• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
gogo7777 - майстор
Асмалъка не е проста работа. Чудя се как още няма фирми за опъване на телове на асма. Със сигурност ще се появат и такива ако има интерес. След време няма да знаем как да си вдигнем гащите.....
:drinkers:
gogo7777 - майстор
чет окт 02, 2025 7:13 pmaleksnp написа:
Все ще измисля нещо.
Казах ти как. А ти си действай, както ти уйдисва.
:drinkers:
kr1100 - майстор
офф Само да вметна, че тези обтегачи не са панацения. Имам за опъване на проволка ф 4 мм на 12 м
дължина за засенчваща мрежа. В средата имам среден кол и ринг гайка през която е проволката.
Опъвам като струна и след време установявам ,че са се развили - в смисъл удължаване от мяткането на мрежата от бурните ветрове и провисване на мрежата. Законтрих ги с 1 П образна арматура през отворите или куката / имам и кука отвор и отвор отвор /. Особено потърпевши са на тези на горnната проволка /\ / горе на върха..
И към автора плесни малко грес на резбата ,че след 3г въпреки поцинковането започва корозия.
Последна промяна от kr1100 на пет окт 03, 2025 8:46 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет окт 02, 2025 9:33 pmkr1100 написа:
... след време установявам ,ч е са се развили - в смисъл удължаване от мяткането на мрежата ...
Развили са се обтегачите или телта се е разпънала?
То тел ф 4 мм на 12 м колко да се е разпънала де ...
:partyman:
gogo7777 - майстор
Телта се разпъва. Затова предлложих стоманено въженце. Ама що се напъваме задуло?
hidrazin - майстор
Че то аз не питах теб. :?
За справка - и стоманените въжета имат пластична деформация.
Демек - разтягат се необратимо. Но пък може да си ги изпъне след време с обтегачите.
Както и стоманената тел де.
kr1100 - майстор
чет окт 02, 2025 9:46 pmhidrazin написа:
чет окт 02, 2025 9:33 pmkr1100 написа:
... след време установявам ,ч е са се развили - в смисъл удължаване от мяткането на мрежата ...
Развили са се обтегачите или телта се е разпънала?
То тел ф 4 мм на 12 м колко да се е разпънала де ...
Не е тел, а проволка ф 4 мм CrNi и в средата на 7 я метър е през ринг гайка.
2017 г бях сложил прроволка ф4 мм с PVC покритие.Покритието се нацепи ,проволката корозира ия смених 2022 г с CrNi проволка.
От ветровете мрежата 4х12 м се мята много. и обтегачите на горната проволка / на билото/ се развиват с времето. Ако не взема мерки може и да се развият напълно.
Alternative AI - специалист
Аз на тези обтегачи слагам по една контра гайка за да не се саморазвива.
hidrazin - майстор
пет окт 03, 2025 8:51 amkr1100 написа:
... обтегачите на горната проволка / на билото/ се развиват с времето. Ако не взема мерки може и да се развият напълно.
Така си и мислех. По принцип и стоманените въжета се разтягат но по-малко отколкото телта.
Разбира се за да не се саморазвиват обтегачите има решение.

На обтегачите развиваш напълно ушите/куките и на тях навиваш по една гайка.
Слагаш и федер шайба. Сглобяваш отново.
Нататък ясно. След като обтегнеш колкото там искаш, законтряш с гайките.

Проблем ще ти е че от едната страна резбата е лява и ще ти трябва гайка с лява резба.
ПРИМЕРНО 1 , ПРИМЕРНО 2 или където другаде намериш.

P.S. Често минавам покрай нашия магазин ITT и мога да взема и да ти пратя но куриерските...

P.S.2 Докато пиша и са ме изпреварили. :)
Последна промяна от hidrazin на пет окт 03, 2025 10:02 am, променено общо 1 път.
Alternative AI - специалист
И само една гайка с нормална резба е достатъчна. Не си усложнявам работата да търся ГЕЙКА с лява резба :)
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25

Тема "Да направим асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: