Днес ми попадна следната информация:
Фабрика в Холандия 3D принтира 500 тона пържоли месечно. Фирмата за предефиниране на месото ще доставя немските ресторанти с печатни такива.
Приблизително 110 немски ресторанти вече купуват "месо" от Redefine Meat.
"За да започне процеса на месо с 3D принтиране, учените взимат проба от животински стволови клетки в зависимост от желания вид месо - говеждо, свинско, птиче или дори риба. След това тези клетки преминават през процес на пролиферация in vitro, къпайки се в подхранващ, плътен с хранителни вещества серум в биореактор.
В продължение на няколко седмици тези клетки се размножават, взаимодействат и се диференцират в мастните и мускулните клетки, които съставляват био-мастило След това роботираната ръка използва накрайник, за да разпръсне тази пастоподобна, култивирана месна нишка на фини слоеве един върху друг. Ръката следва инструкциите на качен дигитален файл с компютърно подпомаган дизайн или CAD софтуер, за да възпроизведе правилната форма и структура на предназначеното месо. Месният материал с 3D-принтиран материал трябва да бъде вискозен, но достатъчно твърд, за да възпроизведе структурен модел, пълен с точна тъканна васкуларизация, "
Написано от Брук Бехер 09 август 2023 г.
п.с.
Всичко е в стила - Направи си сам.
Някой пробвал ли е подобна храна? Ако ни поднесат в ресторант, редно ли е да ни предупредят преди това. Явно натам отива света за да се изхрани.
В края на краищата по химичен състав това би трябвало да е месо, отгледано не по естествен начин, без вредни съставки - т.е. био!!
415960889_10162607968272502_6054008564033112935_n.jpg (78.01 KиБ) Видяна 382 пъти
Фабрика в Холандия 3D принтира 500 тона пържоли месечно. Фирмата за предефиниране на месото ще доставя немските ресторанти с печатни такива.
Приблизително 110 немски ресторанти вече купуват "месо" от Redefine Meat.
"За да започне процеса на месо с 3D принтиране, учените взимат проба от животински стволови клетки в зависимост от желания вид месо - говеждо, свинско, птиче или дори риба. След това тези клетки преминават през процес на пролиферация in vitro, къпайки се в подхранващ, плътен с хранителни вещества серум в биореактор.
В продължение на няколко седмици тези клетки се размножават, взаимодействат и се диференцират в мастните и мускулните клетки, които съставляват био-мастило След това роботираната ръка използва накрайник, за да разпръсне тази пастоподобна, култивирана месна нишка на фини слоеве един върху друг. Ръката следва инструкциите на качен дигитален файл с компютърно подпомаган дизайн или CAD софтуер, за да възпроизведе правилната форма и структура на предназначеното месо. Месният материал с 3D-принтиран материал трябва да бъде вискозен, но достатъчно твърд, за да възпроизведе структурен модел, пълен с точна тъканна васкуларизация, "
Написано от Брук Бехер 09 август 2023 г.
п.с.
Всичко е в стила - Направи си сам.
Някой пробвал ли е подобна храна? Ако ни поднесат в ресторант, редно ли е да ни предупредят преди това. Явно натам отива света за да се изхрани.
В края на краищата по химичен състав това би трябвало да е месо, отгледано не по естествен начин, без вредни съставки - т.е. био!!
Прикачен файл:
415960889_10162607968272502_6054008564033112935_n.jpg (78.01 KиБ) Видяна 382 пъти