Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
domashen___maistor - напреднал
бейджан написа:
Здравейте отново :).Пред къщата имам едно старо дърво, но понеже не ми харесва скоро пролетта ще го махаме.Искам на негово място да заседя нещо от сорта на елха.Някой може ли да ми предложи някакво дърво щото не им знам имената, и да ми каже за колко време расте на височина 4-5 метра и колко големи ги продават за засяване.Нещо подобно да е
мога да ти предложа да разгледаш тук -> http://www.nikinvestment.com/vzh.php разбира се трябва да се уточниш със самия себе си какво точно искаш :) , защото "нещо от сорта" не е критерий :)
Успех !!
бейджан - напреднал
Здравейте отново :).Забележете на първата и другите няколко снимки как тази циментова линия е до половината на двора.Нещо не ми хареса как седи така и ми хрумна една идея.Няма ли да е по-добре да се удължи докрая тази циментова линия и така ще се получи едната страна по висока там дето повече райграс ще има а другата страна долната където е басейна да е по ниско.Ето една снимка малко се опитах да ви покажа какво имам предвид Изображение Аз мисля, че така изглежда по-красиво.Кажете си и вие мнението :).
Градинар - специалист
Ще развалите очите на хората с тези колажи...
бейджан - напреднал
Исках само да питам дали не е по интересно да се удължи циментовата линия докрая и така да се получи едната половина на по високо ниво а половината от към къщата, басейна да е на по ниско.
Делян - специалист
Че какво пречи?! Двора си е твой и можеш да правиш каквото ти харесва. И аз понеже съм малко традиционалист бих сложил в по-високата част с райграса една беседка с асмичка около нея да мога отвисоко да си гледкам басейнчето. Ако те кефи, асмата може да е от киви например - пресягаш се нагоре и мезето ти осигурено.... Е, друго си е драното мезе, но кат няма, и браното върши работа :snakeman:
roly - специалист
Sory,
че се вмъквам в темата на колегата, но въпросът ми е простичък и не е за отделна тема:
Имам мраморни стъпала и ще ги разполагам върху райграса- горе- долу като на тая снимка ми е градинката.

Изображение
През колко см. да е празното пространство между стъпките(самите стъпки са широки 25 см. за да се ходи нормално?! Моля знаещите за съвет!
Градинар - специалист
roly написа:
Имам мраморни стъпала и ще ги разполагам върху райграса- горе- долу като на тая снимка ми е градинката.

През колко см. да е празното пространство между стъпките(самите стъпки са широки 25 см. за да се ходи нормално?! Моля знаещите за съвет!
Разстоянията между камъните е средно около десетина сантиметра. Когато искате да забързате разхождащите се, полагайте камъните на по-голями разстояния, но не толкова далече, че стъпването да е нестабилно. Когато камъните са мокри това разстояние е доста опасно. Когато искате разхождащите се да намалят темпото слагайте камъните съответно по-нагъсто. По подобен начин неравното растояние между камъните забавя походката, докато равните разстояния обикновено я забързват. Камъни поставени с недостатъчно внимание към разстоянията между тях, непозволявайки непринуден естествен ход, ще обърка и разстрои вървящите хора, карайки ги да се чувстват играчи на дама, вместо да разглеждат Градината.
Уточнете местонахождението на вашите камъни преди да започнете изграждането на пътеката. Преди да монтирате камъните в земята, първо ги поставете отгоре, разходете се по тях, завъртете ги така, че да са удобни за ходене и чак тогава ги вкопайте и циментирайте. Местенето и въртенето на камъни е трудоемка работа и за да не викате хамали да местят насам натам, може да си сгънете вестници с формата на камъните, с които да извършите оразмеряването.
Цялата статия:

http://www.savour-garden.com/nastilkii/alei.htm
Transporterr - специалист
абе най лесно е да се събрази човек с чатала на ходещите, че има такива в широчка крачка които ако ходят както в парка, Градинаря ше подтичква .. :)
roly - специалист
Благодаря,
под стъпките мисля да сложа само пясък и да са вкопани на нивото на земята, но имам притеснения след време да не потънат- дали да не добавя и цимент в пясъка под камъните?!
Градинар - специалист
Аз как да съобразя, трябва да замеря...и като ме попита клиента: "к'во мериш между краката на жена ми"?. Аз какво да отговоря? :?
Последна промяна от Градинар на пон фев 21, 2011 8:17 pm, променено общо 1 път.

Тема "Моето дворче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: