• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 47
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Много ми се виждат 8 корена пипер в 10 литрова кофа от сирене... мисля само по 2 бр. да засея, и ще има около 20 см между корените в ъглите... но когато се разраснат :? Но ако ти си го правил и няма проблем, тогава да я матям... :?:
Кореновата система на пипера не е голяма, но ако разтоянието е малко /не мога да преценя колко е на 10л. квадратни кофи/наистина сей по две в двата ъгъла за твое успокоеие. Пък за догодина живот и здраве ще знаеш. Но по принцип пипера се сее по два корена в гнездо.
infomar
На пазара в Плевен, разсад домати в кофичка все още е лев, без кофичка варира 0.7-0.8 лв. Някой е дори с цвят.... но без доматчета :?

Моля за разяснение - след като се направи разсада (или закупи), как процедирате при засяването му на място за растеж. PLS.
Чета, че веднага след поставянето му на място се пръскал срещу мана (ДИТАН М 45) и почвата се поливала с нещо против сечене като ПРОПЛАНТ 722 СЛ , и във водата за поливане се добавял от разтворимите торове за зеленчуци. :?
Това стандартна процедура при всички зеленчуци ли е или само при доматите?

п.с.
Частично пожълтяване на листата нали на прекомерно поливане се дължи?
Вискяр - напреднал
infomar написа:
Да ви покажа моето производство към този момент - малко се по изложих, но за първи път, поне за тройка се справих...
Домати разсад:

Карфиол:

Тикви:

Тиквички:

Домати в кофи:
Въпрос - ще може ли да се отглеждат домати в толкова големи кофи? 10 литрови? идеята е да ги поставя в оранжерията и там да растат, защото нямам почва там.?

Чушки в кофи:
Въпрос - ще може ли да се отглеждат нормални чушки в толкова големи кофи? 10 литрови? идеята е да ги поставя в оранжерията и там да растат?
За тази облачна пролет разсада ти домати е за по-висока оценка.
Има сортове карфиол за пролетно лятно отглеждане. Но дали твоя е такъв?
Тикви и тиквички не понасят разсаждане. Единствения чалъм е да се извади от съда заедно с пръстта, без да се разбутват корените, и да се засади. В тая саксия остави само два корена тиквички и ги засади заедно. Опитай останалите да излъжеш, като ги пикираш в кофички от кисело мляко по един корен, зарити до семеделите. Може и да успееш, още са малки.
Кофите въобще не са големи. Дори за домат са малки. Проблема при такова отглеждане е високата температура през лятото на пръстта в кофата. Растенията страдат от толкова висока температура на корените. Ако пръстта е богата на тор, може и по осем корена чушки да сложиш. Но да има разстояние между кофите, за да се осветяват растенията.
Вземи си термометър за аквариум от магазин за рибки и го бучни в пръстта в кофата. Така ще си напълно наясно какво се случва.

Разсад сорт ранно китайско зеле:

Изображение

Разсад бял и виолетов колраби и виолетов карфиол, ранни сортове:

Изображение

По същия начин изглеждат ранното зеле, ранен карфиол и ранно броколи.
Вискяр - напреднал
Ето това е фосфорен глад при домата от студени корени - отдолу листата са яко виолетови:

Изображение

А това е нормално виолетово на здрав разсад:

Изображение

Не мога да намеря добри снимки сега. Малко е сложно с този цвят по домата. Нужна е практика.
infomar
Вискяр написа:
..... Проблема при такова отглеждане е високата температура през лятото на пръстта в кофата. Растенията страдат от толкова висока температура на корените. Ако пръстта е богата на тор, може и по осем корена чушки да сложиш. Но да има разстояние между кофите, за да се осветяват растенията.
Вземи си термометър за аквариум от магазин за рибки и го бучни в пръстта в кофата. Така ще си напълно наясно какво се случва.
Може ли да ми кажеш каква температура на почвата се счита за висока? За другото ясно.
Термометър имам метален който се ползва за температура на месо и др.
Stefan_62 - майстор
Да попитам на какво може да се дължи пожълтяване на листата на разсада от домати.
Вискяр - напреднал
До 23-24 градуса бива.
Stefan_62, жълтите петна могат да са от много причини.
Често и по снимка е трудно да се определи даден проблем.
Stefan_62 - майстор
Вискяр написа:
Ами те направо си жълтеят целите листа все едно че са попарени, а стеблото си е нормално. Четох, че е възможно и от недостиг на влага, вчера преди да тръгна от село ги полях обилно / пръста в кофичките беше направо суха/ и ще видя тия дни като се върна ще има ли промяна. Дано да издържат хайванчетата :lol:
infomar
Stefan_62 написа:
Вискяр написа:
Ами те направо си жълтеят целите листа все едно че са попарени, а стеблото си е нормално. Четох, че е възможно и от недостиг на влага, вчера преди да тръгна от село ги полях обилно / пръста в кофичките беше направо суха/ и ще видя тия дни като се върна ще има ли промяна. Дано да издържат хайванчетата :lol:
Аз съм чувал точно обратното - ОТ ПРЕКАЛЕНА ВЛАГА пожълтяват :?
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
Аз съм чувал точно обратното - ОТ ПРЕКАЛЕНА ВЛАГА пожълтяват :?
Абе и аз така съм чувал, но в нета четох, че и при прекомерно засушаване също пжълтяват :?
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 47

Тема "Разсад в домашни условия." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: