Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Djack - специалист
При нас преди Гергьовден никой нищо не сее навън, а най сигурно е след 24 май! Просто е някаква климатична дупка тук около мен. През деня е адска жега - 35 - 40"С а вечер е 10"С! Всичко зелено сутрин е все едно си го поливал с маркуча. На клипа в оранжерията съм снимал мокрите домати. На всичкото отгоре, има един голям баир и гора, която хвърля сянка върху градината до 10 часа и плавния преход го няма, направо си напича връз росата... Абе, тегаво ми е градинарството, ама каквото мога правя.
hidrazin - майстор
пет юни 20, 2025 12:46 amDjack написа:
Просто е някаква климатична дупка тук около мен.
Е, поне за мен е полезно.
Намерих още една климатична дупка - освен Кнежа, Бреница (до Кнежа) и разбира се Плевен.
Успех!
:partyman:
P.S. Между другото по нашия край се появиха въшките по доматите.
Два дена не бях си ходил - и като отидох беше пълно и масово...
Чак бях шокиран от бързата популация... В склада на село открих че имам МЕТЕОР та пръсках спешно с него.
Подсилих го с Моспилан, макар че Моспилан-а според мен е като планински въздух. Никаква работа не върши.
Само дето е син като знамето на ЕС. И толкова работа върши де...
Тааа... време е да пръснеш за въшки. Превантивно, ако вече нямаш.
И това е добре защото ония (въшките) пренасят много болести.
Докато смучат, заразяват доматите... Сега, след като вече съм ги допуснал да смучат се оглеждам за други болести.
miroki - майстор
Тази е годината на въшките. Явно някой техен вредител липсва. Иначе калинки има.

И при мен е климатична дупка. Когато има облак и вали само в моето село не, във всички наоколо вали.
И студовете са жестоки. Не знам друг да е имал -17 градуса на 20 м. надморско. И задържа 5 дена -13. А миналото лято имах +40 градуса на два пъти по 2 дена и всичкото домати, остана без домати .....
Почвам да се чудя един стар климатик дали да не го сложа в оранжерията.
При мен роса има всяка сутрин дори и лятото до 9 часа минимум, явно от морето. Поддържа брашнестата мана в топ състояние.

Да се поправя снощи ми казаха, че имало 4-5 порозовели домати. Ръгбито 1-во за моя изненада. Очаквах да е биг бийф. Но аз подсаждах цялата оранжерия, че след първо садене изгоря разсада (и то най-хубавия ми от по-прясна явно тор или преторено с кокоша тор) и след 15 дена подсаждах с остатъците. И едно от ръгбитата само оцеля. Вероятно то е розовото.
hidrazin - майстор
пет юни 20, 2025 9:52 ammiroki написа:
Иначе калинки има.
Само дано да са от правилния вид - със 7 точки.
Ако са с повече или по-малко - пръскай срещу тях с инсектициди.
miroki - майстор
С малко бяха но не ги борих 5 ли 7 ли. Имаше и по-оранжеви. Нашите със 7 ли са?
Имаше поне 50 на една малка круша.
Djack - специалист
Хич не им брой точките, ами направо пръскай! До колкото съм чувал, калинките си ги отглеждат тия листни въшки.
Аз 10 дена след като набуча разсада нарамвам пръскачката - коктейлче - фунгицид, инсектицид и акарицид! В началото наблягам на системните препарати, ама след 10 дни пак ръся профилактично - има няма нужда - пръскам привантивно. Днес ходих до комшията (най-близката до мен къща) има няма 200м. , направо ще ме изядат въшките и мушиците. Чак ме достраша да вляза после в моята оранжерия, да не ги пренеса.
Картофи май няма да ям тая година. Гледам едно сляпо куче, така хубаво обхожда редовете.... :?
miroki - майстор
Не, мравките ги отглеждат. И ядат медената роса, която пускат.
Калинката седи на клона и ги яде една след друга. Толкова са много, че само седи и яде.
...
Понеже ябълки почти няма за пръв път в живота си пръскам за ябълков плодов червей. Понеже колкото и да има ще са пълни. Друг път са много ябълки и все остава и за мен.
Та сефте пръскам в случая с Децис. края на май и началото на юли. После ще пръскам август. Но и след 2 пръскания е пълно с листни въшки. Единия път сложих 5мл/100. Същата работа.
Освен на -17 да му се е разказала играта. Препаратите ми стоят под сайванта в един шкаф.
kr1100 - майстор
пет юни 20, 2025 1:05 amhidrazin написа:
..P.S. Между другото по нашия край се появиха въшките по доматите.
Два дена не бях си ходил - и като отидох беше пълно и масово...
Поогледай дърветата - сливи особено джанки, череши и бадеми, ако имаш за въшки, а и също треволяци като манголд , лапад.
И при мен е напаст , овладях я, но се принудих да резна клоните на бадемите , колкото и да чудно - пълни със сганта, а са високи и не стигам. Върхарите на огъня.

Домати вътре отдавна бера - Ръгби и Сърцето на Албенга. Розовата Магия и Волското сързе за зелени още
Тиквички Ардендо и Черна красавица също бера, с краставиците закъснях.
Цигулките се сетиха да започнат да цъфтят.
Баш Майсторо - специалист
Здравейте градинари, тая година и аз по-късно сях домати и краставици, градушка бая удари ама оцеляха повечето, вятър после скъса няколко ама пак възстанових, всичко ми е навън, нямам оранджерия още. Сега и въшките почнах да моря, че едни млади домати дето сях за по-късни тръгнаха здраво, аз си правих разсада, бяха като лапад листата корените дебели, абе с мерак да ги гледаш и след ден два почнаха да се навиват, овяхват от ярко зелени направо побеляха и се стопиха, грозна работа. Реших че няма да ги бъде, ама все пак реших да направя опит да ги спася и по-миналата Неделя, понеже агроаптеките не работят отидах в голям хипермаркет да видя кво има. Харесах си една една разфасовка 100 мл. Нимазал - бая скъпо м....цата му и едно такова на прах https://praktis.bg/naturalen-preparat-p ... uniger-55g и едно шише лисна тор някаква взех. Та пръснах ги първо с листната или подхранваща тор и като изсъхна направих от Нимазала 30 мл. с 5 л. вода не знам дали е добра пропорция, ако някой знае и ползва да каже. След 2-3 дена разтворих в 4л. вода и това дето специално за въшки го дават и пръсках, сега като гледам май ще ги бъде и след малко ставам да ги пръсна пак с Нимазала щото имам, а тия дни пак ще взема един, два пакета от другото понеже си мисля че имат ефект.
И сега имам един друг въпрос, какъв и колко тор да взема да го разредя в еди кубик бидон с вода малко да ги подхраня чрез капковото?
hidrazin - майстор
вт юни 24, 2025 7:31 pmБаш Майсторо написа:
Сега и въшките почнах да моря, че едни млади домати дето сях за по-късни тръгнаха здраво, аз си правих разсада, бяха като лапад листата корените дебели, абе с мерак да ги гледаш и след ден два почнаха да се навиват, овяхват от ярко зелени направо побеляха и се стопиха,
Това с побеляването така както си го описал е доста относително.
Обикновено не се получава от листни въшки. От листните въшки пожълтяват и увяхват.
Ти как реши че е от листни въшки?
вт юни 24, 2025 7:31 pmБаш Майсторо написа:
Нимазал - бая скъпо м....цата му и едно такова на прах https://praktis.bg/naturalen-preparat-p ... uniger-55g
Само не разбрах тия листни въшки ще ги къпеш, ще ги храниш, ще ги угояваш ... или какво? :-D
Купил си за въшките планински въздух и изворна вода - демек си си дал парите на вятъра.
Онуй нещо, Нимазал-а върши някаква работа (евентуално) ама превантивно.
При вече нападнати домати е късно за него.
P.S. Приятелски съвет. Късай едно поразено листо и отивай в някоя читава агроаптека.
Имат си микроскопи и ще видят от какво точно са нападнати. За това "гледането с микроскоп" пари не взимат.
И аз така една година - жълтеят яко листата на доматите и аз пръскам ли пръскам с ИНСЕКТИЦИДИ и Фунгициди...
Не и не, докато не настъпих мотиката и дръжката не ме халоса по главата ... АКАРИ. Акари бре. :axe:
А аз пръскам с инсектициди вместо с акарициди... Хем имам и микроскоп. Даже няколко.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: