• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
VLADO66 - майстор
Това ми прилича на брашнеста мана.http://www.bultrading.bg/3_39.html
hidrazin - майстор
:? Май не е. Рано е още пък и съм ги третирал със Скор седмица преди да ги насея на открито. Освен това при брашнестата мана имаме бял налеп по листата. При мен налеп няма. Просто листата побеляха все едно са избелени с хлор (белина). :-D
И още нещо. Едновременно с тези насях и други, взети от друго място. На тях им няма нищо но бяха по-закалени. Листата им бяха по-тъмнозелени и самия разсад по-добре развит.
http://www.bgfermer.bg/Article.asp?ArticleId=1426085
:partyman:
ESPACE - майстор
EDI написа:
Така си е, друга година по това време вече пръсках асмата за първи път, сега едва листата са се отворили от пъпките.
Закъсняваш ако още не си пръскал. Под кората през зимата оцеляват разни акари и молци, дето трябва да се унищожат.
докера - специалист
Рано , рано - колко да е рано ..... Вече имам брашнеста мана на едно клонче на ябълката , което е над бетон .... :|
Въобще тази година , заради меката зима, всички гъби , бацили и т.н. са подлудели ....
Алтернария / кафяви листни петна /

Прикачен файл

2014-05-08_09-28-45.jpg

Прикачен файл

2014-05-08_09-28-34.jpg

Прикачен файл

2014-05-08_09-28-20.jpg

Прикачен файл

2014-05-08_09-28-03.jpg
докера - специалист
Ранно кафяво гниене / в случая - на кайсия /
Това е преди третирането - вече са се възстановили . Да не говорим за къдрицата по прасковите - моите ги хванах още в началото и след пръскане със Скор и ги спасих , но на някои съседи направо им съхнат дръвчетата - явно тази година ще е така ....

Прикачен файл

6.jpg
6.jpg (115.24 KиБ) Видяна 3351 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (113.87 KиБ) Видяна 3351 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (111.71 KиБ) Видяна 3351 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (89.53 KиБ) Видяна 3351 пъти

Прикачен файл

2.jpg
EDI - майстор
ESPACE написа:
EDI написа:
Така си е, друга година по това време вече пръсках асмата за първи път, сега едва листата са се отворили от пъпките.
Закъсняваш ако още не си пръскал. Под кората през зимата оцеляват разни акари и молци, дето трябва да се унищожат.
Пръсках ги вече много пъти за 2 години, даже две ръце вече тази година. :lol: :partyman:
teon - специалист
...докера, изсъхналото клонче от третата снимка на кайсията каква болест е?...миналата година имах пак подсъхнали клонки...по съвет от агроаптеката,пръсках на по-ранен етап с нещо и се оправи...ама нали помня и не си записах тогава :datz: :x
VLADO66 - майстор
Намерих и тази болест-септориоза :

БЕЛИ ЛИСТНИ ПЕТНА
(Septoria)

Бели Листни Петна – гъбна болест по растенията. Наблюдава се по някои зеленчукови и тиквени видове, фий, коноп, ягода и др. Болестта е разпостранена навсякъде. Проявява се най-често по листата, където образува дребни, закръглени, тъмни воднисти петна с диаметр 2 – 3 мм.
Впоследствие петната стават бели (до сиво-бели), заобиколени от тъмнокафяв или червен венец. По-късно в средата им се появяват черни точковидни пикнидии. Напетнените листа пожълтяват преждевременно и прегарят (някои отпадат), от което добивът намалява.
Причинители на болестта са гъбите от род Septoria – клас несъвършени гъби, и от род Mycosphaerella (при ягодоплодните) – клас торбести гъби. Развиват се в клетките на петурата, като образуват полупотопени черни пикнидии с отвор, през който при влажно време (дъжд, напояване) се отделят и разсейват конидиоспорите и заразяват здравите растения. Паразитите се запазват в заразените растителни остатъци. При някои видове растения (целина, пащърнак, салата, грах, лавандула, малина, къпина и др.). Бели листни петна носят названието септориоза. В Болгария са разпостранена болестта по доматите и патладжана, по тиквите, тиквичките, дините и др.
brum - майстор
Я да питам нещо за доматите и болестите - предстои ми садене на домати на място, където не са били садени скоро (май последните 2-3 години) никакви работи. Имаше си пораснала трева. При това положение същите превантивни препарати за болести ли да пръскам?
hidrazin - майстор
VLADO66 написа:
Намерих и тази болест-септориоза :
БЕЛИ ЛИСТНИ ПЕТНА
(Septoria)..........
Това са моите домати:
http://i047.radikal.ru/1405/44/4ad55d005e4e.jpg
Това е Septoria:
http://0.tqn.com/d/gardening/1/0/U/7/1/ ... f-Spot.jpg
Доста са различни. По-скоро ми изглежда все едно ги е валял някакъв гаден киселинен дъжд. Направо си личат капките и къде е било добре умокрено и се е задържала водата от дъжда. :?
Ще изчакам десетина дена и ако не ми харесат ще ги пресея.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "помощ за домати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: