• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
hygro - майстор
boltik написа:
Материал може да си направиш за два дни от захар,вода и мая за хляб.
Ужас! :down:
escutcheon - специалист
hygro написа:
boltik написа:
Материал може да си направиш за два дни от захар,вода и мая за хляб.
Ужас! :down:
Що бре Хигро! Братята правят не само материала, ами и я сваряват за два дни! :-D
Материалът се джурка в пералня "Дияна", за да влиза кислород за дрождите и на двадесетия час си готов за варене! На втория ден си готов да яхнеш коня или да "ухнеш", на третия ден си болен :lol:
hygro - майстор
Те са смахнати, да пиеш самогон си е чист алкохолизъм.

За един гурме това си направо е обида...
emil_v r - майстор
Болтик , ще се ползва един път в годината ,
евент може да сваря и на комшията срещу скромен уем .

Но по принцип искам да стана казанджия .
http://www.youtube.com/watch?v=GcRLLAnA9N4&feature=fvw
boltik - специалист
Здравей Емо.Това казанжйството е доходна работа.Колкото по-бързо започнеш толкова по-скоро ще разбереш за какво си говорим :) Това,че имаш технически възможности и познания е много-добре.Когато завъртиш колелото всичко ще си дойде на мястото.Каквото знам ще го споделя на драго сърце.Давай смело. :)
emil_v r - майстор
Ново от днес ...

Прикачен файл

DSC09042.JPG
DSC09042.JPG (142.25 KиБ) Видяна 17963 пъти

Прикачен файл

DSC09046.JPG
DSC09046.JPG (79.39 KиБ) Видяна 17963 пъти

Прикачен файл

DSC09049.JPG
DSC09049.JPG (58.94 KиБ) Видяна 17963 пъти
Стефан - майстор
Емо, ще споделиш ли как мислиш да ползваш това новото от днес?
emil_v r - майстор
Ами термометъра на входа на лулата , за ... още не знам защо.

спиртомерът за он-лайн гледане алкохолният градус , понеже е
досадно постоянно да гребиш и мериш в чашка.
Барабана + крика в него за преса за плодове .
Всичко още ми е мътно .
Мрак .
За пресата сумрак ,
и в тъмното идва един дивак . :-D
Последното е само заради римата .

Алкохолът , лудостта , и поезията са както беше дружбата със СССР . :evil:
Стефан - майстор
emil_v r написа:
Ами..... :evil:
Ами, ако приемаш съвети.
1. Термометъра си решил да го поставиш на правилното място/според мен/. Той е необходим, за да отделиш метиловия от етиловия алкохол. Малко преди да потече дестилата, гледай внимателно термометъра. Не трябва термометъра да превишава 65 градуса по Целзий. Всичко, което изтече/до пълното спиране на дестилата/, го хвърляш. Тове е метилов алкохол. След 67 градуса започва да тече етиловия алкохол.

Има и друг практически начин за отделяне на метиловия алкохол. При желание от твоя страна, а и който друг пожелае, може да го пробва на практика. Той се състои в следното. Взема се напълно прозрачна пластмасова бутилка, и се отрязва конусния връх. Напълва се до половината с вода. Поставя се в съда, в който тече дестилата така, че дестилата да тече в бутилката. След приключване на дестилацията, на дъното на бутилката ще видите нещо, което със сигурност може да ви направи трезвеници. Това нещо е метиловия алкохол, в смес с водата. В горния край на бутилката може би има около 300 грама етилов алкохол, но вярвам, че цялата бутилка ще я изхвърлите.

2. Това е български спиртомер. Много по-точни са от разпространените на пазара руски ментета.

Забележка - градуса е по-добре да се мери не с гребане от общия съд, защото може да изпуснеш ракията. Края на истинската дестилация е тогава, когато се измерва последното изтекло количество. Спира се на около 40-42 градуса. След това започва да тече потока при малко по-силен огън.

3. Пресата. Добро решение е да се използва барабан от пералня за извличане на течната фракция от готовия материал. Помисли да замениш тоя крик с винт и гайка, + здрав кръгъл капак. По тоя начин ще вариш само течност, и опасността от загаряне на дъното се намалява в пъти.

Успех!
emil_v r - майстор
Мерси много за съветите :prayer:

Не съм измислил още конструкцията на пресата , ще бъде без крик с винт .
Има проблеми как и къде да събирам сока , винта да дърпа двете дъна едно към друго , или външна рамка от винкел ...
което става по- тежко...
http://www.allforwinery.hit.bg/
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Домашен казан за ракия?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: