Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вземи си едно шиле. Еко, био... можеш и под наем да го даваш
емовлаха - специалист
съб апр 25, 2026 7:30 ampavelvasilev написа:
Ето снимки от село, вижте каква джунгла става когато мине един месец през пролетта без да съм окосил, така заварвам всеки път когато имам възможност да отида и окося ударно в рамките на един ден Мястото хич не е малко, но е с денивелации, много дървета, храсти, камънаци не е като да косиш равна полянка само с трева, правя го сам, децата ни са малки още за да ми помагат, сина е втори клас, ще мине време докато може да ми помага за село, дотогава и сам воина е воин, та затова се питах дали без предпазител ще е по-бързо и леко...
Леко е за работа без предпазителя. Познаваш си дворното място, там дето може да има спънки внимателно
Шлем задължително и протектори

Кордата е добре да е тънка и режеща 2.7мм пролетната трева е крехка
В момента ползвам 3ка осукана на Хусварна
Дължината на крайчетата на кордата и захвата са на усет слушаш си моторчето
Кордата когато е нужно се подравнява като леко се подава тримерната глава към абразив циментов кол/бордюр или камък
Внимателно се работи покрай остъкления със малко газ, Въздушния поток дето създава кордата е в посока обратна на часовниковата стрелка
Добре е да се коси след вдигане на росата но когато човек е ограничен във времето няма как
Веднъж ме чукна камъче в моста на работните очила със предпазител беше моторната коса но бях без шлем на проблемно място
Аз си го ползвам предпазителя заради проблемните места и със пръчки в корема ме е замеряла. Няма никаква гаранция, че нещо ще те предпази ти си решаваш
pavelvasilev - специалист
В крайна сметка реших че не си струва негативите при без предпазител, ще си кося нормално както си трябва с предпазителя, благодаря на всички за съветите ви :)
mgbagera - специалист
Здравейте,
Някой купувал ли си е тример с електрически стартер и ако да то какъв?

Чичо ми си беше заделил някакви пари и пожела да му купя бензинов тример за да си коси на село с него. Взех му Райдер (мисля, че беше най мощния от серията). Още в началото видях че се изисква повечко усилие за да се запали и ми беше ясно че за него ще представлява трудност. Изкара 1-2 сезона с нея и сега се оплаква, че няма сила да я запали и все вика някой друг да му я пали.

Та аз се сетих че някъде съм виждал такива примери със електрически стартер. И сега ще се наложи да му купя друг китаец.

Интересно ми е за райдера не се ли предлагат електрически стартери?
MamaMy - майстор
съб апр 25, 2026 6:24 pmpavelvasilev написа:
Ето снимки от село, вижте каква джунгла става когато мине един месец през пролетта без да съм окосил, така заварвам всеки път когато имам възможност да отида и окося ударно в рамките на един ден:
Мястото хич не е малко, но е с денивелации, много дървета, храсти, камънаци не е като да косиш равна полянка само с трева, правя го сам, децата ни са малки още за да ми помагат, сина е втори клас, ще мине време докато може да ми помага за село, дотогава и сам воина е воин, та затова се питах дали без предпазител ще е по-бързо и леко...
Утре ще снимам треволяка при мен. Не е на туфи като други години. Море от трева до кръста. С косачката в режим мулчиране минавам по 4-5 пъти на едно и също място и не смогва да го събере отдолу при ножа. Правя купчинки. Пребих се и за 4 часа съм окосил няма и 300м2. Бях си подготвил тримера да дооформям покрай оградата и зидовете. Че аз го загубих в тревата. Ако излезе някой змей от тази трева ще ме глътне на един път. :?
dragozow - майстор
Те белите стават един път и мерките за безопасност не са измислени случайно. Може да косиш 100 пъти и да няма проблем и на 101-ия да има. Пример, пиля един парапет на вилата с абразивен диск, досадна и бавна работа, жега, викам ще махна очилата. След някакво време нещо влезе в окото, викам ще излезе, колкото пипаш толкова повече дразни, мигах в кофа с вода и др. Накрая в поликлиниката го извадиха, от тогава не махам очилата. При косите хвърчат клони, камъни, охлюви, може да не удари теб, може да е някой до теб, деучрлига. Това отпред се върти с голяма скорост и си трябват предпазни мерки.
MamaMy - майстор
Това е тревичката ми :lol: :

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg
hidrazin - майстор
пон апр 27, 2026 9:02 pmMamaMy написа:
Това е тревичката ми :
Абсолютно!!! :prayer: Тоя филм съм го играл многократно със старата и новата косачка - такава на колела.
И не само:
С косачката в режим мулчиране минавам по 4-5 пъти на едно и също място и не смогва да го събере отдолу при ножа. Правя купчинки.
Надигах предницата на косачката за да "поеме" високата трева.
Иначе само с бутане поваля високите стръкове и не ги коси и след няколко минавания "напред-назад".
Това беше преди да "открия" бензиновия тример.
Преди години ми "изпадна" един STIHL FS36 (май беше) с прав прът (кардан). Е няма такова животно!
Въпреки обявената малка мощност се справя с всичко за което ми трябва, включително и такива джунгли.

НАЙ-МНОГО ме грабна ТЕГЛОТО. Около 5 кила... с предпазител, глава и корда. За бензина е отделно...
Просто "перце"в сравнение с други.

Иначе имам бензинова на търкалета и със самоход - май я позабравих...
:partyman:
P.S. И някои дето се "втелясват" - тая година запалих тримера със смес бензин-масло правена миналата година.
Стоеше си в едно шише от ... прясно мляко 1 литър и си беше още червена и я "изгорих" всичката за две косене-та.
Иначе намерих още две шишета с остатъци от стари смеси на 2+ години. Там е трагедия дори на пръв поглед...
Просто бензина ни е БОКЛУК.
MamaMy - майстор
За съжаление косачката се предаде. Колелата са и пластмасови и са се износили и вече падат сектори от тях. Аз също вдигам предницата за да захлупи туфа трева, но въпреки всичко е мъка. Последно затрих и едната перчата гайка на дръжката. Тази вечер подпуках една моторна марка Турболукс която си беше чудесна, но чака от няколко години за карбуратор. Обявих я за донор. Взех и колелата с механизмите за регулиране на височината и и разглобих дръжката. От нея ми остана здрав ламаринен корпус. Ръждив е, но не е гнил. Подарявам го в комплект с ножа и задната вратичка. Аз кошница специално за нея нямам. Утре ще го изчистя, че целия е в масло и трева и ще го пусна в тема подарявам.

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: