Това го пише на сайта им, на пакетчето пише друго. 3гр. на 2 кг. зеленчуци. От там идва и бъркотията.
Съвети за начинаещи готвачи.
kuger
- майстор
793 мнения в "Кисело зеле"
miroki
- майстор
- Мнения: 1885
Понеже одобрената доза май бе 1 гр. на кг зеленчук и вероятно на сайта е променено.
Аз мисля да рискувам с 2 пакетчета по 9 гр. Пък ще видим. Надявам се при замръзване да се тушират процесите, ако изобщо са почнали.
От бензоата се отказах, точно поради факта, че е на светло бидона и може и на топло някои дни. А тогава се образуват опасните бензоли.
Аз мисля да рискувам с 2 пакетчета по 9 гр. Пък ще видим. Надявам се при замръзване да се тушират процесите, ако изобщо са почнали.
От бензоата се отказах, точно поради факта, че е на светло бидона и може и на топло някои дни. А тогава се образуват опасните бензоли.
Илчо Илиев
- майстор
- Мнения: 1549
Тая година май не съм писал в тая велика тема....
Чета кой какви ги е надробил,е всеки си има негова ''тайна'' рецепта за кисело зеле,но в крайна сметка е важно да има резлива чорбица за някоя трудна сутрин, хрупкаво зеле за салатка и.....гарнитура за свинското,че инак малко мазно иде...
Из темата съм писал кое как и по колко правя и за последните....доста години не съм се излагал...
За консерванта, аз знам и слагам около грам на килограм зеле..т.е., бидоня е 120 л.,събира около 45-50 кила зеле,правя саламура от вода и сол-25-27 гр сол/л вода,слагам на дъното шепа ориз,една стиска сушени стебла копър,това го подреждам в бидоня, преточвам няколко пъти(2-3) и като вземе да реже добре чорбицата слагам калиев сорбат 50гр(такива са опаковките при нас),преточвам 2-3 кофи и.....това е..
Миро, с толкова сол няма нужда от консервант,аз слагам защото слагам малко сол и ако не го ''пресека''ферментацията продължава и прекисва зелето,а към на пролет взема и да се точи на лиги...
П.п. Миналата година сложих към 100кила зеле(е някой ми се смяха),но не стигна до нийде, тая пак толкова сложих,да видим до къде ша стигне,е ние го почнахме вече ..кълцаното де,то е готово от преди седмица...
П.п.2 До преди няколко години не пресичахме зелето,за Коледа се убива свинята и по празниците зелето се прибира в буркани,де на сърми, де на готвено...свинско със зеле, та не му оставаше време да се скапе...
А сега няма свинье и......калиев сорбат
Чета кой какви ги е надробил,е всеки си има негова ''тайна'' рецепта за кисело зеле,но в крайна сметка е важно да има резлива чорбица за някоя трудна сутрин, хрупкаво зеле за салатка и.....гарнитура за свинското,че инак малко мазно иде...
Из темата съм писал кое как и по колко правя и за последните....доста години не съм се излагал...
За консерванта, аз знам и слагам около грам на килограм зеле..т.е., бидоня е 120 л.,събира около 45-50 кила зеле,правя саламура от вода и сол-25-27 гр сол/л вода,слагам на дъното шепа ориз,една стиска сушени стебла копър,това го подреждам в бидоня, преточвам няколко пъти(2-3) и като вземе да реже добре чорбицата слагам калиев сорбат 50гр(такива са опаковките при нас),преточвам 2-3 кофи и.....това е..
Миро, с толкова сол няма нужда от консервант,аз слагам защото слагам малко сол и ако не го ''пресека''ферментацията продължава и прекисва зелето,а към на пролет взема и да се точи на лиги...
П.п. Миналата година сложих към 100кила зеле(е някой ми се смяха),но не стигна до нийде, тая пак толкова сложих,да видим до къде ша стигне,е ние го почнахме вече ..кълцаното де,то е готово от преди седмица...
П.п.2 До преди няколко години не пресичахме зелето,за Коледа се убива свинята и по празниците зелето се прибира в буркани,де на сърми, де на готвено...свинско със зеле, та не му оставаше време да се скапе...
А сега няма свинье и......калиев сорбат
Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!