plamen6703 написа:Аз съм за асмите. Във лозето голямо връзване, голямо пръскане, голямо копане. И аз тъй години наред всяка година присаждах в лозето по 15-20 лози годишно. Един професор Тодоров имаше / който е измислил сортовете Сиана, Велика и др./ ми даваше всяка година лозички някои със имена някои още си нямаха имена сортовете им бяха с цифри, но голяма греда все различни все по различно време зреят нито смогваш да ги изядеш нито да направиш вино от тях защото малко няма количество.gnt69 написа:plamen6703 написа: По моят край казват, че лозето не ще молитва, а мотика.Засадил съм още три реда с лози, миналата година от 5 дка набрах около четири тона и половина грозде. Асмите са ми да ми правят сянка пред лятната кухня да мога отдолу да разгялдисвам лятото. Всичко е въпроса на личен избор, някои не гледат нито лозе, нито асми,а си правят вино и даже продават и грозде
gnt69 написа: Аз съм за асмите. Във лозето голямо връзване, голямо пръскане, голямо копане. И аз тъй години наред всяка година присаждах в лозето по 15-20 лози годишно. Един професор Тодоров имаше / който е измислил сортовете Сиана, Велика и др./ ми даваше всяка година лозички някои със имена някои още си нямаха имена сортовете им бяха с цифри, но голяма греда все различни все по различно време зреят нито смогваш да ги изядеш нито да направиш вино от тях защото малко няма количество.Лозето си иска работа и в това спор няма. Аз не харесвам десертните сортове грозде. Десертно грозде имам само на асмите ми, ползвам го за хапване.
Лозето ми е с винени сортове грозде и част от него продавам, а от останалата част правя вино и ракия.
Не казвам, че от десертно грозде не става вино, защото в момента "вино" се прави дори без грозде
Хубаво вино правя и харесвам да пия от винени сортове грозде!
Лозето го гледам с голям мерак и рядко съм бил разочарован от реколтата.