Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
нед юли 07, 2024 8:22 pmАл_ написа:
...Кучето е виновно за повдигнатата леха - макар че засенчващата мрежа е отвън - винаги успяваше да направи дупка метър на метър, за да може да гледа навън.
Вържи го бре. Ега ти глупавия помияр :-D
Моя завър лекичко влиза в оранжерията и се провира и си ляга на влажния геотекстил за хладно. Отгоре мрежа , пас и в двата края засенчване допълнително от лози . Май ще мина на 3-4 домата , 1 лоза и няма да има нужда и от мрежа отгоре освен запас против градушка.
А и хеликоптери има да ветреят
vlax - майстор
Пак да са оплача.Грижа се за два асмалъка,на различно място са,единия в града,другия извън града.Върнах назад и видях,че на 17 юли 2022 година пак съм се жалвал тука.Проблем имам с този в града.Днес гледам брашнестата мана тази година още по-рано вече го е почнала въпреки постоянните жеги и пръскане.От няколко години не мога да стопирам или премахна брашнестата мана въпреки редовното пръскане и с различни препарати.С този извън града нямам проблеми.И двата асмалъка ги пръскам от много години едновременно и с едни и същи препарати.
Кажете, ако сте имали подобен тежък проблем с брашнестата мана ,с какво да пръскам,някакви "тежки" препарати? Няма да се яде от това грозде,всичко ще замине за ракия,че последните години и до бидоните за ракия не може да устиска.
:partyman:
miroki - майстор
Брашнестата е по-лесно да я предпазиш, отколкото да излекуваш, ако е дошла.
През 14 дена Куадрис, Вивандо, Топаз. По три пъти на препарат. Може и Колис, Ако има и Фалкон останал. Има и други.
Но тези са за 12 пръскания не ти трябват толкова. При едно от пръсканията да прескочиш един от тези (или някой за брашнеста) си заминал. Отделно от тези препарати си слагай за обикновена и сиво гниене. (куадриса е за всички, колиса+сиво). Аз имам много ягоди череши и зеленчук отдолу и ползвам тези. За лозя има и други препарати, които не са съвместими за зеленчук. Брашнестата атакува точно в сухо и горещо време най-много.
Почваш пръскане при една педя леторасли. Максимум 50 см, но не е желателно. Пръскаш само при температура под 26 градуса.
До миналата година почвах на 20-24 май, сега 28 април.
Andri01 - майстор
фолоу 80 ВГ - 3 пръскания през седмица. Тази година го ползвам аз първи път и засега няма нищо.
vlax - майстор
Маната и сивото гниене,не са предмет на моето питане и моля да не ги обсъждаме.Естествено че ползвам препарати и за тях по схема.Питането ми е за брашнестата мана.Препаратите които съм ползвал през годините до сега са:

Сяра ВГ
Кабрио топ
Фоликур 250ЕВ
Ориус 25ЕВ
Куадрис 25СК
Синстар 70-80
Топаз 100ЕК
Скор 250 ЕК
Флинт макс 75ВГ

kr1100 - майстор
Кумулус ? В началото
Какъв сорт е лозата?
шоп - майстор
Изумих се от последните постове!
Вие с тази химия продавате или консумирате?

На мен бордолезовият разтвор ми се струва прекомерен пък камо ли за друго.
Карам на йод + мляко и колкото-толкова.

П.П. тази година всичко е перфектно: корнишони, пипер, моркови, патладжан, билки...
Слагам консерви вече от чорбаджийските чушлета.

Домата е зле. Дали ще откъсна 30-40 домата биволско сърце от 20 корена. По 1-2 домата на корен. Просто няма плод:-(
Обаче безколовите тази година са номер 1. Рома и Сан Марцно. Никакви грижи, без колци, връзване, колтучене са по 1/2 кофа от корен. Ще има за консерва, а вече има узрели.
Andri01 - майстор
Последните години съм ползвал тези:
Моментум Екстра
Витене Трипло
Банджо
Радомил Голд
Фунгуран 50 ВП
Дитан 700
miroki - майстор
вт юли 09, 2024 4:48 pmvlax написа:
Маната и сивото гниене,не са предмет на моето питане и моля да не ги обсъждаме.Естествено че ползвам препарати и за тях по схема.Питането ми е за брашнестата мана.Препаратите които съм ползвал през годините до сега са:

Сяра ВГ
Кабрио топ
Фоликур 250ЕВ
Ориус 25ЕВ
Куадрис 25СК
Синстар 70-80
Топаз 100ЕК
Скор 250 ЕК
Флинт макс 75ВГ

Виж си добре пръсканията по дати. И препаратите. Нещо изпускаш според мен. Препаратите ти вършат работа и не ти трябват толкова за сезон. Или си пръскал в горещо, когато не действа препарата. Щом имаш схема напиши само препаратите за брашнеста по дати на приложение. Да се опитаме да намерим грешката, ако има такава.
Не те питах колко лози пръскаш. И колко литра разтвор естествено. Само това в града. Болното.
П.п. Ако болното грозде е Молдова иска сериозно пръскане за брашнеста. Наблягай повечко на него.
miroki - майстор
вт юли 09, 2024 6:13 pmшоп написа:
Изумих се от последните постове!
.
Ако пръскаш само с бордолезов, трябва да пръскаш на 7 дена. Което е около 12-14 пръскания. За толкова пръскане вероятно внасяш повече препарат от за половината пръскане с някой от другите.
По-добре е за мен да пръскам със системни на 14 дена. С 3 препарата 6-7 пръскания общо изкарвам сезона. На препарат по 3 пъти е разрешено на сезон да не стане резистентност. За това се сменят през пръскане две. Лошото е че няма много комбинирани, като шавит, който го спряха, има Куадрис, кабрио топ комбинирани. За останалите трябва да се добавя препарат за всяка болест. Те не са нещо много различно. Бордолезовия е мед. А някои от споменатите пак са мед. Но не се гаси с вар, а е направен за директна употреба. Други пък с алуминий вместо мед.
Всички сме свикнали със старата химия и едва ли не я приемаме за натурален продукт. А новите са страшилища някакви. За щастие са доста щядящи поне тези, които не са забранени.
Аз живея далеко и за това гледам да пръскам максимално възможното рядко. За това ползвам бордолезовия два пъти годишно само. Но всеки си избира.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: