Кисело зеле
Публикувано: пон окт 29, 2007 7:38 pm
Идва времето на правенето на домашно кисело зеле. Ако някой е правил, нека сподели рецептата.
Намери вдъхновяващи идеи, практични решения и емоционални дискусии на теми, свързани с дома, строителството и направи си сам
https://forum.napravisam.bg/
null написа: Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.Не е ли много?Ние започваме да претакаме още на следващия ден,за да се разтвори добре солта.А иначе го правим точно така,но слагаме в бидона един-два кочана царевица(май е за газировка на сока) и клонка чубрица(задължително,за аромат)и няколко зелени ябълки.Ама тази година много скъпо зелето,май ще извадим малкото бидонче,да не е без хич.
null написа:50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.Аз започвам да преточвам още на следващия ден - сутрин и вечер.
Стефан написа:Ти май се чудиш с какво да си запълваш времето или просто ти е кеф да седиш на терасата. Всеки ден по два пътиnull написа:50кг зеле, 2.5 - 3кг морска сол, 4-5 дюли, 4-5 червени зелчици Разтварям останалата сол във вода и допълвам до горе. Затваряш и след две-три седмици започваш да претакаш всеки ден докато стане.Аз започвам да преточвам още на следващия ден - сутрин и вечер.
Не ми стана ясно към продуктите колко литра вода слагаш. За това количество зеле/50 кг/, предполагам бидона е 120 литров.
Аз ползвам ситна готварска сол. При заливането премервам количеството на водата, и съобразно това приготвям 4%тов солен разтвор.
kocetoo написа:А сега на въпроса: Някой слагал ли е досега зеле без да разтваря предварително солта.Да. Аз.