Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Ми мести го и прехвърля матриала за да извади готовата продукция.
Тя пък е най-отдолу. Най-горната още не е "втасала".
Така полуготовата отива най-отдолу и се затрупва с новия матриал и има възможност да втаса по-бързо.
Затова е добре да имаш два компостера.
Иначе трябва да извадиш горния слой, да вземеш готовия тор и пак да върнеш горния, не втасал слой.
Просто печелиш хамалогия и труд. Има си и указания как се "реди" компостер - кафяво, зелено, кафяво, зелено...
:partyman:
hidrazin написа:Ми мести го и прехвърля матриала за да извади готовата продукция.
Тя пък е най-отдолу. Най-горната още не е "втасала".
Така полуготовата отива най-отдолу и се затрупва с новия матриал и има възможност да втаса по-бързо.
Затова е добре да имаш два компостера.
Иначе трябва да извадиш горния слой, да вземеш готовия тор и пак да върнеш горния, не втасал слой.
Просто печелиш хамалогия и труд. Има си и указания как се "реди" компостер - кафяво, зелено, кафяво, зелено...
:partyman:


Точно така.
При мен компостера представлява една рамка с капак, без дъно.
С малко зор може да се вдигне, а цялото съдържание си остава.
Доколкото си спомням инструкцията съотношението кафяво/зелено трябва да е както 4 към едно. Това заедно с поддържане на влажност и други изисквания си е работа за мераклии.
Трудно се постига защото в началото на лятото преобладава зелено, а в края кафяво.
Не съблюдаваме и слагаме всичко, което може да се побере, без орехова шума, картофени обелки и месни отпадъци. За около седмица нивото спада, особено в горещините и се отваря място за добавяне.
На две страни долу на компостера има врати за изваждане на долния слой. Това е възможно само ако всичко предварително е раздробено ситно. При моята практика не става.
Есен всичко, което не се побира трупам на камара и покривам с пръст.

Прикачен файл

2015-09-09_104527.jpg
от luccc » пет апр 07, 2017 3:43 pm
kocetoo написа:Аз пък се записах в програмата на Столична община за безплатен компостер. Ще разправям след година какъв е ефектът.
До сега компостирането го извършвах в двора, като натрупвах купчините окосена трева върху купчина камъни, които бяха на сянка, за да има въздух, а не само гниене, на пластове с есенната шума и клонки - резултатът бе перфектен ;)
Да добавя - пепелта от барбекютата и пещта също отиваха там. Много добро решение за поддръжката на двора се оказа - така се получи един перфектен алпинеум за няколко годинки, който пое всички камъни от останалата част на двора, украси 3D двора, а и пое толкова много чудещо се къде да се завре количество ненужен материал.


Може ли малко снимки от проекта? Звучи много интересно...
Запалих се и аз, спретнах една кошара опитно, чак и дробилка за клони си купих. Смятах го (някъде към 3 кубика) и си викам това няма напълване - от 03.03. тази година до момента компостерът е пълен до горе, а още има клони и треви. Вчера бърках на 15 см. под повърхността - жега е и това ме навява на мисълта, че нещо ще се случва, но времето ще покаже. Сега в духа на направи си сам искам да си направя "бъркалка", казвам направя зщото онези, които гледам на сайтовете на "маркетите" ми изглеждат много аланкат. Мислех си за автомобилна пружина, отрязана и заточена в долния край, а в горния заварен прът с врътка като манивела - приемам всякакви идеи за механизирано разбъркване на компоста.
Изобщо ще съм благодарен за всякакъв споделен опит (освен казаното до момента)!
Искам да попитам, само с окосена трева ще стане ли компостер, как се развива и след като се стартира, кога може да се очаква резултат? За около декар райграс колко голям компостер трябва? Склонен съм да го купя а не сам да се мъча да го правя, предложение от къде да се вземе, пак ще ми е от полза.
Само с райграс(окосена трева) не става. Трябва да се редува зелено с кафяво.
Прочети, има много писано в нета...
:partyman:
Окосената трева се спарва ако се сложи веднага. Трябва да я оставиш разстлана да изсъхне малко.
от шоп » съб апр 22, 2017 5:57 pm
Нека да споделя и аз. Имам към 400м2 трева + 100 ина метра жив плет, дръвчета, храсти и т.н. От няколко години имам два компостера по програма на община София.

В компостерите хвърлям всичко: трева клонки, остатъци от храна, както се вижда от снимките и киселото зеле и туршията от мазето:-) Природата си върши своето. За около година от долната страна има перфектна тор с която си отглеждам билките на терасата ( босилек, магданоз, риган , мащерка), както и всички цветя в саксии, а излишъка отива за торене на тревата. Всичко угнива. Едно време баба ми и дядо ми нямаха компостер, а имаха торище. Същото е.

В тревната площ имам 9 автоматични пръскачки за напояване и една от тях постоянно поддържа влагата в компостерите.

П.П. и накрая: 2 компостера са малко за 400 м2 трева

Прикачен файл

SAM_9170.JPG

Прикачен файл

SAM_9169.JPG

Прикачен файл

SAM_9168.JPG

Прикачен файл

SAM_9167.JPG

Прикачен файл

SAM_9166.JPG
от шоп » съб апр 22, 2017 6:00 pm
Още снимки...

