Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
съб апр 25, 2026 7:01 pmkr1100 написа:
Хидра успех.
Благодаря!!!
Мое да съм тъп ама поне съм упорит. Като магаре на дървен мост. :-D
А при мен отдавна няма тор и затова минах на торф.
Не разбрах... При теб няма тор щото ... няма тор или просто не искаш да слагаш?
Аз ИСКАМ да слагам ама няма. ЕС унищожи животновъдството в България. (и не само него)
Нищо не каза за "готвенето на торфа" във фурната???
Тъмнозелените от 3-4 км нагоре карат уж тор в чували. на дъното пръст ,боклуци и най-горе малко тор . Трябва да изсипваш чувалите и да гледаш.
А по нашия край тъмнозелените дето карат тор почти са изчезнали. Просто НЯМА от къде да го взимат...
Последно видях каруца с тор карана от тъмнозелени преди ... 2-3 години. :?
Торта вътре предимно слама, на нивото на канатите/ритлите на каруцата.
Има-няма като обем колкото 4 чувала ...
:partyman:
kr1100 - майстор
Просто няма тор истински.
gnt69 - майстор
нед апр 26, 2026 8:21 amkr1100 написа:
Просто няма тор истински.
Тор има колкото искаш. Те тука има хиляди тонове угнила пилешка тор.
Сигурно и във Варненско има пилешарници, сещам се за паткарник в Любен Каравелово, все някъде я слагат тая тор. :partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
Мани, страх да те хване от тор от промишлени пилчарници - тъпчат ги с какви ли не антибиотици, стимулатори. И не, не са приказки под шипковия храст.
Аз напоследък залагам на компоста и закопаване на почти всичко, което преди години изгарях. Не съм фен на интензивното земеделие, а и мястото ми позволява да оставям част от него да почива 1-2 години с покривни култури.
MamaMy - майстор
Не ви препоръчвам птича тор дори и домашна да е тя. Една година нашите решиха да наторят предвиденото за домати място с прясна птича тор. Не знам кой ги беше подлъгал. Откъснаха ми се ръцете да я влача в чували от едно не много близко село където има птицезавод при положение, че торището с оборски угнил тор беше на 100м от мястото. Като почнаха да растат тия ми ти домати станаха по 3м високи, но плод тук там по някой завръз. Края на лятото имахме стотина залени доматчета от половин декар място. Цяло лято копане, поливане, връзване и пръскане за този дето духа. На другата година на същото място и царевицата се разболя от гигантизъм, но само стъблото. От тогава си знам. Птича тор, не. Всякаква друга може.
Нашите решиха, че проблема е заради това, че торта е заводска. Баба ми направи експеримент в един ястък. Изчистиха курника. Дори това пресованото от години по пода извадиха. Есента забъркаха с пръст и пясък и разстлаха. Пролетта няма изчистване на бурените вътре. Домашните птиците както се сещате кълват всякакви семена. Не извадиха нищо от там, но опита беше ценен. Ако не вярвате пробвайте, но не се хвърляйте на големи площи като нас.
ESPACE - майстор
нед апр 26, 2026 3:39 pmMamaMy написа:
царевицата се разболя от гигантизъм, но само стъблото.
:lol: :lol: :thumbs:
hidrazin - майстор
нашите решиха да наторят предвиденото за домати място с прясна птича тор
Това е била грешката - прясната тор.
Не е трябвало да се слага директно а чак след като угние добре. Тогава намаляват и семената в нея.
По принцип при птичата тор е препоръчително шербетуване - птичка тор накисната във вода за две седмици за да ферментира.
Иначе си е най-богатата тор - най-концентрирана.
От естествените торове семена няма в заешката тор и онуй нещо от американски червеи живеещи в Калифорния.
Минимално има семена и в добре угнилия тор.
А дори компоста може да те изненада с прилично количество семена. :-D
Като почнаха да растат тия ми ти домати станаха по 3м високи, но плод тук там по някой завръз. Края на лятото имахме стотина залени доматчета от половин декар място.
Съмневателно ми е това както го описваш да е от торенето.
Имах същия случай преди мноооого години.
Бабата беше взела разсад за домати от една комшийка. Бабата вика че много хубави, едри и сладки домати.
Ииии... растат тея ми ти домати като шампиони. Надминават другите.
Чудих се защо им слагах колове - стеблата в основата станаха по 3-4 санта, много здрави и ме надминаха по височина.
Да ама домати НЕМА. Родиха само на върха по 3-4 дребни и сбръчкани подобия на домати.
Оказа се че комшийката събрала семена от ... някакви хибридни домати. :shock:
P.S. Аз имах проблем пък със заешка тор...
Един приятел ми стовари 10-тина чувалчета в които изривал зайчарника. И така стояла в чувалчетата неизвестно време.
Наложи се да режа чувалчетата а вътре цяла буца като слаб бетон.
Оставих буците на двора цяла зима с идеята че дъжд, сняг, замръз ... ще ги разбият.
Да ма не. Пролетта така и си стояха и просто ги преместих да не ми пречат.
Няма разбиване с лопата или мотика...
MamaMy - майстор
Виж Хидра, аз не съм земеделец. Даже и пишман. Бягам от кърската работа като дявол от тамян. Знам, че нашите сключваха договор за доматите и гледаха за износ. Доколкото си спомням сорта беше само Идеал и са им го давали по някакъв начин. Как точно не ми е известно. Бил съм ученик и само лятото бях командировка на село. През останалата част от годината само някой уикенд. За торта ме бяха хванали есента след фрезоване на целия двор. Другите слагаха диреци и опъваха телове, а аз, татко и един роднина с кола с ремарке заминахме на Славяново. Измъкнаха ми се ръцете да влача чувалите защото не ни пуснаха с колата вътре. Направихме няколко курса. После бъркане на ръка да се разбие хубаво и да се омесят съставките, че накрая и разнасяни с кофи по редовете. Как да не бягам от земеделието. Цял ден усмърдян на курешки, с пришки по ръцете и мазоли на краката. Благодаря! Пазара го знам къде е. Да са живи здрави и богати производителите!

Относно другите видове тор съм сигурен, че нашите знаеха всичко. Имахме 30 овце, две крави с телета, два коня, 3-4 прасета, над 100 заека и пернати сигурно поне 100-тина разни. Както писах двора беше разделен на две. 2/3 обработваем и 1/3 за животни. Торището си беше вътре в двора на животните до кочината и до обора. на няма 100м от мястото.
miroki - майстор
Ако някой ще вади нещо навън, да изчака съботата. Че пак може да има слана.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: