miroki написа:Имах в предвид 25 и 40 грама сол на литър вода. 2,5-4 кг. на 100 л. вода. Или 2,5-4% понеже бе станало дума за % ти.За процентите е ясно и аз тях съм имал предвид - въпросът беше за проценти на какво. Аз правех като баща ти с уговорката, че в зависимост от зелето съм вкарвал между 35 и 40 кг., респективно и водата е била различно количество, но солта не съм променял. Т.е. за да не си играя да меря с кофите при смяна на съда, смятам 2.5-4% на обема на бидона и другото е според мазе, тераса, климат.
Писъл съм по-рано в темата. А и когато става дума за мярка в подобни числа е на литър вода.
Иначе баща ми си знае бидона 150 литра и направо слага солта в едната кофа.
Аз понеже на ново бидонче, слагах във всяка кофа (мерена 10 литрова) по 400 гр. Сол. Но солта тегли различно при различна влажност. Така, че е относително.
Изговорих всичките тия приказки защото на едно място ми казаха ауу, много сол слагаш - бидонът стои под един навес до къщата, уж е завит с някакви парцали, ама всяка година зелето им замръзва и то точно когато му е времето за ядене. Хванах се да търся информация аз ли съм в грешка, те ли - гледах някакъв клип, някой си обясняваше, че солта се слагала според водата, но можело и според зелето, тогава пропорциите били различни. Като цяло навсякъде информацията противоречива, всеки си прави нещо, че за това реших да уточним принципите, а тези, които искат да четат ще могат да си направят хубаво зеле още от първия път!
С две думи опитвам се да съм полезен на аджамиите!
Последна промяна от preslav на пет яну 22, 2016 1:48 pm, променено общо 1 път.