Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Zafirovp - напреднал
Здравейте,

бихте ли ми дали съвети как да реновирам райграса вкъщи. Към момента това което правя е:

1. Седмично косене на най-висока степен
2. Месечно аериране
3. Пръскане със течен подсиващ тор през 10 дни
4. Пръскане на плевелите с RoundUp
5. Валиране и запълване на дупките с пясък веднъж на сезон

Бихте ли ме посъветвали как да оправя останалите проблеми като детелинки, голи петна и тези стръкове трева оградени в червено (растът много по-бързо от останалите и се косят страшно трудно). Същи така какъв сорт трева и тор да използвам.

Благодаря

Изображение
Изображение
Изображение
image album upload
alex63 - специалист
Здравей!
Гледам всеки си трае, а аз не мога и искам да ти кажа от своя опит на практика.
Имаме морава от 6 или 7 години.В началото беше проба-грешка.Сега аерирам веднъж есен и веднъж пролет( тази още не съм, но миля сега през празниците-моравата ми е 200-220 кв.).Ако успея да преваря снега ръся от много минералния ( зелен тор на топчета) за да престои и се разтвори под снега, ако не дебна някой хубав, силен дъжд и ръся от топчетата( както съм си с дъждобрана) още през есента или зимата-зависи.Всяка седмица кося и валирам, ако намеря мераклия.После се пръска с тор за трева и слагам по една -две кофички амониева селитра на пръскачка от 15 литра и кой е наред пръска.Тревата има страхотен вид( за парите си де).Скоро бях в една къща където освен с много пари всичко беше направено и с много, много пари и вкус и като се прибирах, просто не ми се влизаше в моя двор с който безкрайно се гордеех!Така, че прецени какво можеш да дадеш и тогава искай.Имаме познат с трева от 70 лв. килограма и му е пълна с детелина.Аз моята реших да я кося все по-ниско, а тя (детелината)реши да прави листа на все по-малка височина и отново аз съм капо.Така се правя, че не я виждам и всичко е ок, а като ми дойдат многознайници им казвам, че така искам да ми е естествена тревата.
Та така колега само трева с мерак не става, трябват и......много парички, Е и грижи де!!
Lisko - майстор
Аз нищо не торя, никакъв раундъп или други химии и не бях никога аерирал (с години) до преди една седмица. Детелините съм пробвал да ги скубя на ръка, и ако човек си няма работа и става дума за няколко квадратни метра - може. Ама на другата година пак избива. Та май ще се откажа от борбата с детелините и ще остана само в борбата с глухарчетата (един приятел и от нея се е отказал). С една малка лопатка ги пресичам у корена. Разни тръно-подобни плевели, не знам как се казват ги боря също с лопатката но те са по-малко на брой от глухарчетата.

Трябва баланс между кефа от резултата и кефа от мързела. Ако залитнеш в някоя крайност, не е добре. Тоя с многото пари - имал-дал, и има резултат.
torbalan - Дървен философ
Lisko написа:
... и ще остана само в борбата с глухарчетата (един приятел и от нея се е отказал). ...
Мен пък глухарчетата ме кефят :)

Дори веднъж с малкия син на една разходка намерихме едно гигантско и пробвахме да си го донесем в двора, но не успяхме да го завъдим :)

Иначе и аз съм се отказал да боря видовете треви. Кося на най-ниското, което оцелее - оцелее.
В началото пръсках няколко пъти с Матон (това мори само широколистните), но те пак се въдят.
Zafirovp - напреднал
Имам детелини, но на друго място. Това на снимките ми се струва нещи друго, между тях не расте нищо, седи само празна земя. Това най-много ме дразни, не цъфти но корените са много дълги.

Изображение
Lisko - майстор
Мисля че го имам същото. Ще пратя снимки. Мойто сякаш има усет къде по-трудно ще го докопам - около циментов ръб и около люляка ми. Аслъ - някак си убива тревата около себе си и като го изскубеш или пресечеш - след това там седи гола земя.
keymaker - специалист
Това е петоптрътсник, голям гад е много трудно се премахва. Отравя почвата и известно време след премахване нищо с по плитки корени не вирее добре на мястото. Освен това е одеален оазис за охлюви от всякакъв вид и размер.
alex63 - специалист
keymaker написа:
Това е петоптрътсник, голям гад е много трудно се премахва. Отравя почвата и известно време след премахване нищо с по плитки корени не вирее добре на мястото. Освен това е одеален оазис за охлюви от всякакъв вид и размер.
Ох, пу-пу добре поне, че от тази гад нямам!А с матон не става ли?

Тема "Помощ за ливада" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: