• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nautilus33 - майстор
Това не го знаех. Ами стеблата и въобще листната маса от пипера, патладжани?
kuger - майстор
Стъбла от домати само не съм слагал. Това семена и опашки от търбушене на капия, семе от домати /отпадъка от направата на сок/, семе от патладжан, всичко що не е готвено се сипва вътре, включително треви. Нищо не ми е пониквало.
preslav - майстор
nautilus33 написа:
kuger написа:
Моя компостьор трето лято го пълня, все слиза материала надолу. Още не съм вадил компост,
Ами аз пролетта, изкопах една малка дупка в края на двора, на сянка и там хвърлих всички плевели и треви, които почистих от градината. Вчера трябваше да заровя дупката, и като тръгнах да вадя, всичко под най-горния слой беше готово, поне според мен. Приличаше си точно на тор.
preslav написа:
Моят компост е готов, но още не съм го ползвал, не гледам на него като на тор - за торене си има торове.
Аз купешки торове не мисля да вкарвам. Само оборски тор, без други химии. Ианче торът от компоста, за какво може да се използва тогава, щом не го определяш като тор? Т.е. значително по-слаби качества ли има да речем от оборския тор?
Здрасти!
Нямам намерение да те разубеждавам или да налагам мнението си, нямам и кой знае какъв опит - чета и споделям, а който иска да проверява информацията, нямам против и да ме коригира ако нещо съм цитирал неправилно.
Оборски тор се отказах да ползвам (преди да съм го ползвал), когато прочетох, че това е развъдник на попово прасе. Оборският тор е източник основно на Азот (N), останалите неща като (P) и (K) липсват или са в незначителни колчества, за микроелементи никой не споменава нищо, явно и тях ги няма. Екото в оборския тор не е еко защото няма как да бъде дозиран правилно, доато "химиите" могат да бъдат дозирани и то с много голяма точност. Съвсем грубо казано (N) спомага за развитието на листната маса, (P) за рзвитието на стеблото, (K) за сладостта на плода.
По повод на компоста - това не е тор, а по-скоро подобрител на структурата на почвата, това си е чиста горска пръст обаче получена в градината - не виждам база за сравнение.
Не трябва да се копае дупка (правело се е преди време), компостерът иска въздух, вода, зелена и кафява маса, топлина - в дупката трудно се осигурява въздух и там започват гнилостни процеси (анаеробни), които водят до лоша миризма и забавен процес на компостиране.
Сигурно има и други детайли.
Прави са онези, които са те посъветвали да не компостираш стеблата на доматите (не знам защо, но така казват всички), също така не трябва да се компостира орехова шума (вероятно заради йода), за животинските продукти е ясно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
kuger написа:
Стъбла от домати само не съм слагал. Това семена и опашки от търбушене на капия, семе от домати /отпадъка от направата на сок/, семе от патладжан, всичко що не е готвено се сипва вътре, включително треви. Нищо не ми е пониквало.
:-) На мен си ми поникнаха. Имам си две стъбла картофи и май диня, не знам точно. Но не ми пречат, трупам си връз тях. И те ще станат на тор. Хем динята правеше хубава сянка лятоска
kuger - майстор
n_a написа:
...... Хем динята правеше хубава сянка лятоска
Малей, тая диня на асмата ли си я качила, като моите тикви цигулки :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
kuger написа:
n_a написа:
...... Хем динята правеше хубава сянка лятоска
Малей, тая диня на асмата ли си я качила, като моите тикви цигулки :-D
Ееее, стеле си се по компоста и го поливам по-рядко :-D
keymaker - специалист
Аз помня компостера на баба и дядо ама те му казваха " бунище" и аз ползвам такъв само,че в друг мащаб . В него храна не се хвърляше, тя отиваше при животните, обаче отходния продукт от тях със сигурност беше за компостера. Домати и краставици, както и лозови листа не слагаме заради заболяванията. И по добро място от бунище за тиква няма. Една тънкост поне два пъти в годината се разхвърля вар по повърхноста, ползите са 2, регулиране на киселинността и ускоряване на процесите. В добре угнилия компост ( гюбре) няма плевели. Ама попови прасета има, премахваме ги с помощта на кокошки, преди употреба пускаме кокошките и за един ден всички вредители са отстранени, а компоста е обогатен с най силния еко азотен тор.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
keymaker написа:
...Домати и краставици, както и лозови листа не слагаме заради заболяванията.....поне два пъти в годината се разхвърля вар по повърхноста, ползите са 2, регулиране на киселинността и ускоряване на процесите. ....
Нова информация, Благодаря!
Virtex - майстор
Познати слагат листа от кивита, когато падат. Казват, че имало голям ефект.

Това за лозовите листа е добре, че се каза, мислех да сложа в моят опит, който така и не се получава някак си засега. Всичко е сухо, все едно изгнило. Няма го видя на нещо полезно. Може и да си въобразявам, но не ми прилича много на тор.
keymaker - специалист
Virtex написа:
Познати слагат листа от кивита, когато падат. Казват, че имало голям ефект.

Това за лозовите листа е добре, че се каза, мислех да сложа в моят опит, който така и не се получава някак си засега. Всичко е сухо, все едно изгнило. Няма го видя на нещо полезно. Може и да си въобразявам, но не ми прилича много на тор.
--------------------
В натуралния си вид ,както писах по горе компостера е на открито и има възможност да се мокри от дъжд ,роса ,а като няма такива се ползва маркуча . Когато гние на "сухо " се получава продукт подобен на трици ,но черни. Ако има от къде вземете животински лайна и сложете от тях . И със сегашния материал ще свършите работа смесете го с малко пръст и става за почти всичко ,цветя ,разсад, само за орхидеи не е добър.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Компостиране" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: