• 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 116
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
lov - майстор
gogyto написа:
Леле, темата станала над 40 страници. Някой купи ли тоя Райдер от Хоуммакса, че моята електричка и се отчупи зъб на капачето за кордата и увиснах. Реших че ще е по добре и аз да си взема моторна, че тука на вилата е терасовидно и все закачах кабела някъде.
Моя Райдер май врътна 4 лета. Купих го от Пенито таман го бяха отворили та не съм сигурен за времето. Душичката съм му извадил. Освен проблема с главите друго нищо не съм сменял. Но една хубава глава и забравяш. Единственото което май ще се наложи допълнително да сменям е предпазителя защото започна прогресивно да намалява. :lol:
dpp - специалист
Айде и аз да пофаля новото отроче MCCULLOCH B40B Elite.. :lol:
Набъро окосих около 600-700 м2 50 см треволяк. Доста се бяха наели от преди 4 седмично косене.. :-D
Минах го с оригиналната корда без да зареждам нова, безнин може би около 500-600 мл някъде отиде. Машинката работи добре. Двигателя чакмак :shock: . Мощност - повече от достатъчна. Май зех да се раздвам че не взех някой 25 кубикова с едно конче , щеше се зори на пъкна гас зс тея мойте бурени! Треви, коприва всичко, малко отнася корда естествено по дебелите коприви бяха по метър ама не им се дава...
Пробвах я накрая в 2.5 метрови балдарани и коприви пак по метър и половина - заряза ги но скъса бързо кордата и толкоз, не исках да я тормозя. Ще зимам хубав тризъбец май , тоя в комплекта е само с около 4 см режещи ръбова.. :shock:
Бтв колко корда се навива на макарата колеги по принцип - май като гледам по 3-4 метра тярба да сгъна на две и да я навия :? Зел съм 2.7мм такава, дават я до 3мм главата..
iivanov - майстор
dpp написа:
Ще зимам хубав тризъбец май , тоя в комплекта е само с около 4 см режещи ръбова.. :shock:
Както го описваш , това е нож подходящ а правене и събиране на откоси . Тези , жилавите треви ги режи с ножа , а покрай оградата с кордата .
bigdragon - майстор
dpp написа:
......колко корда се навива на макарата колеги по принцип - май като гледам по 3-4 метра тярба да сгъна на две и да я навия :? Зел съм 2.7мм такава, дават я до 3мм главата..
...
Колкото събере макарата (колкото повече, толкова по-дълго ще косиш до следващото зареждане).

Важно е да не препълниш макарата и да излезеш над борда;

Важно е да спазиш посоката на навиване;

Важно е да навиваш плътно, за да не попада и се защипва кордата между долните навивки;

Добре е двете парчета да са еднакви, така ще свършват едновременно и няма да изхвърляш парче при новото зареждане.
Аз развивам цялото топче на двора, оправям усукването и хващам двата края, навивам двете парчета едновременно на макарата, докато се напълни. Двора е голям и има място, стига да не си купил 100...200...900 метра корда, после трудно ще я прибереш :-D
И те така...

ПП Следващият път пробвай 2.4мм корда, квадратна или с други ръбове, ще ти хареса повече.
dpp - специалист
bigdragon написа:
dpp написа:
......колко корда се навива на макарата колеги по принцип - май като гледам по 3-4 метра тярба да сгъна на две и да я навия :? Зел съм 2.7мм такава, дават я до 3мм главата..
...
Колкото събере макарата (колкото повече, толкова по-дълго ще косиш до следващото зареждане).

Важно е да не препълниш макарата и да излезеш над борда;

Важно е да навиваш плътно, за да не попада и се защипва кордата между долните навивки;

Добре е двете парчета да са еднакви, така ще свършват едновременно и няма да изхвърляш парче при новото зареждане.
Аз развивам цялото топче на двора, оправям усукването и хващам двата края, навивам двете парчета едновременно на макарата, докато се напълни. Двора е голям и има място, стига да не си купил 100...200...900 метра корда, после трудно ще я прибереш :-D
И те така...