И накрая, компостерите са без дъно и без да съм слагал червеи или да съм давал пари за тях компоста е бъкан от тях. Като тръгна за риба за 5 минути имам буркан със стръв :-D

Прикачен файл

SAM_9172.JPG

Прикачен файл

SAM_9171.JPG
от fbr » съб апр 22, 2017 8:12 pm
Абе мирише си. Имах от дъски, вършеше работа, но миналата година го махнах. Двора ми не е толкова обширен, че да го набутам в някой далечен ъгъл.
yanko78 написа:Искам да попитам, само с окосена трева ще стане ли компостер, как се развива и след като се стартира, кога може да се очаква резултат? За около декар райграс колко голям компостер трябва? Склонен съм да го купя а не сам да се мъча да го правя, предложение от къде да се вземе, пак ще ми е от полза.

Примерно тук - http://www.home-max.bg/search/?query=%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80 - продават едни такива неща, които ще са ти безкрайно малки като обем, но можеш да почнеш от някъде и да добавяш.
Понеже темата ме вълнува поизчетох доста за компостирането - само с трева няма да стане, но изглежда много просто добавянето на вестници и картони.
fbr, можеш ли да определиш на какво мирише компостера - според хилядите приказки в нета би трябвало да не мирише на нищо друго освен на горска пръст?
от Krass » пон апр 24, 2017 11:57 pm
Последните две предложение са доста ... смешни. :-D
Един европалет струва 5 кинта, От 6 броя става компостер с обем от 2 кубика.
Освен палетите са необходими няколко пирона и малко тел... :lol:

Изображение
:partyman:
Аз също не съм фен на пластмасариите, но човекът явно се умори от направи сам и сега пита за нещо готово. Някъде срещнах информация, че за по-бързата направа на компост съдът трябва да е поне 1 кубик, а тези пластмасовите са по 300-400 литра. Всичко зависи в голяма степен от това кой какви цели си е поставил - мен ме интересува крайният продукт, друг се интересува къде да си изхвърли отпадъците. При мен тревите са плевели и не са толкова много, но този, който има райграс генерира повече "зелено" и почти нищо "кафяво", отпадъците от домакинството изобщо не ги броя. С две думи въпрос на вкус казало кучето иии всеки се облизал според предпочитанията си.
6бр. стари кофражни платна,1л.м. тел,1бр. клещи и две ръце =1куб.м. компостьор!
Аз използвах един бетонен пръстен с височина 1 м., останал ми от изкопаването на кладенеца. В долния му край изрязах отвор 40/25 см., който се затваря с перфорирана ламарина. Отделно надупчих пръстена с 22мм свредло. Обемът е около 500 литра.
kartechar написа:Аз използвах един бетонен пръстен с височина 1 м., останал ми от изкопаването на кладенеца. В долния му край изрязах отвор 40/25 см., който се затваря с перфорирана ламарина. Отделно надупчих пръстена с 22мм свредло. Обемът е около 500 литра.

Имаш ли вече готов компост, за колко време стана, какво слагаш в компостера си - аз за една пролет напълних около 3000 литра клони и треви - домакинските отпадъци изобщо не ги броя, я имат, я нямат 10 кофи по 10 литра.
Пълня го от миналата пролет, но допуснах грешка, че в началото бях натрупал голямо количество прясно окосена трева и вместо аеробен, процесът се разви като анаеробен, което предполага много повече време за получаване на компост (пък и смърди :vom: ). Сега гледам, че в горната част, където има по-голям достъп на въздух, компостът е почти готов. Затова започнах периодично да го разбърквам. А иначе като напълня пръстена и другата седмица отида - останал комай наполовина :? . Слагам всичко, което е органично, без мазнини. Хранителни отпадъци също, но те не се генерират в голямо количество, защото компостерът е на вилата ми.
kartechar написа:Пълня го от миналата пролет, но допуснах грешка, че в началото бях натрупал голямо количество прясно окосена трева и вместо аеробен, процесът се разви като анаеробен, което предполага много повече време за получаване на компост (пък и смърди :vom: ). Сега гледам, че в горната част, където има по-голям достъп на въздух, компостът е почти готов. Затова започнах периодично да го разбърквам. А иначе като напълня пръстена и другата седмица отида - останал комай наполовина :? . Слагам всичко, което е органично, без мазнини. Хранителни отпадъци също, но те не се генерират в голямо количество, защото компостерът е на вилата ми.

Въпросът със смърденето е описан в литературата - пропуснал си тогава, сега ще се коригираш, когато "зеленото" ти е много множеш да добавяш "кафяво" под формата на вестници, кашони (надробени и овлажнени). Сега не ми се търси, но и сам можеш да намериш статии, в които е обяснено на какво мирише компостера при липса на кислород, на какво при липса на влага, при много "зелено" и т.н. Да не се изхвърлям, но за сега при мен нещата са по план, единственото, на което не вярвам е, че готов компост ще има след 4 месеца, вероятно ще са над 6.
Не се отказвай!
8-10 месеца,и е готов! Посъбирам му малко "работниците" и го разхвърлям -да го ядат доматите,краставиците....:)

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”