Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lucho - специалист
Не съм проверявал китайските и тайската версия, но за разлика от всички останали версии, а те са много, в немската версия на упътването (вж. стр. 19) октановото число е дадено като ограничение отдолу, а не като точно число ("oder höher" = "или по-високо"):
Stets einen bleifreien Markenkraftstoff mit einer Oktanzahl von 89 oder höher verwenden.
Значи може и с октаново число, по-високо от 89! Така да се каже, официално е разрешено! Само дето не е ясно защо само в немската версия? Това е много странно!
lucho - специалист
lucho написа:
П.П. Търговците от "Rotopino", които са "пуснали пипалата си" в цяла Европа, едва ли грешат, като дават следните параметри за "CG 31EBS NA":
  • Мощност: 1100 W
  • Диаметър на косене: 420 mm
  • Обороти в минута: 9000
  • Тегло: 6,4 kg
А пък латвийците и естонците дават следната информация:
  • Вес: 6,4 кг
  • Максимальная мощность: 1,1 кВт, 1,5 л.с.
  • Рекомендуемое топливо: бензин А95
  • Максимальная скорость: 7000 (об/мин).
Инайки предвид предавателното отношение (22:17), се получават 7000 × 22 : 17 ≈ 9059 об./мин., т.е. всичко съвпада. И така, 9000 об./мин. са максималните обороти на двигателя, а 7000 – на водещия вал, вероятно с корда. С нож ще бъдат малко повече. (Припомням, че аз бях измерил 9367 об./мин. на двигателя с корда, оттук оборотите на водещия вал са 9367 × 17 : 22 ≈ 7238 об./мин.)
lucho - специалист
В Япония моделът "CG31EBS" не се предлага. Вместо него предлагат "CG33EASP", който се продава само в Япония и никъде другаде:

Изображение

Мощността е същата като на "CG31EBS-NA" (1,1 kW), но теглото е 5,7 kg срещу 6,4 kg. Упътването е тук (само на японски, естествено).
lucho - специалист
lucho написа:
Инайки предвид предавателното отношение (22:17), се получават 7000 × 22 : 17 ≈ 9059 об./мин., т.е. всичко съвпада. И така, 9000 об./мин. са максималните обороти на двигателя, а 7000 – на водещия вал, вероятно с корда. С нож ще бъдат малко повече. (Припомням, че аз бях измерил 9367 об./мин. на двигателя с корда, оттук оборотите на водещия вал са 9367 × 17 : 22 ≈ 7238 об./мин.)
Тук намерих още малко данни за оборотите:
Hastighed ubelastet 11.000 /min
Tomgangshastighed 2.800 - 3.200 /min
"Hastighed ubelastet" = обороти на двигателя без товар
"Tomgangshastighed" = обороти на двигателя на празен ход

И така, получаваме следната таблица на оборотите (в последната колонка оборотите на двигателя са разделени на предавателното число 22/17):

Код: Избери всички

|               |         Обороти в минута          |
|   Режим       +--------------+--------------------+
|               | на двигателя | на кордовата глава |
+---------------+--------------+--------------------+
| Празен ход    |     3000     |           0        |
| Макс. мощност |     8000     |        6200        |
| Пълна газ     |     9000     |        7000        |
+---------------+--------------+--------------------+
| Пълна газ без |    11000     |        8500        |
| товар         |              |(на вала, без глава)|
С нож вместо глава при пълна газ оборотите на ножа ще са 8000–8500.
lucho - специалист
След 8 години експлоатация миналата година моята CG31EBS започна да глъхне при опит за вдигане на обороти. Дадох я за ремонт на Панко (ул. „Евлоги Георгиев“ №32). Той не беше се занимавал с "Хитачи", но прояви интерес и прие да се заеме. Проблемът се оказа в мембраните на карбуратора. Поправи я и след още едно косене я оставих с празен резервоар на съхранение до пролетта. Този април проблемът се повтори, като особеното беше, че на празен ход вдигаше високи обороти, а при натискане на ръчката на газта глъхнеше. Сезонът наближаваше и Панко бе зает с извънбордовите двигатели на лодките. Затова я дадох за ремонт в официалния за "Ташев Галвинг" и "Хитачи" сервиз на "Баш майстора". Там смениха мембраните на карбуратора с такива от "Stihl". Когато започнах пак да кося с нея, след около час работа пак даде същия дефект. Дадох я пак там за ремонт и този път трябваше да почакам над месец, защото се оказа, че трябва да се смени целият карбуратор, та трябваше да чакаме да доставят оригинален (вж по-горе). Когато отидох да си я получа преди два дни, майсторът каза, че проблемът е бил в това, че в този карбуратор има специален регулиращ клапан (върху който ми беше обърнал внимание и Панко), който не бива да се държи дълго сух, защото изсъхва. Значи първоначалният ми подход да държа остатъчна стабилизирана горивна смес в резервоара е бил правилен, макар в това упътване да пише, че не бива. В другото упътване пък пише, че студена се пали с начална газ (със застопорена ръчка на газта), но майсторът каза да я паля без газ, както я бях палил досега.

Междувременно тревата си растеше и аз трябваше да кося по стария начин с електрическата косачка с много дълъг кабел. Все пак реших да проверя какви мотокоси над 2 kW се предлагат понастоящем и установих, че в "Баш майстора" може да се купи "Husqvarna" 553RS с мощност 2,3 kW, диаметър на тръбата 28 mm, антивибрационна система, вибрации 5/7,1 m/s² и обем на резервоара 0,8 l, а "Oleo-Mac" са пуснали в продажба нов модел, който го нямаше, когато купувах CG31EBS. Това е "BCH 500 T" с мощност 2,1 kW, диаметър на тръбата 32 mm, вибрации 7/5,7 m/s², обем на резервоара 1,1 l и доста по-ниска цена от тази на 553RS — само 702 лв, което, отчитайки инфлацията, е по-малко от 399-те лв, които дадох преди 9½ години за CG31EBS. Не се колебах и на 30.V.26 г. я купих от Панко. Той, като ги получи в кутиите им, ги сглобява, та тя висеше там на стената сглобена. Наля ми литър горивна смес, запали я и я пробвахме на обороти. На следващия ден направих първото си косене с нея и видях що е то наистина мощна мотокоса! :) С нея се коси доста по-бързо, отколкото с CG31EBS, с по-дебелата тръба по-малко се люлее, но като по-мощна изгаря и повече гориво на час. После видях, че при малко по-икономично косене един резервоар ми стига за около час и половина, което за мен е достатъчно. В комплекта има самар, по-удобен от стария ми самар, 130 mm глава с 3 mm зелена корда и много хубава разграфена конусовидна мерителна чашка за до 100 ml масло. Лошото е само, че спусъкът (ръчката) за газта е твърд и след известно време ми се уморява десният показалец да го натискам, но засега се справям.
Изображение
Изображение
Изображение
пишман_майстор - майстор
Честито!
Относно изсъхването на карба: да, масово се препоръчва съхранение на сухо с доизгаряне на остатъци.
Не е добре това.
Споменавал съм в тая или друга тема, че води до последващи проблеми от такъв тип.
Относно умората в показалеца- редувай пръстите ( със съседния на показалеца) :)
Въпрос на навик и свикване си е.
lucho - специалист
Благодаря! И аз така правя, редувам пръстите, но в антивибрационните ръкавици това е малко трудничко :)

Дали е добре при съхранение да се оставя малко гориво или не не зависи ли от карбуратора? Например Панко не препоръчва това за BCH500T. (Той смята, че стабилизаторите на гориво не действат на сегашния бензин, въпреки че производителите на STA-BIL твърдят обратното.)

Упътванията, където масово се указва, че трябва да се съхранява без гориво в резервоара, ги пишат типово и може би не винаги се съобразяват със спецификата на конкретната машина.

Между другото, в старото издание на упътването за BCH500T от 2021 г., чийто български превод, разпечатан във формат А4, влиза в комплекта на машината, открих немалко грешки. В новото от 2023 г. са по-малко. На мен ми помогна това, че то е на много езици, та ако на един език нещо е грешно, на другите (или поне на един от тях) да е правилно. Например терминът за тръбата на трансмисията беше правилен само във френската версия. А упътването би трябвало да е писано от италианци! Изобщо си личи, че масово е превеждано с машинен превод от един език на друг :(
dragozow - майстор
Това с източването на горивото от машината след работа важи само ако след това я палнете до като угасне и след това оставите капачката на резервоара отворена. Ако само загасите машината в карбуратора остава гориво, което след време става на едно като смола в зависимост от качеството на бензина и маслото или най-малкото остават някакви отлагания, които с времето се натрупват.
lucho - специалист
Това, че капачката на резервоара трябва да се оставя отворена при изпразнен резервоар, не го знаех. Иначе припалването до угасване го правя.

Но въпросът дали изобщо трябва да се оставя гориво в резервоара при по-дълго съхранение и дали това решение зависи от модела карбуратор (на CG31EBS е "Walbro" WYC-9-1, на BCH500T e "Ruixing" H619-6A-00-15A) си остава.

Тема "Сравнение на мотокоси "CG31EBS" и "Sparta 250 T"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: