kr1100 написа:Рецептата е проста.milev5 написа: На два пъти торих и с изкисната коприва, доматите и краставиците направо полудяваха след наторяването.Ако може рецептата
Събирате колкото се може повече коприва.
Аз събрах около 2-3кг и ги накиснах в около 15л вода.Оставя се на топло място т.е. на слънце, за да не се налага да я варите.Ако я сварите може веднага да се ползва.
Като започне да "смърди", ще я усетите мнооого добре , е готова за поливане.
Разреждам средно 1-2л на 20л.Може и да се пръска, но миризмата е непоносима.
Просто не можах да я изтрая и повече не съм пръскал с нея.
Ако се вкара в система с капково напояване е по добър вариант,но не ми се занимаваше.
Може просто да напълните една лейка и да я разлеете в оранжерията.
Не се налага да вадите копривата.Даже може да добавите още вода като остане малко.Разтвора става по слаб но е по добър вариант от химикалите от агрото.
А когато свърши разтвора стеблата ги закопах в градината.
Чувал съм че може да се преварява оборска тор, за да се унищожат ларвите на попови прасета и темп подобни, но какъв ще е аромата не ми се мисли
После се налива директно в почвата.
Може и да пробвам тази година, ако съм жив след това ще пиша.
Днес напръсках за втори път с йодирана вода от изварени листа от орех.
Съотношението на вода/листа при варено беше грубо 60/40.
Пръскане, 5л йод / 10л вода.После варосах дръвчетата.