Купих само Гулия, малко е старичка, с кора. Смятам да и обеля горния слой и да напълня два три буркана с нея, но не ми идва на ум какво да долея в бурканите, че да стане хубава марината . Някакви идеи?
Съвети за начинаещи готвачи.
8 мнения в "Търся идеи как да направя трушия от ГУЛИЯ?"
- Мнения: 14048
Стефан написа:Нищо не пречи да направиш опит, но аз не съм чувал за туршия от гулия/някъде името е алабаш/. Същото е да се консервира ряпа. И двете се ядат пресни. Съхраняват се в прясно състояние. Имаше май тема за това.Гулия е земна ябълка, не е алабаш. Алабаш е нещо средно между ряпа и зелка ... А гулията е като картоф, твърд и хрупкав като морков, с лек ябълков вкус.
Сурово се хрупа. Не пречи и на туршия. Почти всичко става на туршия.
Ако питащият е притеснен от "стария" вид на гулията, просто да я измие и в кесийка в хладилника. Ще "живне".
Стефан
- майстор
- Мнения: 2259
n_a написа: Гулия е земна ябълка, не е алабаш. Алабаш е нещо средно между ряпа и зелка ... А гулията е като картоф, твърд и хрупкав като морков, с лек ябълков вкус.В различни райони има различни имена. Все пак, за мен земната ябълка си е земна ябълка, а гулията е алабаш.
Сурово се хрупа. Не пречи и на туршия. Почти всичко става на туршия.
Ако питащият е притеснен от "стария" вид на гулията, просто да я измие и в кесийка в хладилника. Ще "живне".
В Ямболско, на земната ябълка казват ерелмаз. Става за туршия, но когато е от новата реколта. От минала година не става.
Ето снимка на земна ябълка. Това не е гулия
Прикачен файл
P3100017.JPG (39.34 KиБ) Видяна 16764 пъти
- Мнения: 14048
А! Баш гулия!
Забавно е в интернет. Всичко е подръка.
Забавно е в интернет. Всичко е подръка.
- Мнения: 8
Благодаря за отговорите, ама съм съвсем боса в правенето на туршии и ако може някаква идея там - колко вода, аспирин ли, оцет ли, какво да сложа? Иначе това дето го купих е същото на вид като на картинката.
Стефан
- майстор
- Мнения: 2259
Щом е като на картинката, няма проблеми. Ще ти кажа аз как правя. Не съм правил само земна ябълка, но ще стане. Притеснява ме само първия пост, че е старичка. Ако е от миналата година, и е използвана за посев, направо я хвърли в кофата. Защото и такова продават по пазарите за незапознатите. Става кисела, но вкуса е отвратителен. Все едно дъвчиш колофон.
Та, на въпроса. Кората не се бели, а само се измива и почиства от пръст. Може и със стара четка за зъби. Не използвай сапун или веро. След измиването се поставя плътно в съда. Залива се с определено количество вода/мери се обемно/ до покриване на грудките. Излива се водата, до колкото е възможно, и се разтваря само сол спрямо общото количество вода в съотношение 7-8%. Соления разтвор се налива обратно в съда. След това всеки ден се преточва/ако е буркан, се преобръща и разклаща/ няколко пъти на ден.
Аз поставям земна ябълка в зелената туршия от съседната тема. Става чудесно.
И последно - става само със сол. Никакви други неща като оцет, олио, захар и т.н.
Та, на въпроса. Кората не се бели, а само се измива и почиства от пръст. Може и със стара четка за зъби. Не използвай сапун или веро. След измиването се поставя плътно в съда. Залива се с определено количество вода/мери се обемно/ до покриване на грудките. Излива се водата, до колкото е възможно, и се разтваря само сол спрямо общото количество вода в съотношение 7-8%. Соления разтвор се налива обратно в съда. След това всеки ден се преточва/ако е буркан, се преобръща и разклаща/ няколко пъти на ден.
Аз поставям земна ябълка в зелената туршия от съседната тема. Става чудесно.
И последно - става само със сол. Никакви други неща като оцет, олио, захар и т.н.
- Мнения: 8
мерси, така ще направя, ама май наистина първо ще купя нова, че таз май е доста стара.
Тема "Търся идеи как да направя трушия от ГУЛИЯ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!