ПП Следващият път пробвай 2.4мм корда, квадратна или с други ръбове, ще ти хареса повече.
Месри колега!
Взел съм вече 60 метра 2.7мм орегон няква двуслойна... Ще пробвам явно по помалко - резвам 5 метра и навивам кто делна на две ..Бе ще опипам нещата в порцеса на работа явно...:)
Грес на колко косенета се слага в ъгловата предавка колеги? На декар да кажем косене да допълвам или повече?
Djack - специалист
bigdragon написа:
..............

....................
Би ли споделил малко повече за посоката на навиване, че аз имам чувството, че всеки път я навивам по различен начин!?!? :?
Stefan_62 - майстор
Djack написа:
Би ли споделил малко повече за посоката на навиване, че аз имам чувството, че всеки път я навивам по различен начин!?!? :?
Обратно на часовниковата стрека.
Изображение
lov - майстор
Всичките машини които съм виждал са с въртене по часовниковата стрелка гледано от долната страна на главата срещу вала. Та кордата дето се казва трябва да се самонавие на шпулата. Тоест погледната пак от долу посоката на навиване е обратно на часовниковата стрелка.
Относно навиването си има чалъм. Гледаш колко корда събира като цяло. Делиш на две и мериш такова парче.Пречупваш там и го закачаш на шпулата без да режеш другия край. Навиваш двете заедно но всяко парче в неговата си част от макарата и като стигнеш края отрязваш вече другия където му дойде. Така няма отпадък и не се налага да развиваш всичката корда.
Преди косене накисвайте за малко цялата глава с кордата във вода.Предотвратява слепването между навивките вътре в шпулата. При някои корди направо се заваряват от триенето една към друга и за да се оправи се налага отваряне на главата. Не помня къде в коя инструкция го прочетох но върши работа. Не е нужно даже да се сваля главата от машината тя си е херметизирана достатъчно.
Багериста - специалист
Колега аз на моята коса навивам около 5-6м корда ,гледам да не пълня шпулата до край. Веднъж ми направи проблем не пуска корда ,не пуска корда,като я разглобих кордата се беше залепила между навивките ,все едно беше тръгнала да се стопява . Не знам може кордата да е била калпава но от тогава гледам да не навивам много. Сприятелих се с момчетата дето косят към общината и те ми дават корда на щил 2,7 и 3мм квадратна или кръгла ,вижда ми се качествена ,но пък като е без пари направо няма по добра от нея :-D :-D .А относно гресирането гледам де е през 4-5 часа работа ,макар че и през толкова ми се струва че почти не поема грес, косата ми е на около 2,5 години като я купих ми подариха грес на орегон ,та мисълта ми е че още има в тубичката.
bigdragon - майстор
Багериста написа:
......Веднъж ми направи проблем не пуска корда ,не пуска корда,като я разглобих кордата се беше залепила между навивките ,все едно беше тръгнала да се стопява . Не знам може кордата да е била калпава но от тогава гледам да не навивам много. .....
Била е навита "лабаво" и центробежната сила, издърпваща кордата, е вкарала външните навивки в долните...
Квадратната корда, за разлика от кръглата, има по-малка склонност към това явление.

Багериста написа:
Сприятелих се с момчетата дето косят към общината и те ми дават корда на щил 2,7 и 3мм квадратна или кръгла ,вижда ми се качествена ,но пък като е без пари направо няма по добра от нея :-D :-D .
докато не ги хване този, дето я плаща... :axe: :axe: :axe:

Багериста написа:
А относно гресирането гледам де е през 4-5 часа работа ,макар че и през толкова ми се струва че почти не поема грес, косата ми е на около 2,5 години като я купих ми подариха грес на орегон ,та мисълта ми е че още има в тубичката.
За смазване на предавателния механизъм в моята инструкция пише:
Проверка - всяка седмица;
Допълване - при необходимост.
За твоята не знам.
  • 1
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • 116

Тема "Коса или косачка и каква да избера?" | Включи се в дискусията: