Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
mimeto_87_b - специалист
Че лозето изисква много работа, изисква. За него се грижим само аз и съпруга ми. Що се отнася до орането и пръскането плащаме на хора които имат трактор за да го изорат и напръскат. Именно и заради това търсим сортове, които не изисват много пръскане, че това което имаме в момента наистина се пръска доста пъти, а пазарната му цена е ниска и общо взето ни идва малко нанагорно.

Сорта Молдова го намерихме най после :klatsch: на Аграрното изложение в Пловдив. Заедно с него купихме и Наслада, доста го похвалиха там дано да е добро.
kapanec - специалист
mimeto_87_b написа:
Че лозето изисква много работа, изисква. За него се грижим само аз и съпруга ми. Що се отнася до орането и пръскането плащаме на хора които имат трактор за да го изорат и напръскат. Именно и заради това търсим сортове, които не изисват много пръскане, че това което имаме в момента наистина се пръска доста пъти, а пазарната му цена е ниска и общо взето ни идва малко нанагорно.

Сорта Молдова го намерихме най после :klatsch: на Аграрното изложение в Пловдив. Заедно с него купихме и Наслада, доста го похвалиха там дано да е добро.


За винени сортове от тоя тип който искат по малко пръскане са "Сторгозия" и "МИСКЕТ КАЙЛЪШКИ"
МИСКЕТ КАЙЛЪШКИ

Произход
Получен е чрез кръстосването на сортовете Мискет хамбургски и Вилар блан от Й. Иванов и В. Вълчев. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение
Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание
Лист - средно голям до голям, петделен, средно нарязан, гол. Горните врязове са средно дълбоки, отворени. Долните врязове са плитки (едва забележими), отворени. Опашният вряз е отворен, сводест, тесен, с остро дъно.
Грозд - средно голям (15.3/9.4 cm), цилиндрично-коничен, често разклонен, рехав, с тегло от 200 до 220 g.
Зърно - средно едро (14.7/13.4 mm), овално, с тегло от 2.0 до 2.4 g. Кожица - дебела, еластична, жълтозелена до златистожълта. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен, приятно мискетов.
Агробиологична характеристика
Къснозреещ бял винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са с умерен до силен растеж, добра родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана и сиво гниене и е с много добра устойчивост на ниски зимни температури. Лозите могат да се отглеждат на различни стъблени формировки, като при резитбата се оставят къси плодни звена - чепове и стрелки. Сорт Мискет кайлъшки се развива и плододава добре, присаден върху всички подложки разпространени в страната.
Технологична характеристика
Сорт Мискет кайлъшки е типичен винен сорт. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 19-22 % захари и титруема киселинност 7-9 g/dm3. Гроздето е подходящо за производство на бели естествено пенливи вина и на оригинални десертни вина.

СТОРГОЗИЯ

Произход
Сорт Сторгозия е селекциониран в Институт по лозарство и винарство – Плевен от Й. Иванов, В. Вълчеви и Г. Петков, чрез кръстосването на сортовете Букет и Вилар блан. Утвърден е през 1976 г.
Разпространение:
Разпространен е основно в Северен лозаро-винарски район.
Ботаническо описание:
Лист - средно голям, триделен, овален, слабо нарязан, гладък, отдолу слабо четинест.
Грозд - средно голям (13.6/7.8 cm), цилиндрично-коничен, сбит или полусбит, с тегло от 150 до 160 g.
Зърно - дребно (12.8/12.0 mm), почти сферично, с тегло от 1.6 до 1.8 g. Кожица - тънка, жилава, тъмно-синя, с обилен восъчен налеп. Консистенция - сочна. Вкус - хармоничен.
Агротехническа характеристика:
Сторгозия е къснозреещ червен винен сорт. Гроздето узрява през първата половина на октомври. Лозите са със силен растеж, с редовна висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Практически е устойчив на мана, оидиум и сиво гниене. В благоприятни години за развитието на цитираните заболявания е необходимо да се извърши двукратно третиране срещу тези болести. Лозите имат повишена устойчивост на ниски зимни температури и висока възстановителна способност, поради което сортът може да се отглежда при различни стъблени формировки. Поради високата родовитост натоварването на лоза трябва да бъде около 20 – 30 зимни очи, при което се получава по 4 – 5 kg грозде от лоза. Сорт Сторгозия се развива и плододава добре, присаден на подложките Шасла х Берландиери 41Б и Берландиери х Рипария СО4.
Технологична характеристика:
Сорт Сторгозия е типично винен. Гроздето му натрупва от 22 до 24 % захари, а в години с благоприятна есен (топла и продължителна) – до 25 – 26 % захари. Титруемите киселини са в границите от 7 –9 g/dm3. Получените вина са с интензивночервен цвят, свежи, с приятен пладов аромат, плътни, екстрактивни. Гроздето е подходящо за производство на обикновени червени вина. В години, когато натрупва много захари, могат да се произвеждат и висококачествени десертни вина.
boltik - специалист
Щом сте стигнали до тук,пожелавам ви всичко да се нареди,така както вие изкате.И да пишете,как върви лозенцето.
mimeto_87_b - специалист
kapanec, благодаря за предоставената информация, ще ги погледнем двата сорта.

boltik, благодаря и на теб за помоща.

Все още сме пред дилемата дали да вадим старото или между старото да сеем новото. Но тъй като вече сме ги купили, а ако се вади старото и трябва да се чака 5 години :o май ще е по- добре да ги сеем между старото- има междуколови пространства на които няма нито 1 корен и мислим да ги засеем там. Дано се получи :-D
boltik - специалист
Според мен изкоренете там където е най слабо лозето и засейте всички лозички на едо място.А това за 5-те години важи,когато лозето не се тори.Може да го наторите преди да сте почнали да корените.За оборски тор говоря.
kapanec - специалист
По принцип там където има старо лозе новото трудно става,затова си го изкоринете,наторете и засейте "засадете" :) новите пръчки .Когато лозето е различно по години трудно се обслужва защото има различни изисквания за възраста си а и единия сорт ще иска повече пръскания другия не и няма да се получи това което търсите като краен резултат. лозето има доста моштна коренова система чувал съм за лози по на 50-60 години така че не знам да има ограничения колко години трябва да се ползва даден парцел и да се сменя парцела с добри подхранвания на почвата няма да има нужди от 5 годишна пауза
Последна промяна от kapanec на пет мар 11, 2011 6:32 pm, променено общо 1 път.
GEORGI5959 - специалист
Попълването на празни места в лозето се прави успешно макс. до третата година след засаждането. В старо лозе празните места не може да се попълват с нови лозички. Те просто не се прихващат. До някъде въпроса може да се реши чрез далдарми от съществуващите стари лози. Бъди сигурен в това и не си хаби облагородените лозички, които си купил, и времето и труда. Резултата ще е плачевен. По-добре започни поетапно цялостно изкореняване и садене на ново лозе, например по 1 декар на година, според финансите и физическите си възможности.
boltik - специалист
Добри съвети от GEORGI5959 и kapanec.Глупаво е да садите млади лозички м/у старите.Тази година ще подмените една чест,догодина друга част и така нататък.Ако изкорените цялото лозе ще копате и пръскате 2-3 г. без да берете.И още пообиколете и разпитайте,кои сортове дават най-добри резултати и кои сортове не мръзнат във вашия район.
klapan - напреднал
evdoki написа:
Johny написа:
Тънкости:

* Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за винопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
Вино не правя но да питам: наистина ли са забранени? И защо?
За забрана да се засаждат такива лози не съм чувал,може и да има....Но не е нужна забрана,а леко да се замислиш.Разбира се,ако смяташ от този парцел с лози да си вадиш хляба сериозно и да очакваш доходи.Работата е в това,че засаждането на необлагородени сортове лози от пръчки на местни видове тук е рисково - вземи се поразтърси да прочетеш повече за един вредител по лозите,наречен филоксера.Пренесен е от Америка и е унищожил лозите в огромни райони у нас и на производители като Франция и др. в началото на миналия век.Затова се налага вече да се използват само подложки от американски сортове лози,които са устойчиви на този вредител, и да се създават лозя с облагородени лозички,за да оцелеят.Защото за филоксерата лек за подземната и форма няма...Затова не търси забрани и закони,а се подсигури да не вложиш пари за нещо,което да загине.Виж и повече инфо цък тук
Последна промяна от klapan на пет мар 11, 2011 5:20 pm, променено общо 2 пъти.
Johny - майстор
Колеги, ще ви бъде ли удобно вместо "Сеене", да казавате "Засаждане" на лозе. Сее се жито, просо с две думи - семена, а лозе се сади /засажда/, както и дръвчета. Вярно, че лоза пониква и от семка, но... никой не го прави.
Sorry!

Тема "Грозде сорт Молдова" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: