• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
Съвети за начинаещи готвачи.
miroki - майстор
Да, ако е на топло, след ферментацията ще мухляса. За това е добре, като стане да го изкараш на по-студено.
Аз, като го правя на терасата и нямам проблеми. Единствено зимата чупя леда за да взема зеле.
Тази есен може да пробвам твоя вариант, понеже зелето ми не е готово още.
Помощ майстори
Саламурата на зелето взе да се провлачва.
Зелето съм го сложил преди 3 седмици,
30 литров бидон на терасата, която е южна.
Солта е 300г на 10л предварително разтворена.
Зелето домашно без нитрати.
Не го протаквам или продухвам, а всяка вечер обръщам бидончето по няколко пъти.
Мисля че му е доста рано да го пресичам още.

Та питам за помощ има ли начин да го спася.
EDI - майстор
Вадиш зелките и ги миеш със студена вода.Чорбата я преваряваш и обратно в бидона.
gnt69 - майстор
Трябват опити. Вземаш една зелка, нарязваш в чиния олио и червен пипер на вкус. После бутилка ракия и чаша и започваш с експериментите. Трябва да се установи опитно дали е втасало. Ако е втасало грам на килограм зеле калиев сорбат и докато свърши зелето ще е хубаво. Ако не е готово продължаваш с обръщането на бидона.
EDI написа:
Вадиш зелките и ги миеш със студена вода.Чорбата я преваряваш и обратно в бидона.
като преваря водата няма ли да спра ферментацията

ако добавя само калиев сорбат дали чорбата ще възвърне първоначалната си плътност и ще стане по рядка?
miroki - майстор
Ако са минали 21 дена, зелето трябва да е готово. Ако е така, го стабилизирай, както писа колегата.
plamen6703 - майстор
Калиев сорбат се добавя за "пресичане" спира ферментацията. Добавя се, когато зелето е готово за консумация с цел стабилизиране.
hidrazin - майстор
KokoBoko2 написа:
...Та питам за помощ има ли начин да го спася.
Все още има време да сложиш ново зеле.
Това каквото и да го правиш няма да е това което трябва да е.
Проблема ти е във високите температури на които си го оставил да ферментира.
При 18 градуса е готово за 20 дена.
:partyman:
miroki - майстор
plamen6703 написа:
Калиев сорбат се добавя за "пресичане" спира ферментацията. Добавя се, когато зелето е готово за консумация с цел стабилизиране.
Да, така е (и аз това писах). И се прави когато зелето стане готово, примерно за 21 дена, горе долу ако не е било на много студено.
Може също и натриев бензоат. Но, ако няма да го пече слънце. Той може дори (пробвано), да се сложи от самото начало. Забавя ферментацията но си продължава. Баща ми така си го прави всяка година.
А, не е ли готово? Колко дена станаха, питах, но няма отговор?
Здравейте,
Сори за забавянето не съм ви забравил.
В понеденлник извадих зелките и имаше такива дето не бяха готови.
Саламурата се точише много и никой не отговори дали ако пресека ферментацията ще и се нормализира вискозитета.
За това реших (за съжаление) да пробвам варианта с преваряването на саламурата и миенето на зелките.
За съжеление саламурата стана мътна и си мирише на варено зеле. Сипах чорбата обратно о ще видим дали зелето ше става за ядене.
Поздрави и благодаря за съветите.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: