• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
Съвети за начинаещи готвачи.
пон ное 25, 2019 6:44 pmchapara написа:
Не знам защо на всякъде се дават рецепти на сол спрямо литри вода, но за мен това не е правилно. От баща ми и дядо ми знам че солта е 4 на 100 кила зеле. Тази година сложих 40 кила, без да режа и да уплътнявам бидона с четвъртинки които ползвам за салата, в 80 л. бидон. Други години като уплътня бидона, по малък бидон, пак с 40тина кила зеле, саламурата ми е почти два пъти по малко. Тогава трябва да сложа на половина сол, но аз си го правя по моята рецепта и си става. А сега, кое е вярното? :?
Странно е как изобщо успяваш да разтвориш 4 кила сол в 30л 40л саламура
КИМИ - специалист
Ако ще да имате 2 зелки в 120 литров бидон, то съотношението вода/сол пак трябва да е 1 на 40, защото това е разтвор за саламура, той в зелките почти не навлиза.
preslav - майстор
пон ное 25, 2019 6:44 pmchapara написа:
Не знам защо на всякъде се дават рецепти на сол спрямо литри вода, но за мен това не е правилно. От баща ми и дядо ми знам че солта е 4 на 100 кила зеле. Тази година сложих 40 кила, без да режа и да уплътнявам бидона с четвъртинки които ползвам за салата, в 80 л. бидон. Други години като уплътня бидона, по малък бидон, пак с 40тина кила зеле, саламурата ми е почти два пъти по малко. Тогава трябва да сложа на половина сол, но аз си го правя по моята рецепта и си става. А сега, кое е вярното? :?
Илия вече ти е отговорил, но явно зелето не е чак толкова капризно и все става. На много места считат, че издълбаният и напълнен със сол кончан е напълно достатъчно за да стане зелето - не съм пробвал, но много хора го правят точно така. При мен бидонът е 100 л. и хваща точно 40 зеле + 60 вода - за поредна година разтварям 2.4 кг. сол и зелето е прекрасно (по мой вкус), но с уговорката, че бидонът е в нещо като мазе където температурите не падат под 5-6 градуса. Когато ми се налагаше да правя зелето на терасата, слагах 4 кг. сол на същия бидон, иначе замръзваше - зелето втасваше малко по-бавно и после беше леко солено, но едно изплакване на зелката решаваше проблема с излишната сол. В твоя случай солта ти е малко по-малко, зелето вероятно втасва по-бързо, но и по-бързо се скапва на пролет.
С две думи, прави го както на теб ти харесва, така ти харесва - така го правиш, но за начинаещите правилото е зеле + 4% саламура до покриване на зелките.
chapara - майстор
пон ное 25, 2019 9:09 pmspeshev написа:


Странно е как изобщо успяваш да разтвориш 4 кила сол в 30л 40л саламура

В гореща вода предния ден и на другия като изстине я сипвам :-D
chapara - майстор
пон ное 25, 2019 9:53 pmКИМИ написа:
той в зелките почти не навлиза.
Ма ней сигурно :?
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: