• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Съвети за начинаещи готвачи.
DundyTheCroc - майстор
Какво му е новото на "новото" селектиране, като това се прилага от хилядолетия?
Е, науката е в ход- хромозоми, разни зависимости, тинтири-минтири....
Не е като да се прави на око.

Николча, принципно си прав, но Природата не селектира розови прасета с бутове ала Шварценегер. Не ги тъпче със стероиди, нали?
Всъщност, не съм я питал, но бат Кемал ще се постарае да разясни допълнително.
Киррил - специалист
ср яну 17, 2024 11:58 amDundyTheCroc написа:
Какво му е новото на "новото" селектиране, като това се прилага от хилядолетия?
ГМО са организми (различни от хора), чийто генетичен материал е променен по начин, който не настъпва естествено при чифтосване и/или естествена рекомбинация. Точно избрани определени гени от един организъм се включват в друг организъм, с което му се придават нови характеристики. Разликата между генното инженерство и традиционните (конвенционални) методи за размножаване на организмите е в това, че при конвенционалните методи природните ограничения не позволяват произволно комбиниране на генетичен материал между растения и животни или дори между определени видове растения. При генното инженерство такива ограничения не съществуват– гените могат да се прехвърлят от цветя към картофи, от бактерии към животни и т. н. Според сегашните изисквания на ЕС на етикета трябва да бъде изписано, ако е използван ГМО-продукт.
Новият регламент на ЕС за което настояват БАЕР (от наша страна ПП и ДБ), и др. обаче не предвижда такова нещо. "Потребителите, когато влязат в търговската мрежа, няма да намерят този етикет, а самите производители, когато купуват семена, няма да знаят, че те са генно модифицирани".
ivanovbg - майстор
Проблема в гмо-то не е само в крайния продукт - растение или животно. Проблема е в самия инструмент. По същество това е вирус. На вируса е присъщо да променя днк на клетката като имплантира свое днк в нея. Съответната клетка вместо да се дели на две еднакви клетки както е нормално почва да изпълнява новото днк и започва да произвежда вируси докато не се препълни и се пръсне. Та тези вирусни ножици дето ги ползват не се унищожават лесно. Те остават в съответното гмо растение или животно и от там се разпространяват из природата. Та никой не знае кога тези вирусчета ще мутират ( свойството е присъщо на всички вируси) и ще почнат да прекрояват днк- то безконтролно. Да не говорим, че за разлика от обикновените вируси клетъчната мембрана ги спира в 99,9 % от случаите, за гмо вирусите тя не е препятствие.

Та въпрос на време е да стане много лошо, защото с гмо се заобикалят всички защити наложени от природата и естествената еволюция.
nikolson - майстор
За пореден път ви казвам, че при този вид няма внасяне на хромозоми на ДНК от други организми. Не четете, или не разбирате?

Няма чуждо ДНК.
ivanovbg - майстор
ср яну 17, 2024 2:49 pmnikolson написа:
За пореден път ви казвам, че при този вид няма внасяне на хромозоми на ДНК от други организми. Не четете, или не разбирате?

Няма чуждо ДНК.
Може, но тогава има изрязване или замяна на днк от друго подобно. Пак се прави с вируси и вирусите си остават.
gogo7777 - майстор
ср яну 17, 2024 2:49 pmnikolson написа:
За пореден път ви казвам, че при този вид няма внасяне на хромозоми на ДНК от други организми. Не четете, или не разбирате?

Няма чуждо ДНК.
Ееееее, надявах се някога да пуснат кренвирш "Тодор Живков", вурст "Д-р Менгеле", шунка "Вацлав Хавел", бифтек "Вашингтон", пастърма "Лили Иванова" и др. колбаси......
:drinkers:
Andri01 - майстор
"Кремвирш" не ти ли стига? :?
gogo7777 - майстор
Не.....искам разнообразие в асортимента
:axe:
nikolson - майстор
В СССР кибернетиката беше обявена за лъженаука, сега е наред да обявите и генетиката за такава.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Какво ви е мнението за изкуственото месо?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: