• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
@miroki, имайте впредвид, че диаграмата Q и H е израена спрямо лабораторно изследване на нова помпа. При реална експлоатация и леко амортизирана помпа няма да получите нито дебит-нито налягане спрямо графиката на производителя. С други думи тя е пожелателна :-)))

Нямаще да пиша толкова по тази тема, но скоро отделих 2-3 дни в търсене и сравнение на различни типове сондажни помпи, защото ми предстоеще закупуването на такава.

Вижте тази: DAB S4 C 6-M TESLA 4 ''/370 W,30м

С прилични параметри е. Може би на Вас ще върши работа. За моя случай бе леко под долната граница за напор.

В края на краищата не разбрах сондаж или кладенец имате? Защото сондажна помпа може да се сложи в кладенец + мантел, но обратното е спорно. Зависи от диаметрите.

Успехи!

П.П. Мога да Ви дам и линк където да си сметнете приблизително загубите по трасето в линейни метри и локалните загуби от фитинги. За отоплителни системи е, но все пак дава яснота.
Благодаря.
Отдавна си пишем. Може и на ти.
Аз само за кладенец съм писал. Колегата по форум писа за сондаж.
Хареса ми, че е 370 вата.
За продължително капково е хубаво.
Какво означава налягане 16 бара, което е написано?
Да, аз бях този, който омеси понятията в началото, защото не са ми ясни критериите вероятно. Сондаж, но пък с доста голяма широчина - ок. 60 см.
miroki написа:Благодаря.
Отдавна си пишем. Може и на ти.
Аз само за кладенец съм писал. Колегата по форум писа за сондаж.
Хареса ми, че е 370 вата.
За продължително капково е хубаво.
Какво означава налягане 16 бара, което е написано?


Хм, тази помпа е за сондаж. Само в него се получава добро охлаждане на помпата. В случаи като твоя около сондажната помпа трябва да се монтира мантел. Парче тръба ...обикноивенно ползвам ПВЦ канализационна тръба 110, 150, 160мм в зависимост колко цола е помпата и дълго 1,5-2м

Питай ги от сайта след като са преписали параметрите от оригиналният ПДФ файл какви са тези 16 бара. Аз съм чел файла, може и ти да си го свалиш, защото има много инфо и там е написана до колко може да е потопена.

Това е графиката напор/дебит ( долният ред втората от ляво надясно). Общо взете в средата на кривата КПД то на помпата е най-високо и към тези условия трябва да се стремиш.

Прикачен файл

borehole-performance-curve.jpg
Мерси за графиката.
Тази в дясно още по-добре изглежда.
S4D-4.
Нещо не я намирам обаче. Но, намерих тази
http://www.onlinemashini.bg/mnogostapalna-sondajna-s-diametar-4-espa-es4-0404--370-w-voden-stalb-25-m-/9193
Но, няма диаграма...
При мен има променливо ниво. 13 метра е дъното. 5 метра е водата вътре. Но, свършва. Отлачало ще вади повече вода и накрая по-малко.
miroki написа:Да, колега вече ме разбра. 28 метра напор максимум. Не минимум. Може дори 20 метра. Писах, че търся от 0,5 до1,5 атм. Капковите работят и на 0.1 атм. Но на 1 е най-добре.
33 метра ще спукат маркучите. Другата е 53 и още по-зле.
За това казвам, че не намирам такава помпа.
Дебита може и по-малък да е. Ще се полива по-дълго.

Колега, единственото което разбрах е, чи ти нищо не разбра. Ако една помпа има максимален напор от 28 m, това означава, че дебитът при тези 28 m е равен на НУЛА.
Дали от кладенец/сондаж захранваш поливна система или банята на третия етаж, принципът по който се подбира помпата е един и същ. Дебитът и налягането в точките на използване зависят от диаметъра на напорната тръба и дължината. Ако искаш "еди какво си" налягане в точката на използване, трябва да го прибавиш към напорните загуби по тръбопровода и към височината на която изпомпваш водата. В тази точка на използване обаче, искаш и определен дебит, тоест се търси помпа, която да даде "еди какъв си" дебит, при "еди какво си" налягане.
Относно "33 метра ще спукат маркучите" - нищо няма да ти счупи, защото системата ти консумира (както беше казал в началото) 60-100 l/min и при това положение налягането създавано от помпата в системата ще намалее до това, което помпата осигурява при черпения дебит, плюс реалното хидравлично съпротивление.
Моля автора на темата да ме извини, ако твърде много съм се отклонил.
Знам, че на 28м. Ще е 0. Или поне на 29м. На 28 я дават 30л. Мен ме вълнува колко ще е на 13 м.
Когато кладенеца е пълен с вода тези 13 метра стават 8.
Продължавам да повтарям, че за новата ми помпа ми е важно налягането, а не дебита.
От дебита ми зависи дали ще поливам 1 час, два или 8.
От налягането дали изобщо ще поливам.


Днес си закачих капковото. Резервната помпа е 40л/м и успя да захрани системата. Капковото е за 65 литра. И дори наду маркучите съвсем прилично. Старата помпа беше 100 л/м. Явно регулатора я е орязвал.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”