пет юни 07, 2024 8:37 pmSvetoslavoff1 написа: Използвах случая да претегля сегашната си механична пръскачка - Матаби супер грийн 12л - 3, 270кг. Така че раликата в теглата с масов бюджетен китаец отива под 1,8кг и резервите ми към теглото на акумулаторната отпадат. Странно защо си бях втълпил, че Матабито е супер лека.Та днес дойде време да сменям кУндУрматора на Премиум-а и се присетих за темата и теглото...

Да дам малко отчет колко олекотих пръскачката:
Отворена и изглед на оригинала:
Оригиналния акумулатор и колко от теглото премахвам - акумулатор 2158 грама + 4 винта и две планки дето държат стария акумулатор 16 грама.
Демек премахвам общо 2164 грама.
Добавям Li-ion батерия състояща се 6 елемента Samsung ICR 18650-22P, 18650, 3.7V, 2200mAh
По три в група и двете в паралел. Елементите са взети от почти нова лаптопска батерия.
Добавих BMS и събрах всичкото в подходяща кутия с щуцери. Общо добавено тегло батерии, BMS и кутия 484 грама.
Накрая се получи това:
РЕКАПИТУЛАЦИЯ:
Пръскачката олекна с 1680 грама - демек над кило и половина.
Батерията която сложих бях зареждал преди над месец.
Днес веднага след монтажа и без да я зареждам направих тестове.
Напълних я с 11 литра (туба от минерална вода), пуснах я и блокирах ръкохватката да пръска постоянно.
Тези 11 литра ги изпръска нон-стоп за около 10-тина минути.
Дадох и почивка от една цигара време и налях още една туба от 11 литра.
И тях ги изпръска за около 10-тина минути и пак нон-стоп.
След втората туба индикатора продължава да свети зелено и никакви признаци на "умора".
Предполагам че ще изпръска поне още една ПЪЛНА пръскачка а може би и повече.
Ноооо... това не ме вълнува. Две пръскачки по 11 литра са ми повече от достатъчни.
Пък и заряда е доста по-бърз отколкото на оловния. Винаги мога да дозаредя докато почивам...
ТОЛКОЗ от мен и успех на тези дето ще го повторят.

P.S. Малко допълнение. Общия капацитет на Li-ion батерия която сложих е 4400mAh по спецификации.
Реално може да е и по-малък защото не е съвсем нова.
НЕ Е НЕОБХОДИМО използването на Li-ion елементи отдаващи голям ток 20-30 ампера като тези в ръчните инструменти.
На етикета на помпата се вижда че консумацията и е само 2 ампера.
Сетих се че можеше да премеря консумирания от помпата ток но вече бях сложил дъното и завил винтовете.
Ако някой ТОЛКОВА държи - някой ден може и да го измеря...