Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте, искам да попитам всички по-запознати от мен, а аз всъщност никога не съм косила, коя от тези коси да взема за двор 600 квадрата неравен терен със саморасла трева, който ще се коси от дъжд на вятър понеже е двор на вила. Освен това съм жена на 42 и не знам дали ще се спогодим с косата - дали ще мога да кося изобщо с нея. Има и др. вариант - електрическа косачка - евтина - ок. 100 лв. от някъде, например Лидъл, Практикер и т.н. + евтин тример. С косачката някъде четох ,че ако е висока тревата се коси само на задни колела назад и се отпуска бавно. Въобще като на жена, какво бихте препоръчали? Щил фс 55 най-много ми харесва и бих се понапънала с парите да я взема, но ще се справя ли с нея?
Виждал съм кака от пътното , да работи с fs 490 . :-D Загледай се по олео мак спарта 250 т - сходна мощност с фс 55 , но за разлика от щила е с вал , а не с жило . Вала е един голям плюс при работа на изоставени и рядко подържани терени . Там си трябва нож , а жило и нож не са много подходяща комбинация . Не знам откъде си , но марката вече има дилъри и сервизи почти навсякъде , а фирмата вносител е с ангажимент , за всички консумативи и резервни части . И това го казвам , като доволен клиент , не като продавач . Не съм им заглеждал скоро сайта , но сега , март месец , започват акциите за градинска техника , вкл и коси . Успех в избора !
Цената е по-висока от щила и е с 1 кг по-тежка, което за мен като жена май няма да е много за предпочитане. Дворът не е изоставен, просто няма да мога през лятото да го кося всяка седмица, а вероятно на ок. 3 седмици. За това се чудя какво да взема. Щил фс 38 дали ще свърши работа или не? Въобще жените справят ли се с такива коси - имам предвид - тежи ли много? Ще ми трябва ли маска за косенето или очила ще свършат работа? И все такива въпроси ме вълнуват. А ако купя от веригите евтина косачка, а тревата е пораснала за 3 седмици порядъчно, то косачката в наклонено назад положение ще се справи ли?
Косачките са за равно , а казваш , че терена ти не е такъв . Косата се носи от самар - раница 6-7 кг не си ли носила ? Работил съм с подобна мощност коси - нямат силата да вдигнат нещо във въздуха и очила ще са ти достатъчни . Относно цената на олеото , вала е труден за изработка и сериозно вдига цената . Сравни фс 55 с фс 87 , мисля беше и ще разбереш.
Не си писала от къде си. Имам Щил (не помня баш каква е, ама май е по-голяма от тия) и Хускварна (мъничка) коси и 2 самоходни. Мога да ти дам да пробваш, па да си прецениш.
ако не е много неравно и е чисто, без камъни и осигуриш 2 косенета май месец и косачка със самоход с по-големи колела ще свърши отлично работата. през другото време и на два месеца да косиш, все тая.
ще е по-скъпа от моторната коса. но пък няма да се озорваш.
*
с косачка без самоход с повдигане съм косил и 50 см трева, ама не е работа за жена това, не че не може да стане.
iivanov написа:Работил съм с подобна мощност коси - нямат силата да вдигнат нещо във въздуха и очила ще са ти достатъчни .

:-D Не е истина , но от удар много боли. Имам от доста години Huqsvarna 125R / с жило е/ Кося с корда 2,7 мм. Рикошет на камъче в стъбло на дърво и оттам в мен ми е сцепвало устната,ако бях с отворени устни щеше да има счупен зъб.Оттогава с поликарбонов шлем, а от миналата година с каска с антифони и предпазна мрежа. Един колега /май от Русе беше си беше купил и предпазни кори за краката/.
С моторна коса на самар се коси и дебела трева , но докато не е започнала да изсъхва.Не трябва да се оставя да поляга тревата и да става дълга над 20 см - увива се около главата, както е окосена и трябва да се спира за почистване. Само маркова машина -никакъв китаец за безпроблемна работа. На главата има пробка за доплълване с грес. Ако има дебели трънки и от този род - първо обхождане с киркобрадвата.
Машината не е тежка и не е трудно да се коси. Проблем е пренасянето и в дребен автомобил, а при оставяне в имота - набези на тъмнозелени.
При косачките с 4 колела /моторните има със самоход и без - бутане и теглене. 1 вите са по-скъпи. Има и ел. косачки/.
Офф -Наблюдения :В складовата база където съм има поляни с и без наклон.Служителите косят тези без наклона с моторни косачки без самоход. Не оставят тревата да стане по-висока от 10-12 см , защото после им било много трудно. Наклонените косят с коси на самар.
Аз искам да се включа с едно питане:
Имаме двор на село,където не ходя често,но ми писна като ходя всеки път с мотиката да копая и да махам тревата.Тези косачки за която пита жената не са да махат тревата от корените нали(като мотика)?Или?
Мерси!
medel76 написа:Тези косачки за която пита жената не са да махат тревата от корените нали(като мотика)


Мотиката си е мотика. Тези косачки косят тревата. Корените оставатКордата коси ниско по земята , а ножа на 4 колесните на 3-4 см над почвения слой.
По аналогия - Ти когато се постригваш ти режат косата , а не ти свалят скалпа нали?
Мерси за отговора,а има ли някакви машини да изваждат тревата и плевелите от корените.
Искам да заменя мотиката с някаква машинка за домашно ползване.
мерси!
kr1100 написа:[...
:lol: Аз съм този с корите . Вземах ги миналата година за тежки офроуд изпълнения на Ракитника . Повярвай , вдигнеш ли мощноста , ще разбереш , какви неща могат да се вдигнат от земята . Преди да си взема поликарбонатната маска , три пъти ми набива костилки от сливи в носа . :lol:
iivanov написа:
kr1100 написа:[...
:lol: Аз съм този с корите . Вземах ги миналата година за тежки офроуд изпълнения на Ракитника . Повярвай , вдигнеш ли мощноста , ще разбереш , какви неща могат да се вдигнат от земята . Преди да си взема поликарбонатната маска , три пъти ми набива костилки от сливи в носа . :lol:


Май нещо се бъзикаш с мен?
medel76 написа:Мерси за отговора,а има ли някакви машини да изваждат тревата и плевелите от корените.
Искам да заменя мотиката с някаква машинка за домашно ползване.
мерси!

Фреза. "Просто" прекопаваш
medel76 написа:
iivanov написа:
kr1100 написа:[...
:lol: Аз съм този с корите . Вземах ги миналата година за тежки офроуд изпълнения на Ракитника . Повярвай , вдигнеш ли мощноста , ще разбереш , какви неща могат да се вдигнат от земята . Преди да си взема поликарбонатната маска , три пъти ми набива костилки от сливи в носа . :lol:


Май нещо се бъзикаш с мен?
:? :? :? И що така реши ? На теб въобще не съм отговарял.
n_a написа:Фреза. "Просто" прекопаваш

Да , а троскота го разсаждаш набързо :lol:
Така като гледам май трябва да се спра на ФС38 или ФС40. Разликата в цената между двете е 60 лв. Дали си заслужава да дам 60 лв. повече за ФС40 според вас? А за ФС55 мислех да си купя отделно глава с корда и да държа ножа ако се наложи нещо да го ползвам, но пред опцията да си отрежа част от крака или пък нещо да хвръкне напр. в лицето ми се отказвам от този модел. Тревата в двора в момента не е много, но е полегнала и изсъхнала и е ок. 20см.
kr1100 написа:
n_a написа:Фреза. "Просто" прекопаваш

Да , а троскота го разсаждаш набързо :lol:


Раундъп
Здравей animi2006,

Измежду трите бих ти прпоръчал fs 55. Fs 38 и fs 40 трябва да ги държиш на ръце, а fs 55 ще я зкачиш на презрамния колан. Той е направен малко калпаво за малките коси, но като за един -два пъти става. После ще си ушиеш(или купиш) по-хубав, който да разпределя тежестта върху двете рамена.Поздрави!
Препоръчвам най мощния ,който можеш да си позволиш. Задължително ли е да е щил? Ако не е разгледай дъщерните марки на хускварна - партнер и мак....
От личен опит мога да споделя разликата в тежестта и разхода са почти идентични при съпоставка разход/време за работа (по-мощната харчи повече ,но за по малко време и обратното за по-слабата)и съответно тежест/време за работа ( тежи повече ,но работиш по-малко време ,а със слабичката килата са по малко ама вместо 30-40мин. я носиш час ,че и повече). Отделно слабата машинка работи с по-тънка корда ,от там повече разходи за консумативи и повече поводи за главоболия ,бързо свършва кордата ,което е предпоставка да не успее човек да си свърши работата ,защото е забравил да си купи корда, или не е преценил дали ще стигне ,а на следващата седмица тревата и бурените станали 2-3 пъти по големи.
Въпреки ,че се занимавам професионално с такива дейности всеоще пазя първия си тример/храсторез 42.7куб.см. (китайски) без главоболия кара вече 8-ма година ,ама това е късмет май!
!!!!!!С правилния самар(колана за машината) теглото не е никакъв критерии , моята съпруга е 170см. и 45 кг.(гражданка е, преди да се оженим незнаеше от коя страна се държи мотиката) и се справя без усилия със олео-мак спарта 440 тежащ 7.4кг. при това по собствено желание ,аз обикновено я гоня да си чопли нещо друго , ама помощник какво да го правиш!!!
-------------------
А към колегата, medel76 . Ами за съжаление еко-средството е мотика ,тя е незаменима ,като на теслата дръжката!
---------------------------------
Относно вдигането на разни неща от земята с корда или диск ,ами мога книга да напиша . Като започнем от котешки/кучешки лайн@ и стигнем до пирон(чисто нов) ,като последния успя да пробие специализирана туба за гориво (4-5мм.) на разстояние 5-6м. Друго за вдигане са охлювите и от двата вида ( костюмари и сиромаси). Та си представете съчетанието лайн@,охлюви и растителни сокове,прекрасно звучи нали. :lol:
keymaker написа:Препоръчвам най мощния ,който можеш да си позволиш. Задължително ли е да е щил? Ако не е разгледай дъщерните марки на хускварна - партнер и мак....
От личен опит мога да споделя разликата в тежестта и разхода са почти идентични при съпоставка разход/време за работа (по-мощната харчи повече ,но за по малко време и обратното за по-слабата)и съответно тежест/време за работа ( тежи повече ,но работиш по-малко време ,а със слабичката килата са по малко ама вместо 30-40мин. я носиш час ,че и повече). Отделно слабата машинка работи с по-тънка корда ,от там повече разходи за консумативи и повече поводи за главоболия ,бързо свършва кордата ,което е предпоставка да не успее човек да си свърши работата ,защото е забравил да си купи корда, или не е преценил дали ще стигне ,а на следващата седмица тревата и бурените станали 2-3 пъти по големи.
Въпреки ,че се занимавам професионално с такива дейности всеоще пазя първия си тример/храсторез 42.7куб.см. (китайски) без главоболия кара вече 8-ма година ,ама това е късмет май!
!!!!!!С правилния самар(колана за машината) теглото не е никакъв критерии , моята съпруга е 170см. и 45 кг.(гражданка е, преди да се оженим незнаеше от коя страна се държи мотиката) и се справя без усилия със олео-мак спарта 440 тежащ 7.4кг. при това по собствено желание ,аз обикновено я гоня да си чопли нещо друго , ама помощник какво да го правиш!!!
-------------------
А към колегата, medel76 . Ами за съжаление еко-средството е мотика ,тя е незаменима ,като на теслата дръжката!
---------------------------------
Относно вдигането на разни неща от земята с корда или диск ,ами мога книга да напиша . Като започнем от котешки/кучешки лайн@ и стигнем до пирон(чисто нов) ,като последния успя да пробие специализирана туба за гориво (4-5мм.) на разстояние 5-6м. Друго за вдигане са охлювите и от двата вида ( костюмари и сиромаси). Та си представете съчетанието лайн@,охлюви и растителни сокове,прекрасно звучи нали. :lol:


с фреза няма ли да стане?Не мога с мотика имам здравословни проблеми.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”