KokoBoko2 написа:...и аз си помислих че може би солта е била по-малко при това топло времея, ...
Това въобще не вярно! Солта ти е в границите на нормалното а то е от 2% до 4%
Вече при концентрация под 1,5% има опасност да тръгнат гнилостни процеси.
От години си правя зелето с концентрация на сол 3% и нямам никакви проблеми с него.
Тези 4% дето ги пишат навсякъде са останали от едно време и са прекалено много за консумация.
При теб проблема е че държиш бидона на терасата а тази година времето е много топло.
И 5% сол да беше сложил, ефекта пак щеше да е същия.
Просто от високата температура са се прецакали процесите на ферментацията.
Вместо полезната млечнокисела ферментация са взели превес оцетнокиселата и най-вече масленокиселата.
От там пък се създават условия за развитието на неспорообразуващи дрожди + гнилостни бактерии и пектино разлагащи бактерии.
Та затова и ти се е разлигавило зелето.
Та по-назад ти писах - още има време да заложиш ново зеле. И аз вчера сложих още едно бидонче с 20-тина кила зеле.
Ако времето се задържи все така топло си намери друго място за бидона.