бензоат. Някой прави ли го по Народна рецепта и как?
  • 1
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: