Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Soviet_Soldier - специалист
Много субективни неща обсъждате, при това в тема, която е за моторни коси. Човек влизайки тук търси информация за моторни коси, а не верижни триони и казармени истории.

Относно китайския инструмент, бил той мотокоса или верижен трион, качеството на материали и изготовка от един китайски производител до друг е от земята до небето.
Относно сравнението, дето Трифон е публикувал 1-во авторът не го провежда коректно. Като мери звука микрофона го слага пред ауспуха на китаеца и в задната част на щилката. :lol: Друг много важен момент е, че парксайда не е настроен добре, както почти всеки китаец изваден от кутията. Ниските обороти са завишени и подскача, високите обороти са занижени и реже бавно. Друга причина да реже бавно е, че върви с най-евтината хромирана верига Орегон тип "Чипер".
Читав китаец, като изработка с хубава верига, настройки и аналогична кубатура с Щил прави много близки резултати. Ето пример с Stihl MS-250 и 45 кубиков китаец:
Сравнението е не кой колко реже в момента или колко коси.
Сравнението показва съвсем други неща- защо си заслужава цената.
Дадох пример и изрично посочих, че нещата и при косите са аналогични.
Ето една коса, която макар и маркова, е спряла да работи, без да е повредена.

Всеки китаец би показал по добри резултати, само да запали.
Това подсказах и на kr1100 като вероятен проблем.

Клипът с китайската резачка и щилката е голям смях.
Не помня преди колко години го гледах.

пп. А, в Бокса е качен преди две години....
чет май 19, 2022 5:32 pmТрифон П.Трифонов написа:
....
Голямо предимство е мотокосата да има мощ. Няколко от съседите ми имат FS-55, вярно лек е, но знаеш ли кво се случва, като се пробваш с тия няма и 28 кубика да косиш запусната трева, до колене някъде? Буквално почва да умира, няма сила при това с заводската му, не особено дебела корда. Мисля че бе 2,4мм 2 нишки. Докато моя познат с китайското Деу 52 кубика има място с овошки в покрайнините на града, което в дадени моменти се превръща в джунгла. Минава там с 4мм корда, с метална кордова глава с 4 нишки и няма никакви проблеми. Косата има сили да работи с по-дебелата и здрава корда, и се върши работа бързо. Единствените разправии заради по-ниската цена и качество са му били да купи нова кордова глава за 6лв и нови маркучета за бензин за 4лв. Ако беше набутал 2 пъти повече пари за FS-55, нямаше да му върши 2 пъти по-добра работа, всъщност щеше да губи много повече време за косене с нея. И това, че е почти 2 пъти по-лека не никакъв плюс в крайна сметка, защото с нея кесиш, почти 2 пъти повече време да вършиш същата работа. Това е и причината българите масово да купуват китайски мотокоси. Хем е евтино, хем е ефективно, като се подбере нормална, а не възможно най-евтиния no name на пазара.
Вярно, голямо е, но до време, с посочените китайци- нисък ресурс.
Сигурно има и по мощни маркови коси, не съм проверявал.
Хоби машина има проектен живот на мотора 400-500 часа, а профи машините над 1700-1800.
Освен това, разликата между маркова и откровена китайка, в един клас, е Балкан.
Всеки преценява за себе си.

Като ида с едноръкия бандит някъде да събарям, гледат с недоумение, понеже
вадя от багажника едно малко сакче.
Питат ме не нося ли машина. В редки случаи вадя "голямата" (най малкото профи 241), за основата на дървото и колкото да се види.
Дребосъка, ако беше хоби китайче, за 7 години щеше да е хвърлило кърпата поне два пъти.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет май 19, 2022 7:06 pm, променено общо 1 път.
miroki - майстор
Доста вярно.
Малко хумористично но и леко вярно е това което ще напиша.

Преди години един съсед си предлагаше услугите да ми коси дворът. Беше най-изгодният вариант.
После се появиха евтините косачки.
Но покрай евтините си купих и аз. Ако беше от скъпите, нямаше да мога да си възвърна инвестицията с моите 4-5 косенета на няма и декар. Спрямо плащането на съседът.
Сега добре, че не слагам надника си, че ще съм пак на минус, но поне по-малък. Разбира се за сметка на по-малко хубава машина. Но още си спомням най-хубавата, когато комшията щеше да коси с неговата, каквато и да е.
Та за не професионална работа са съвсем прилични евтините. Косил съм и 2 метра висока трева в която директно се изгубваш, с диск. И царевица след брането. И джанки поникнали колкото мен.
чет май 19, 2022 6:59 pmТрифон П.Трифонов написа:
Вярно, голямо е, но до време, с посочените китайци- нисък ресурс.
Сигурно има и по мощни маркови коси, не съм проверявал.
Хоби машина има проектен живот на мотора 400-500 часа, а профи машините над 1700-1800.
Освен това, разликата между маркова и откровена китайка, в един клас, е Балкан.
Всеки преценява за себе си.
Точно това е, човек трябва да си прецени според нуждите и парите си. Вярно, че косите за по 2000лв ,и по комфорт, и по ресурс ,и по мощност ще са далеч над китайците, но не всеки в страна, в която средната брутна заплата е 1600лв ще пести точно за това. И други разходи си има. Ето примерно нещо елементарно, като една пералня да си избира човек, като пита по форумите, веднага ще му кажат вземи си Miele, дай 4000лв за пералня, щото Индезит за 400 е боклук и няма да изкара толкова време, и ще са прави. Или пък като иде реч за почивка, веднага ще кажат, мани я Албена, иди на Бали. Мани го голфа, вземи Ролс-Ройс, и така нататък. . .
В тоя живот не става все най-доброто, най-скъпото да се купува.
Прав си, така е.

На мен пак ми се ходи на Бали.
https://photos.app.goo.gl/ETMZJ6KBPgjmQjJJ6
Или на Бали.
https://photos.app.goo.gl/jtrwnH8qBTCLnBPw8
Тва, ожънатото, не съм го косил аз, хаха.
Някъде напред е лагера, на скалите над морето.
vlax - майстор
чет май 19, 2022 6:37 pmSoviet_Soldier написа:
...Няколко от съседите ми имат FS-55, вярно лек е,....... Мисля че бе 2,4мм 2 нишки.
Да правилно мислиш ,2,4мм 2 нишки.
Имам такава и я ползвам за окрайчване.
чет май 19, 2022 7:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
На мен пак ми се ходи на Бали.

И на мен.

Изображение

:partyman:
пет май 20, 2022 4:43 pmvlax написа:
И на мен.
Изображение
:partyman:
Даже и за поръбване става, хахаааа. Ми тя си е за това бе, не да събаряш джунглата. Като си дал много пари (много, че сравняваме с китайката) и очакваме да прави чудеса!!!

Кой каквато му е на сърце и джоб.

пп........и малко акъл.
На работа, наздраве и на Бали!
пон май 16, 2022 7:34 pmKrass написа:
Бях извадил парите да купувам това Daewoo, че бях прочел добри отзиви за него.
Втора година съм с Daewoo dbc520-q, цена и качество мога за кажа само добри думи. Кося около 5декара.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: