Здравейте.Тази година имам доста ябълки и реших да сложа за ракия.Натроших ябълките сварих ги, сложих ги в бидони и както си му е реда сложих и по10 кг захар на бидон с около 40л вода.И след третия ден джибрите въобще не са почнали да врат,пробвах ги сладнят.Та въпроса ми е дали е рано още за ферментация или им трябва лимонтозу и мая, и ако е второто в какви пропорции се слага.Проблем ли е да изчакам до неделя да видя дали ще започнат да врат.
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kopaiko
- специалист
32 мнения в "Джибри от ябълки не завират ?"
докера
- специалист
- Мнения: 732
Не е проблем да изчакаш . Аз лично не варя ябълките , когато ги слагам като материал за ракия , просто не виждам смисъл . Начуквам ги с трамбовката или ги смилам на един съсед с ярмомелката , слагам вода , захар и лимонтузу /аз на плодовете слагам по 3-4гр лимонтузу на килограм захар/.
Ако не са проврели до неделя - сложи им още малко киселина.
Аз какъв оцет направих преди две години от ябълки и круши..... Наредих един бидон материал през лятото , но по различни причини до следващата пролет не му дойде реда. Стоеше си запечатан , като го отварях за проверка - добре си мирише .... Като дойде ред да го варя - отварям , гледам че има ципа и я разбутах ......Направо щях да падна от силната оцетна миризма . То да било гъба - към сантиметър и половина дебела ... и тя спирала миризмата .
А оцетаааа - Екстра качество - за изложба направо Какви салати само ставаха с него , ама раздавах , ползвах и ... свърши - към 50л оцет
Ако не са проврели до неделя - сложи им още малко киселина.
Аз какъв оцет направих преди две години от ябълки и круши..... Наредих един бидон материал през лятото , но по различни причини до следващата пролет не му дойде реда. Стоеше си запечатан , като го отварях за проверка - добре си мирише .... Като дойде ред да го варя - отварям , гледам че има ципа и я разбутах ......Направо щях да падна от силната оцетна миризма . То да било гъба - към сантиметър и половина дебела ... и тя спирала миризмата .
А оцетаааа - Екстра качество - за изложба направо Какви салати само ставаха с него , ама раздавах , ползвах и ... свърши - към 50л оцет
Stefan_62
- майстор
- Мнения: 1868
kopaiko написа:Здравейте.Тази година имам доста ябълки и реших да сложа за ракия.Натроших ябълките сварих ги, сложих ги в бидони и както си му е реда сложих и по10 кг захар на бидон с около 40л вода.И след третия ден джибрите въобще не са почнали да врат,пробвах ги сладнят.Та въпроса ми е дали е рано още за ферментация или им трябва лимонтозу и мая, и ако е второто в какви пропорции се слага.Проблем ли е да изчакам до неделя да видя дали ще започнат да врат.Ами като си ги сварил, как да тръгне ферментацията, плода не трябва да е минал термична обработка. Варианта е да заложиш нови ябълки /само смлени/ и след това добавяш кашата която си забъркал или ги смесваш с друг пресен плод /може и грозде/ за да тръгне ферментацията. И следващит път на вари плодовете. Може и с мая, но не знам в каква пропорция и гаранция няма да получиш аромата от плода. Правил съм ябълкова ракия и ако се спазят всички процедури става страхотна, но пак зависи и от самия сорт на ябълката. Успех.
Последна промяна от Stefan_62 на ср окт 03, 2012 10:06 pm, променено общо 1 път.
svetoslavoff
- специалист
- Мнения: 232
Сложи им дрожди за вино/ракия или мая за хляб. На опаковката на дрождите пише как да ги използваш. Аз мая не съм ползвал, но съм чувал/чел че може и с нея. Нали нещо трябва да започне да преработва захарта в алкохол, а както ти каза Стефан с варенето си убил дивите дрожди в плода.
Успех!
Успех!
докера
- специалист
- Мнения: 732
Много хора попарват първо ябълките , за да поомекнат и да се обработват по-лесно , така че надали това е проблема . Макар че под попарване се разбира по-скоро бланширане , а колегата може и да ги е сварил - не е уточнил .... При сваряване на ябълките не знам какво би се получило .... Най-вероятно ензимите ще измрат.
За по- сигурно си купи и винени дрожди от някоя агроаптека - 40гр пакетче/ струва 2-3лв/ ще е достатъчно според мен . А ако е почнала ферментацията - сложи и по 2гр на килограм захар - лимонтузу. А дрождите си запази - те са с дълъг срок на годност.
За по- сигурно си купи и винени дрожди от някоя агроаптека - 40гр пакетче/ струва 2-3лв/ ще е достатъчно според мен . А ако е почнала ферментацията - сложи и по 2гр на килограм захар - лимонтузу. А дрождите си запази - те са с дълъг срок на годност.
Тема "Джибри от ябълки не завират ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература
- ↳ Връзки към Интересни сайтове
- Магазин
- ↳ Препоръки и Мнения за он-лайн магазина
- ↳ Крадeни инструменти !!!