• 1
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
schuldiner - майстор
Баш за клони 8-10 см бях взел назаем дробилка, бензинова - хала самоделка. Имаше момент, в който повече кълцах с моторния трион, отколкото да подавам в дробилката. Бензинова, ама не е трактор и всяко второ-трето запецва. Все пак бързо разчистих, ама накрая кубик и кусур субстрат реших да го утилизирам в камината. Тогава и пуснах темата как ми се запали коминът.
Сега сериозно - клечки в печката, накрая на зимата, дето всичко по комина е гняс - опасно е, прекалено бързо горят!
Andri01 - майстор
Клечките от дърветата,ластуните от лозите: в една самоделка,стегнати,режат се по на 30-на см,връзват се на снопчета и да съхнат за другата зима. Ако остана дреболии-през клонотрошачката,на дребно и пак да съхнат,заедно с костилките от сливите.... Те тва са разпалките ми за зимата. :partyman:
gnt69 - майстор
Удобство е дробилката ама е играчка. Аз моята си я ползвам всеки сезон от липса на място където да паля огън.
За 2-3 часа подрязвам дръвчетата и после 5-6 часа на дробилката.
Иначе +1 за мнението на Трифон, не е необходима резачка за подържана овощна градина, ножица за клони и трионче с чапраз.
Така че моят съвет е ако нямаш алтернатива къде да ги гориш или изхвърляш вземи си дробилка и си ги дроби. :partyman:
hidrazin - майстор
Няма никакво удобство в дробилките до към 1000 кинта - говоря за тези пластАмасовите, включително Макитки, Бошчета и подобни простотии.
Пиша го за наЙсти път ама ората фейсаджии и кат галоши - не четат.
За 1000 кинта може да си купиш дробилка за пръчки от асма, точилките на жената, моливите на децата, шишчетата от барбекюто (ако са дървени)...
В такава ще смелиш клон от слива ама ... друг път. Кога тати ми купи колело...
:partyman:
P.S. Имам такъв т@шак 2500W от доста време и го използвам само за пръчките от асмата и евентуално за издънки от кестен, лешник...
Щото са прави кат точилки/шишчета. :lol:
fbr - майстор
Нискооборотните дробилки нямат проблем с дробене на клони до 4 см, а за удобството на работа съм съгласен. Това да издигаш клоните нагоре, за да ги пуснеш през процеп 4.5 см не е лежерно занимание. Из нета се виждат самоделки, като почти в 100% от клиповете дробилките са хоризонтални, а не вертикални като масово продаваните. Просто повдигаш единия му край и го насочваш към валовете. Имах планове да мисля как да променя конструкцията на моята, но засега не е в приоритетната листа.
Здравейте. Да споделя и моя скромен опит с дробилка. След дълго чудене се сдобих с този модел - STIHL GHE 140 L. Що се кaсае до конкретния модел ще изброя малко плюсове и недостатъци, като няма да се спирам на технически подробности. Като плюсове бих отбелязал отвора за вкарване на клоните с форма на детелина и това, че машината се потапя в коша с което пести място при съхранение. Недостатък е по-меката пластмаса на коша, като започва да се криви в средата при повече запълване. Това от своя страна може да доведе до по-трудно задържане в релсите и прекъсване на електрическата защита в ключалката на коша, съответно спиране на машината.

Изображение

Ако се прекали с дебелината, машината спира за момент и след няколко секунди обръща посоката на движение на вала, за да изкара клона.
Що се кaсае до работата, за ден и половина напълних 13 чувала с клони от резитбата на 30-на дървета (предимно над 10 годишни) и малко от миналата година. Коментирано е и по-нагоре, но на влажните клони не успява да скъса кората и натрошените парчета остават заедно.
При сухите клонки се случва да отскочат навън малки парчета. Препоръчвам да се носят очила, за да няма неприятни изненади. Прилагам снимки на сухи и влажни клони след дробене.

Изображение

Изображение

Това е и машинката в действие.Като цяло съм доволен, справя се добре. При уцелване на правилната влажност, ще има и съответно по - голямо КПД. Но не винаги има къде да се държат клоните, за да изсъхнат.

Надявам се да не съм дублирал информация и да е полезна. И честит празник!
Ползвам марката Agrinova. Много съм доволен
 • 1
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13

Тема "ДРОБИЛКА ЗА КЛОНИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: